Spännande och intressant Köpenhamnsresa 5 sept 2019

I Fjälkinge stiger 50 förväntansfulla Willbattingar på bussen med vår chaufför Ulf vid ratten tillika dagens guide i vår "närmaste huvudstad" på andra sidan sundet.

Under färden varvades guidningen med nostalgilåtar om bla Köpenhamn av Edvard Persson och alla Willbattingar voro glada.

Framkörningen till Hyllie och bron till Köpenhamn som sträcker sig i en vacker båge över sundet gick snabbt. Broförbindelsen är totalt 16 km lång varav enbart brodelen är 8 km. Den 1 juli 2020 är det 20 år sedan bron invigdes. Den högsta delen av bron bärs upp av 204 m höga bropelare. I Flintarännan under brons högdel kan upp till 60 m höga fartyg passera.

På toppen av bron kunde vi njuta av den vackra utsikten mot Köpenhamn samt de båda danska öarna Saltholm och Pepparholm. Saltholm är en naturlig ö med endast ett par permanentboende familjer. Pepparholm är en konstgjord ö, skapad av muddringsmassor vid brobygget. Naturen har på egen hand återskapat växtliv och ett rikt fågelliv på ön. Sista sträckan går genom den 4 km långa tunneln 20 m under vattenytan. Tunneln är en så kallad sänkbro som består av tre tunnelrör, två för bilar och en för tåg.

Vi kommer in till norra delen av den nya stadsdelen Örestad i södra Köpenhamn som gränsar till två naturområden och är planerat för ca 20 000 boende. Här finns Metro med förarlösa tåg som når centrum av Köpenhamn på ca 10 minuter. Ganska omgående blev vi varse att danskarna är ett cyklande folk.

I Örestad passerade vi först det stora varuhuset Fields med ca 150 butiker i 2 plan. Följt av många nya byggnader med spännande arkitektur. Hit hör "VM Bjerget"
ritat av den mest kände danske arkitekten Bjarke Ingels. Prisbelönad 2008 för världens bästa bostadshus. Mkt välbesökt. I Örestad finns också Danmarks Radios Konserthus med invigning 2009.

Efter hand nådde vi de centrala delarna av Köpenhamn, belägen på öarna Själland och Amager. Staden grundades på 1160-talet av biskop Absalon. I tätorten bor ca 1,5 milj invånare och i storstadsområdet över 2 milj.

Byggnader som passerades under färden genom Köpenhamn
1. Den Svarta Diamanten, "Den Sorte Diamant", en mycket pampig och unik byggnad stadsdelen Vesterbro, ritad av arkitekt Henning Larsen. Här inne finns Glyptoteket i. med dess många unika konstsamlingar från slutet av 1800-talet.
2. Knippelsbro, mest känd för att en svensk dubbeldäckare 2002 krockade med bron varvid några omkom och många skadades.
3. Köpenhamns börshus, uppförd på 1600-talet i gammal renässansstil på uppdrag av Christian IV att användas för grosshandel och marknadsplats med handelsbodar i markplan. På taket finns en karakteristisk drakspira.
4. Christiansborgs slott där Folketinget, det danska parlamentet, håller till.
5. Strøget (= gångstråket) som är ett populärt turistmål i centrala Köpenhamn. Gatan är en av världens längsta, 1,1 km
6. Kongens Nytorv, vid Srøgets norra ände. grundades 1670 av Kristian V, det år han kröntes. Varje år dansar Köpenhamns nyexaminerade studenter runt riddarstatyn på torget enligt en 100-årig tradition. På vintern anläggs en stor isbana på torget.
7. Nyhavn, en gammal liten hamn och populärt turistmål belägen strax intill Kongens Nytorv. Här finns många uteserveringar på sommaren och härifrån startar Köpenhamns sightseeing-båtar. Hamnen grävdes ut i början av 1670 av svenska krigsfångar från svenske kungen Karl X Gustavs danska krig.
8. Slottet Amalienborg, det kungliga residenset och den danska kungafamiljens bostad. En vimpel hissad i flaggstången signalerar att drottningen är hemma i slottet.
9. Hotel Admiral, ett modernt hotell som ursprungligen uppfördes på 1700 talet som packhus och sädesmagasin.
10. Köpenhamns operahus med sina totalt 41.000 kvadratmeter konst, både opera och balett, över och under jord. Den stora byggnaden öppnade 2005 och var en gåva till staden Köpenhamn från A.P. Møller Fonden. Operahuset ligger på Dokøen som tidigare var flottans varv.

Nu var det dags för en välbehövlig bensträckare och fikapaus med en välsmakande kopp kaffe och ostfralla från bussens cafe´.

Guidningen fortsatte genom Köpenham förbi
11. Vor Frelseres kirke (Vår Frälsares kyrka) med sin karakteristiska svarta gyllene tornspira.
12. Frederiks kirke (Frederiks kyrka) även känd som Marmorkyrkan. Kyrkans kupol är den största kyrkliga kupolen i Norden med dess 31 m spann.

Framme vid fristaden Cristiania; ett av resans huvudmål,(klicka gärna på bildgalleri) blev vi mottagna av guiden Nina som kommer från Sverige men har bott här sedan 1977. Hon berättar att Christiania grundades 1971,- ett då övergivet område som tillhört danska flottan som ockuperades av hippies med vision att skapa ett samhälle med hippiekultur. Området är fortfarande en mytomspunnen del av Köpenhamn trots att mycket har förändrats. Många försök att stänga Christiania har gjorts utan att lyckas. Fristaden besöks av över en miljon människor årligen. Endast Tivoli lockar fler besökare.
Christiania har inga egna lagar men har en samling regler som gäller för alla där. De viktigaste reglerna är: ingen tung narkotika, inga vapen, inget våld och ingen handel med byggnader eller bostäder. Här bor ca 800 vuxna (+150 barn) som betalar hyra och dessutom ca 1 300 danska kronor i månaden till en gemensam kassa. Vad dessa pengar ska användas till avgörs slutgiltigt på ett stormöte för hela området.
Pengarna används huvudsakligen att avlöna förskollärare, fritidspedagoger, hantverkare, informatörer och guider på Christiania. Här finns egen vårdcentral och eget postkontor. Många av de boende arbetar utanför området som lärare, socialarbetare, sjuksköterskor och läkare m m.
Ca 30 000 besökare guidas årligen i området. Inkomster från turistgrupper och andra besökare är en allt viktigare inkomstkälla för Christiania då man ofta dricker öl, fikar eller äter på någon servering eller handlar i någon affär etc. Cannabis har de boende här inget emot. "Tunga" droger som kokain och heroin är förbjudna och eventuella missbrukare blir utkastade från området av andra boende.

Vi delades in i fyra grupper med varsin guide. En var Nina från Sverige som guidade oss runt cyklandes på sin trehjuliga Christianiacykel. Hon erbjöd skjuts på cykelns lastflak vilket togs väl emot. Under fotvandringen passerades
- Madsens Plads med en stor skateboardbana.
- Gammal maskinverkstad som numera används för restaurering av gamla spisar och kaminer för uppvärmning.
- Bostadslägenheter vilka tidigare var förfallna militärbaracker från 1800-talet och bostäder för soldater som var stationerade här då området var en militär anläggning. Många boende har nu renoverat och isolerat sina bostäder, dragit in vatten och installerat vedspisar etc. Några har också solceller på taken. Renoveringar pågår fortfarande.
- Smedja där enbart kvinnor arbetar. Verksamheten här har haft stora försäljningsframgångar. Beställare är främst företag och stora berömda kyrkor. Här tillverkas olika konstföremål etc i metall, klockor, ljusstakar och smycken m m av hög klass.
- Mindre affär med livsmedel m m där man också kan stanna och ta en fika.
- Pusher Street ( olaglig försäljning ) där ett tjugotal försäljare, i 20–30 årsåldern, dukat upp färdigrullade jointer och haschkakor i olika storlekar och tillklippta vägda bitar. Mesta narkotikan här kommer från Marocko. Doften av sötaktig haschdoft kändes och det röks hasch både här och där medan kommersen pågår för fullt. Kunderna är oftast unga, men även äldre män och kvinnor köper. Majoriteten av försäljarna bor och betalar hyra i Christiania. Här finns även souvenirbutiker med t-shirts, halsdukar, pipor, munstycken och cannabisfrön.
- Polisen är ofta närvarande på området varför Pusher Street bevakas av "egna vakter" både i och utanför området som larmar om en polisstyrka är på ingång. Då packas varorna ner i all hast och försäljarna springer iväg. På Pusher Street är all fotografering förbjuden (enligt Christianias "interna regler"). Försäljare på Pusher Street anhålls varje vecka och flera döms till fängelse. Politiker i Köpenhamn föreslår att cannabis ska legaliseras under en försöksperiod.
Besöket i Christiania omtumlande och många funderingar cirkulerar i våra hjärnor.

Åter i bussen tog Ulf oss genom norra delarna av Köpenhamn längs med den vackra Strandvejen mot Klampenborg och det anrika nöjesfältet Bakken. På restaurang "Bakkens Pärle" avnjöt vi ett klassiskt danskt lunchbord med passande dryck i bästa Willbattinganda.
Mätta och belåtna fick vi sedan tid att strosa omkring på nöjesfältet och njuta av vädret, omgivningarna och den trevliga danska atmosfären. Ulf utlovade belöning till alla som åkte berg- och dalbanan. Några av de allra modigaste nappade. Resan fortsatte längs med Klampenborgvej genom den vackra bokskogen, förbi. den välkända och klassiska Klampenborgs Galoppbane.

På väg tillbaka styrde Ulf bussen in i södra stadsdelen Örestad. Även här fick vi beskåda många nybyggda hus med annorlunda och varierande arkitektur som skiljer sig en hel del jämfört med nya svenska byggnader i liknande områden.
Vi hinner även med en sväng till den gamla "byen" Dragör som många av oss känner till sedan den tiden det fanns färjeförbindelse mellan Malmö och Dragör.

Området i anslutning till bron är en intressant stor "hubb" där alla trafikslag möts inom en liten yta; - flyg på Kastrup, - lastbilar, personbilar och tåg på bron och i tunnlar samt - sjöfart i sundet.
På svenska sidan blev vi stoppade av tullen för kontroll. Några av oss skämtade att vi kanske hade diverse dofter kvar i kläderna efter vårt besök i Christiania. Då tulltjänstemannen blev varse att det var ett gäng Willbattingar ombord på bussen släppte han oss omedelbart.

Tänk vad mycket man hinner med på ett halvt dygn. Ett stort tack till Gunnar och Ingemar för diverse planering och andra förberedelser inför och under resan och till Ulf, vår trevlige chaufför och guide från bussbolaget Kiviks Taxi för lugn och säker körning inte minst genom Köpenhamns täta och intensiva trafikmyller.
/Bertil WP