80+resa till Voxna

Den 4 juli var det dags för föreningens årliga 80+-resa.
Den här gången var kosan ställd mot Voxna.
Väderleksrapporten var inte så lovande och mycket riktigt småregnade det efter vägen. När vi närmade oss Edsbyn bröt solen fram och det planerade bussfikat kunde avnjutas i härligt sommarväder. Vi fortsatte färden mot Voxna och Jim Reevesmuseet, som nu är det enda i världen sedan museet i Nashville lades ner. Museets ägare, Björn Herlin, berättade inlevelsefullt om Jim Reeves liv och karriär. Han omkom i en flygolycka 1964, endast 40 år gammal. Originalfotografier, privata tillhörigheter, priser mm fyller väggar och vitrinskåp.
Bl a kan nämnas en flaska hostmedicin, som Jim Reeves fått utskriven strax innan han omkom. Han hann inte använda hela innehållet och nu finns flaskan, som inköpts för 12 000 kronor, på museet. Björn Herlin gifte sig i en av Jim Reeves snygga kavajer.
Vi åt lunch på Voxna herrgård och fick möjlighet att beundra den vackra gamla inredningen på andra vången. Anna-Lena Karlsson berättade om Voxna Bruks och Voxna herrgårds historia. Voxna bruk var i slutet av 1700-talet ett av Nordens största järnbruk där omkring 1 000 personer arbetade och bodde. Fem generationer av Jussi Björlings förfäder arbetade där och det var Jussis farfar som tog namnet Björling. Voxna Herrgård började byggas 1791 åt den då nyblivne bruksägaren J C Müller.
Innan hemresan var det dragning på lotteriet.

Text: Lisbeth Karlsson