** Toscanaresa sept 2016

SPF Seniorerna 010 Söderhamn har flugit till Italien och åkt med Lönns Buss hem till Sverige. Läs vår reseledare Kjell Wikstens reportage.

REPORTAGE FRÅN TOSCANARESAN

     

 

SPF Seniorerna 010 Söderhamn har de senaste fem åren gjort en Europaresa. Förra årets resa till Österrike följdes i år upp med en resa genom fem länder. Årets Europaresa med 48 deltagare har gjort en trevlig Europaresa. Avresa med buss från Söderhamn till Arlanda för att med flyg vidare ta oss till Frankrike och Nice där Larsa Lönn mötte upp med sin buss som varit på en tur till Österrike. Väl framme i Nice tog sonen Alexander över bussen och resan gick sedan vidare till Toscana i Italien där vi tillbringade tre underbara dagar i MontecatiniTerme. Därifrån gjorde vi utflykter till Siena, Florens och Pisa där vi guidadesrunt av kunniga guider. Vi deltog i trevliga vin och olivoljeprovningar där vi fick smaka på de lokala läckerheterna. Sedan gick färden norrut till Como där vi övernattade.

Nästa dag åkte vi med tåg, Bernina-expressen, genom de Schweiziska alperna och hamnade sedan i Österrike. Tågresan på 14 mil på slingrande smalspår med 55 tunnlar och 196 broar var något av det vackraste man upplevt. Som högst var vi på 2253 meters höjd. Därefter gick färden genom Tyskland med en övernattning i Kassel vidare till Kiel där vi tog Stena Lines färja till Göteborg.

Efter nio händelserika dagar med Alexander Lönn som rattade bussen lugnt och säkert var vi åter hemma i Söderhamn. Lönns inhyrda guide Inger Tornin tog väl hand om oss och berättade allt som var värt att veta under resan. Vädrets makter var också vänliga då vi endast fick några droppar regn under tågresan.

Vid en enkät vi gjorde i bussen under hemresan svarade hälften av de 48 resenärerna att man ville åka till Kroatien med flyg/buss nästa år. Hur det blir med den saken ber vi att få återkomma.

Kjell Wiksten, reseledare SPF Seniorerna 010 Söderhamn