** Fiskarkapell i skärgården

Under våren 2017 har Vuxenskolan och SPF Seniorerna ordnat en studiecirkel som handlat om fiskarkapell i skärgården. Barbro Olsson har varit cirkelledare. Med utgångspunkt från boken "Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland", samt egen erfarenhet och kunskap om fiskets historia har Barbro på ett suveränt sätt gett inblick i kapellens historia och betydelse för fiskarebefolkningen. Prästgrundets- och Storjungfruns kapell har varit extra intressanta eftersom de ligger i Söderhamns kommun.

             

Som avslutning gjordes en båttur till Storjungfrun med kommunens skärgårdsbåt "Hulda". Skepparna Henrik Olsson och Per Åker styrde ut från Stugsunds hamn genom Tuppsundet och söderut mot Storjungfrun, som fram till slutet av 1500-talet kallades "Stora Helgoön".

   

Efter ca två timmars lugn färd rundade Hulda Stor- jungfruns pir och lade till vid bryggan. Sen intogs en välsmakande matsäck vid foten av fyren. Därefter började vandringen över klapperstensfälten mot kapellet.

Det byggdes under 1600-talets första hälft. På långsidorna finns två fönster och ett större mot öster. Ovanför porten på västsidan sitter en klockstapel med en gjuten klocka från 1855. Taket är klätt med spån. Den äldre inåtgående dörren har mängder av inskriptioner. Inne i kapellet är väggarna målade i blågrå färg och inredningen har en ljusare blågrå färg med ådring.

      

Predikstolen kommer från Söderhamns gamla kyrka, Mariakyrkan, som förstördes vid stadsbranden år 1721.

    

Intressant att veta är att under vintrarna användes kapellen som förråd av fiskeutrustning.

                     

 Efter en härlig dag var det tid för hemfärd. Hulda stävade tryggt förbi kobbar, skär och trånga passager. Ett varmt Tack Till Barbro som delat med sig av sina gedigna kunskaper.