Kuba förr och nu

Ingela Dahlby, reseguide med bla Kuba som sin specialitet, tar oss via bildspel med på en spännande och intressant resa den 11/9 2018

  • Ingela bjuder på Kubacigarr

Historisk sammanfattning. Innan landstigningen av upptäcktsresanden Christoffer Columbus 1492 beboddes Kuba av olika mesoamerikanska stammar. Columbus hade på uppdrag av Kungariket Spanien att göra anspråk på ön vilket också skedde. Den spanska kolonin varade ända fram till det spansk-amerikanska kriget 1898 varefter den kort administrerades av USA fram till 1902 då Kuba fick nominell självständighet.

Den bräckliga republiken uthärdade en allt mer radikal politik och sociala konflikter, och trots insatser för att stärka sitt demokratiska system, hamnade Kuba i en diktatur under presidenten Fugiencio Batista 1952. Växande oro och instabilitet ledde till Batistas avhysning i januari 1958.

Revolutionen leddes av bröderna Fidel och Raul Castro samt Che Guevaras m.fl. En socialistisk regering bildades under ledning av Fidel Castro som president. Sedan 1965 har landet styrts som en enpartistat av kommunistpartiet. Vid Fidels död 2016 övertogs presidentposten av brodern Raul Castro som avgick 2018.

Ingela inledde med några ledord:

"Nu gäller det att stänga dörren till Sverige. Nu är vi på Kuba och skall lära oss att uppskatta vad som här erbjuds."

På Kuba finns ca 12 milj invånare. Om man tar Sveriges yta får det plats 4 Kuba. Utbildning och sjukvård är gratis. Ingen kuban skall behöva svälta. Viktiga livsmedel som mjöl, ris, ägg, socker. tilldelas via kupong samtliga vuxna invånare. Köp sker i "Bodega"-butik till ett mkt subventionerat pris. Folket är mycket glada, hjälpsamma men fattiga. Många lever på dricks som är ett obligatorium tex vid toabesök, musikunderhållning, hotellstädning m.m.

Kubanen äter mycket fläskkött och ris rikligt blandat med frukter av olika slag. Till det dricker man gärna Bucanero en av öns 2 ölsorter. Befolkningen älskar musik. Överallt på torg och gator barer spelas salsamusik.

Havanna är huvudstad. Via bildspel gavs vi möjlighet att utforska det gamla delarna av staden som kom till under 1600-talet när spanjorerna hade sin storhetstid och påminner mycket om spanska Sevilla med sina kullerstensgator. Vi vandrar på de berömda gatorna förbi torgen Plaza de la Caredral och staden äldsta torg Plaza de Armas. Självfallet passera vi också någon av Hemingways favoritbarer där han drack sina dagliga Mojitos och Daquiris. En del av tiden tillägnas nationaldrycken med besök på Havanna Clubs rommuseum där vi lär mer om den ädla dryckens historia och betydelse för landet.

Sedan följer en upplevelse utöver det vanliga. Nämligen rundtur med klassiska amerikanare. På Kuba är det förbjudet för privatpersoner att äga nya bilar varför de gamla läckra välputsade vrålåken är en dominerande syn i gatulivet.

Plaza de la Revolución, revolutionsplatsen där Fidel Castro brukade hålla sina tal till folkmassorna besöktes. Runt torget ligger maktens boningar. På byggnadernas fasader kunde man se Fidel och många andra nationalhjältar vara avbildade.

Den berömde författaren Ernst Hemingways hus visades. Idag ett välbevarat museum där skrivmaskinen står på sin plats. Här finns också båten Pilar uppställd. En av hans mest kända roman är den prisbelönta "Den gamle och havet".

I trafikvimlet från liten bygata till motorväg finns hela registret; liftande människor, mycket häst o vagn, MC, större fordon typ buss/lastbil. Snitt hastighet ca 50 km/tim. På fälten ej ovanligt med oxe för plogen. Vi fick också se bilder hur ena väghalvan stängdes av att användes som torkplats av nyskördat ris i långa strängar.

På västar Kuba varvas bergstoppar med frodig grönska. Här odlas enligt ryktena världens bästa tobak och kaffe mycket tack vare det speciella mikroklimat som råder med fuktiga nätter och kyliga morgnar. Vi besöker en privatägd tobaksodling där odlaren gärna demonstrerar hur en riktig cigarr skall rullas. Vi fortsätter till Vinalesdalen ett av Unesco förklarat naturarv.

Grisbukten blev internationellt uppmärksammad 1961 när de kubanska regeringstrupperna stod emot det amerikanska invasionsförsöket då 1400 exilkubaner, tränad av CIA, försökte återta Kuba.

Bekantskap stiftades med den vackra och berömda dalen Valle de los Ingenios sockerbrukens dal och vi förstår snabbt vilken betydelse odlingen av sockerrör haft på ön. Besöktes en av de gamla plantagen för att se hur livet tedde sig under slavtiden. I dalen arbetade som mest över 30000 slavar. I det 45 m höga tornet bevakades slavarna så ingen rymde.

På ca 800 m höjd över havet ligger den vackra nationalparken Topas de Collantes. Här börjar flera trevliga vandringsleder och vi besöker bland annat Parque Guanayara med sina vattenfall en härlig naturupplevelse. Här fnns en otrolig djur- och naturrikedom med bla den kubanska nationalfågel Kubatrogonen, olka typer av collibri och mängder av växter.

Vi fick höra om den historiska staden Santa Clara som haft stor betydelse under de många krigen på grund av sin placering mitt i landet. Det var också här under revolutionen 1958 som det sista slaget i Che Guevaras gerillakrig ägde rum.

Ingela avslutade med ett starkt minne från sin första Kubaresa. Just då 2016-11-05 avled Fidel Castro. Härvid utlystes 9 dagars landsorg. Ingelas grupp fick deltaga i kondeoleansen. De inbjöds att gå före i den jättelånga kön. Mycket mäktigt och tagna av stunden. Här förekom filmning och slumpvisa intervjuer av besökarna. Ingela var en av dem.

Christina tackade Ingela för en proffsig guidning av Kuba. Avslutades med en lång uppskattande applåd.

IL