Engelsfarm den 5 maj

Kvällens arrangörer Ann-Kristin och Leif, Elsy och Ingemar kunde med glädje hälsa 36 Willbattingar välkomna till kvällens vinprovning av ”4 vita”.

  • Glad Christina avtackar glad Leif

Leif tog oss med på en resa som började i Tyskland med provsmakning av ett Riesling vin (nr 1) som kommer från Schloss Johannesberg, Reingau. På denna vingård odlas enbart Riesling. Vinet med samma namn utnämndes 2016 av munskänkarna till årets mest prisvärda vita vin. Från Österrike provsmakades ett vin gjort av Grüner Veltliner-druvan (nr 2) den mest odlade i Österrike. Vingården Weingut Leth ligger ca 15 km nordost om Wien. Vidare till Frankrike i östra Loiredalen där druvan Sauvignon Blanc (nr 3) har sina tidiga rötter. Loiredalen räknas som världens främsta Sauvignon Blanc-distrikt. Klimatet i Alsace lämpar sig utmärkt för Pinot Gris (nr 4). Trimbach räknas som en av de absolut bästa odlarna. Inte av de billigaste men absolut godaste.
Utöver de 4 överraskade Leif med ett bonusvin producerat av Moulin Touchais från mellersta Loiredalen. Vinproduktionen startade 1797 !! på denna vingård. Druvan som används är Chenin Blanc. Man skördar en gång tidiga druvor och en gång övermogna druvor. Sedan blandas dessa druvsafter. Vinet har en både bra syra, från de tidigt skördade, och en sötma från de sent skördade druvorna. Vinet är lagringsdugligt och i de stora underjordiska källarna ligger tusentals mycket gamla flaskor som med sin speciella smak passade utmärkt till blåmögelost.

Varma applåder till Leif för en läro- doft- och smakrik provning. En blomma överlämnades av föreningens ordförande Christina.
Efter provningen avnjöt vi kycklingfilé och matvetesallad a´la Kvarnen. Till detta serverades ett Chardonnay vin. Stämningen var på topp och alla var överens om en nästa vinprovning kanske redan till hösten. Bilder från provningen klicka här