** 80+resa den 5 juli

Julimorgonen var solig och varm när årets 80+resa startades från Söderhamn. I år gick färden norrut i vårt vackra landskap. Larsa rattade bussen längs gamla E4, gjorde en sväng genom Hudik, för att sen ta av mot Dellensjöarna. Vägen mot Norrbo slingrade mellan gårdar, skog och nära stränder. Så småningom gick det uppför och vi närmade oss dagens första mål som var Avholmsberget. Där möttes vi av en vidunderligt vacker utsikt över Dellensjöarna.

 Dagens lunch, bestående av älgfärsbiff, sås och potatis samt kaffe och kaka, smakade gott.

 

 

Efter maten, samt en stunds beundrande av utsikten, fortsatte färden ner mot Delsbo forngård. Där möttes vi av en guide som berättade om gården och dess historia. På tunet låg tre tätt byggda hus. På grund av att de ej ligger på sin ursprungliga plats får de inte klassas som världsarvsgårdar. Den äldsta gården byggdes redan på 1600-talet och var drängstuga. Husen från 1700-och 1800-tal hade de typiska väggmålningarna som hälsingebönderna lät kosta på under denna tid. Man byggde festsalar som endast användes några gånger om året.

 

Den gamla skolan fanns på sin ursprungliga plats, med lärarbostad och klassrum innehållande fina gamla planscher och en kamin. Ett museum med bland annat virkade dukar samt Delsbodräkter visades.

 

 En liten smedja fanns också. Den användes för undervisning. Daniel Grindsäter övade på att smida så kallade trollringar. De skulle hålla troll och oknytt borta. Efter att ha sett och hört många intressanta ting smakade det härligt med kaffe och hembakat bröd. Så var det då dags för hemfärd. I Delsbo kunde man se en hel hög med olikfärgade fågelholkar i träden. Då visste man var man varit även om namnet på platsen glömts bort. En kul grej.  Snart var vi på hemmaplan igen efter en trevlig dag.

                       Stort Tack till Lönns och till Lisbeth, som ordnat en härlig resa!

                                     

 Bild och text: Christina och Sven Andersson