Referat 2014

Referat från våra månadsmöten och studiebesök 2014


Luciakaffe på Gervaldsgården i Sanda

Lördagen den 13 december samlades ett femtiotal medlemmar på Gervaldsgården i Sanda för att fira Lucia. Vi fick glögg och pepparkakor och sedan blev det kaffe och skinksmörgåsar. Så var det dags för eftermiddagens höjdpunkt ett fint Luciatåg med vacker sång framfört av ungdomar från Sanda 4H.


SPF Klinteorten på Räkfrossa

Lördagen den 22 november träffades 37 medlemmar från SPF Klinteorten för räkafton på Suderbys i Västerhejde. Vi samlades i restaurangens foajé och redan där började förväntningarna stiga.

Så satte vi oss till bords. När alla fått sina platser, värdinnan berättat om maten och alla gått en första vända runt räkbordet och fyllt sina tallrikar, presenterade vi oss alla för varandra. Det var några som gjorde sitt första besök i vår förening. Sen pratade vi om kvällens program. Det viktigaste under kvällen var så klart maten och åtminstone jag gillar verkligen att äta räkor.

Eftersom vi inte skulle ha några förhandlingar under denna dag, avbröts ätande endast av när vår maestro Erling spände på sig "spelet". Det finns verkligen många duktiga sångare i vår förening. Ytterligare ett avbrott blev den när vi, innan kaffet och tiramisun, löste 15 tipsfrågor om kärnenergi. Frågorna var i svåraste laget, men det fanns en och annan "expert" som klarade dem ganska bra.

Vi pratade lite om vad vi ska läsa framöver i studiecirkeln och vår studieledare Harriet ska framöver snarast försöka få igång en cirkel om Visby. Intresse finns och vi tror att det finns bra litteratur.

Fram mot 21-tiden, när vi åkte hem, tänkte många på den 13/12 då vi har nästa månadsmöte. Vi träffas då klockan 14.00 på Gervaldsgården i Sanda för att dricka luciakaffe.

/Nils-Erik Jacobsson

Skördeauktion hos SPF Klinteorten

Lördag 25 oktober hade SPF Klinteorten skördeauktion i Hejde bygdegård. Vi var 50 glada pensionärer, som först skänkt grejer till auktionen och sen ropade in allt som var med på det digra auktionsbordet.

När klockan blivit 13 hade vi först parentation över vår nyligen avlidne kamrat. Vid matborden pratade vi så om nästa månadsmöte, som blir en räkafton den 22 november. Vidare funderade många på att åka med på SPF Gotlands resa till Höga kusten. Under eftermiddagen hade alla chansen att lämna tips på föreläsare, studiebesök, musik o. underhållning till kommande års program. Vi fick in en hel del förslag. Göran informerade om att KM i Bowling kommer att gå 2 december. Då klockan blivit fyra avtackades dagens kommitté. Så sjöng vi en avslutningssång och alla gick hem, glada och nöjda.

/Nils-Erik

SPF Klinteortens Inbjudningsfest.

Lördagen den 27 september inbjöd SPF Klinteorten sina medlemmar och andra intresserade till en fest i Sanda bygdegård. Ett sextiotal personer hade hörsammat inbjudan och därav var det cirka tio stycken som var nya i sammanhanget. Kvällens underhållning bestod av Evert Jansson, som tolkade David Ahlqvist och Allan Nilsson på sitt oefterhärmliga sätt och musiken skötte Erling Lindvall & Co.

Efter en kort inledning av Evert Jansson tog ordförande Nils-Erik Jacobsson till orda och informerade de nytillkomna gästerna om de fördelar man kan ha av att vara medlem i SPF: försäkringen, tidningen Veteranen, SPF´s förmånliga avtal med Geab, med mera och kanske framför allt den fina gemenskapen.

Därefter var det dags för mat och det serverades olika sorters pajer med sallad och efter det kaffe med tårta. Under kaffeserveringen såldes det lotter och de gick åt som smör i solsken, för det var ett digert vinstbord, som föreningens medlemmar bidragit med. Sedan varvades kvällens program med musik, allsång, dans, lottdragning och flera framträdanden av Evert Jansson innan vi skiljdes åt efter en trevlig kväll.

Nästa möte blir den 25 okober då vi träffas i Hejde bygdegård för en skördeauktion.

/ Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Höstupptakt

I ett härligt sensommarväder samlades ett trettiotal medlemmar från SPF-Klinteorten på Snäckan i Klintehamn fredagen den 5 september för sedvanlig höstupptakt.

Vi inledde med korvgrillning och när alla var mätta och belåtna var det tid för fria aktiviteter. En del spelade kubb och andra valde att prova på bangolf, gick en promenad eller satt bara och pratade och umgicks med varandra.

Sedan samlades vi inne i kaféet där det blev en stunds förhandlingar och genomgång av kommande aktiviteter innan det var dags för kaffe och lottförsäljning. Rut hade med sig en knepig tävling där det gällde att hitta blomnamn. Det är ju nyttigt med lite hjärngympa också. Erling Lindvall tog fram dragspelet och vi skön allsång en stund innan det var dags för lottdragningen. Blommorna på borden auktionerades ut och sedan skiljdes vi åt.

/ Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Lunch på Fröjelgården och studiebesök på Värsändegården

Torsdagen den 14 augusti samlades ett fyrtiotal medlemmar från föreningen vid Fröjelgården för att äta lunch. Vår ordförande, Nils-Erik Jacobsson började med att hälsa oss alla välkomna och informerade om kommande aktiviteter och om det förmånliga avtal SPF tecknat med GEAB. Just nu erbjuder man oss som är medlemmar i SPF och som tecknar ett nytt elavtal med GEAB- Elförsäljning 0,5 öre i rabatt/kWh samt att man får vindproducerad el från gotländska vindkraftverk utan extra påslag. Totalt blir rabatten med momsen inräknad 1,75 öre. Utöver detta får man även rabatt på den fasta årsavgiften f.n 300 kronor inklusive moms.

När det blev dags att äta serverades vi en lunch som smakade väldigt gott och som avslutning fick vi kaffe och en kaka. Då alla var mätta och belåtna fortsatte vi till Värsändegården där Billy Pettersson från Klinte Hembygdsförening hälsade oss välkomna. Hela förmiddagen hade det regnat, men nu klarnade det upp och solen visade sig igen när vi samlades runt Leif Kindahl, som var vår guide för dagen. Han berättade om den vackra 1700-talsgården och om de olika byggnaderna. Det var mycket intressant och när vi kom in i huvudbyggnadens sal fortsatte han att berätta, bland annat om gårdens funktion som skjutsställe och vi fick se en skjutsklubba från 1867 och en stor tjock rock som skjutsbonden använt för att hålla värmen. Sedan gick vi runt i de andra byggnader också och beundrade alla de olika samlingarna som kommer från gamla gårdar och företag i Klintehamn med omnejd.

Efter ett varmt tack till Billy Pettersson och Leif Kindahl för att vi fått komma på besök skiljdes vi åt. Nästa möte blir den 4 september på Snäckan då vi grillar korv och roar oss med diverse lekar.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Grillafton vid Valbyte

Torsdagen den 17 juni träffades ett 25-tal medlemmar från vår förening vid Valbyte i Västergarn (Sanda) för en grillafton. Vår vice ordförande, Irma Larsson, tände grillkolet och hälsade oss sedan välkomna och när glöden var varm samlades vi runt den stora grillen med våra medhavda grillspett, korvar och köttstycken.

Det var en fin kväll och vi satt i solskenet och njöt av den goda maten och gemenskapen och när det blev dags för kaffe plockade Erling Lindvall fram dragspelet och lockade oss till allsång.

Nästa möte blir den 14 augusti då vi ska äta lunch någonstans (var är ännu inte bestämt) och sedan besöka Värsändegården i Klintehamn.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten på Gannarve Gård i Fröjel

Onsdagen den 25 juni träffades vi på Gannarve för att äta lunch och för att se oss omkring på gården, bland annat skulle vi göra ett besök på gårdsmuseet. Det var ett fyrtiotal medlemmar som hörsammat inbjudan och när alla anlänt hälsade vår ordförande, Nils-Erik Jacobsson oss välkomna och riktade ett speciellt välkommen till några nya medlemmar, som var med oss för första gången. Sedan gick han genom kommande aktiviteter, bland annat inför Almedalsveckan, då SPF har flera seminarier och ett informationstält som är bemannat varje dag under veckan.

Nu var det var dags för lunch och när alla var mätta och belåtna tog Kerstin Herlitz till orda och berättade om hur det kom sig att hennes föräldrar 1958 köpte gården Gannarve och flyttad från Halla till Fröjel. Jordbruksmässigt var det kanske inte något bra köp, men man började snart att ta emot turister, utveckla hästaveln och ordna ridläger, något som var nytt på den tiden. Skeppssättningen som ligger så vackert precis ute vid landsvägen renoverades 1959 och är ett populärt stopp för turisterna.

Kerstins pappa var en samlare av stora mått och på gården finns ett museum, där vi sedan fick gå runt och titta på alla gamla lantbruksredskap och föremål han samlat ihop. Bland annat finns det i en särskild byggnad en imponerande samling av gamla åkvagnar. Efter en kopp kaffe med en god kaka till tackade vi för oss och skiljdes åt. Nästa möte blir vid Valbyte i Sanda den 17 juli.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten firade Sveriges Nationaldag på Klinteberget

Det har blivit en tradition hos föreningen att fira den 6 juni på Klinteberget och i år samlades ett trettiotal medlemmar den här dagen för en stunds gemenskap. Det var mulet och regnet hängde i luften, men de flesta var försedda med regnkläder och paraplyer och det visade sig vara klokt, för vi hade inte mer än anlänt så började det regna lite smått. Vi tog skydd under ett stort körsbärsträd och medan vi satt där och väntade på att det skulle bli uppehållsväder igen hälsade vår ordförande Nils-Erik Jacobsson oss välkomna och berättade sedan om Nationaldagen, som vi i år firar för tionde gången.

Därefter berättade Kalle Pettersson om hur Klinteberget utvecklats till den vackra och gröna plats den är idag. Marken ägs av Klinte Skifteslag och Kalle har själv under många år varit med och sett till att platån hållits hävdad. På hösten 2010 bildades "Föreningen Klintebergets Framtid" med syfte att bevara och ta hand om skötseln av berget. Att det är ett populärt utflyktsmål kunde vi konstatera med egna ögon, för det kom nya besökare hela tiden under de timmar vi var där.

Nu hade det klarnat upp och vi gav oss iväg på en tipspromenad, som Irma Larsson placerat ut i träden runt platån. När alla svarat på frågorna plockade vi fram våra kaffekorgar och sedan gicks de rätta svaren igenom. Det var kluriga frågor och vi fick inte speciellt många rätt, men det var roligt ändå. Därefter gick några med Kalle på en promenad runt berget för att titta på den stora skogsliljan, några spelade ett parti kubb och övriga satt och pratade och umgicks med varandra. Då alla samlats igen tog Erling Lindvall fram dragspelet och det blev en stunds allsång och det var populärt, inte bara bland oss, utan också för övriga besökare på berget, för några kom närmare och stod och lyssnade och applåderade. Sedan avslutades gemenskapen med att vi reste oss upp, hurrade för vårt fosterland Sverige och vår Svenska flagga och sjöng "Du Gamla du fria".

/ Ingrid Levander

SPF Klinteorten på utflykt med hemligt mål

I varmt och soligt försommarväder samlades ett 30-tal medlemmar lördagen den 24 maj för en utflykt med hemligt mål och det visade sig att bussturen skulle gå till Fårö. Efter att ha hämtat upp tre deltagare i Visby fortsatte vi till Bro kyrka där vi hade en kaffepaus vid boulebanan intill kyrkan. Förmiddagskaffet smakade väldigt bra, solen sken, fåglarna sjöng och det var en härlig förmiddag. Många tog sig också en titt in i kyrkan innan bussen fortsatte mot Fårösund där vi skulle med en färja klockan halv tolv.

Väl framme på Fårö gick färden direkt till Bergmancentret där vi fick en timmes guidad tur där vi fick veta mycket om Ingmar Bergman och hans liv på Fårö, om hans filmer och om hans kontakter med Fåröborna. Det fanns också en avdelning där Fårö hembygdsförening samlat ihop gamla föremål och gjort en gammaldags lanthandel och också en avdelning som handlade om de Fåröbor som emigrerade till Amerika.

Så blev det dags för lunch och den fick vi på FBU´s Kursgård, där vi blev serverade fläskschnitzel med goda tillbehör. Bara en lite bit från Kursgården ligger Fårö kyrka och där skulle vi också göra ett besök, men just när vi var där pågick en körövning, så vi fick nöja oss med att gå runt på den vackra kyrkogården. Vi var givetvis och tittade på Ingmar Bergmans grav och vår kunniga guide Sune Ljungberg berättade om när kyrkan byggdes och varför den ligger där den gör.

Nu började det bli dags för hemfärd och den gick via Dämba ner till färjeläget, där vi fick en glasspaus medan vi väntade på färjan. På hemvägen gjorde vi en kaffepaus i Annas änge i Lokrume, eller rättare sagt utanför Annas änge, för det visade sig inte vara slaget ännu. Nils-Erik tackade vår chaufför Sture, som så säker rattat den stora bussen hela dagen på slingriga vägar och givetvis också Sune Ljungberg som guidat oss och delat med sig av sin kunskap. Lite trötta, men väldigt nöjda med vår dag var vi tillbaka i Klintehamn vid sextiden.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten på utflykt till Brucebo

I strålande solsken träffades ett fyrtiotal medlemmar torsdagen den 15 maj vid Brucebo. Några hade varit där tidigare, men för andra var det det första besöket. Vi togs emot av Hanne Ödin och innan vi gick in i huset berättade hon den spännande historien om konstnärsparet Bruce.

Det var i början av 1900-talet som konstnären William Blair Bruce och skulptrisen Carolina Benedicks Bruce lät bygga sig ett hem på Gotland. Tyvärr avled William Blair Bruce redan 1906 och då bosatte sig Carolina permanent på Brucebo, där hon bodde fram till sin död 1935. Carolina var en stark kvinna för sin tid. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt, hon hade en viktig roll i Lottakåren på Gotland och hon var en av de starkaste ivrarna för att bevara Burmeisterska huset.

Sedan gick vi in och fick se hur huset ser ut invändigt idag. Där finns massor av ovärderlig konst i form av tavlor och skulpturer av William och Carolina. I ateljén finns några av William Bruce´s stora monumentalmålningar. I huset finns också massor av antika möbler, allmogeföremål och kuriosa av olika slag.

Carolina bildade stiftelsen Brucebo Stipendiefond och testamenterade sedan pengar till stiftelse. Efter hennes död upplät stiftelsen Brucebo som pensionat, men verksamheten gick allt sämre och stiftelsen sålde alla fastigheter inklusive Brucebo till kommunen 1972.

Torbjörn Axelman, regissör och konstnär, köpte 1973 Brucebo av kommunen och bosatte sig där. Han fick dock ekonomiska problem och hans bolag sattes i konkurs 1995. Han sålde då Brucebo till stiftelsen som nu hade fått bättre ekonomi. Torbjörn Axelman fick i stället hyra Brucebo, vilket han gjorde fram till den dag första december 2008 då folk från stiftelsen kom för att hämta konstverk för renovering. De flesta av oss kommer nog ihåg "Skottdramat på Brucebo". Då vi tittat färdigt på huset fortsatte vi till Krusmyntagården för gemensam lunch och sedan skiljdes vi åt.

Nästa träff är lördagen den 24 maj. Då åker vi på en bussutflykt med hemligt mål.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Påskfest

Lördagen den 26 april samlades ett femtiotal medlemmar i Hejde bygdegård till påskfest. Redan när vi kom in i bygdegården möttes vi av dragspelsmusik. Det var Täudraget, Yvonne Karlsson och Martin Alvengren, som var eftermiddagens underhållare och de spelade och sjöng massor av olika visor och lockade oss också till allsång.

När alla samlats hälsade ordföranden Nils-Erik Jacobsson oss välkomna och bjöd till bords. Vi fick massor av god mat, olika sorters sill och potatis, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax, Janssons frestelse, kycklingsallad, köttbullar och prinskorv och så avslutades det hela med kaffe och en god kaka.

Vår sekreterare, Ruth Björkqvist, hade med sig några kluriga språkövningar där det gällde att rätta till konstiga namn på städer och djur. Vi hjälptes åt och med gemensamma krafter lyckades vi komma på vad orden betydde.

Två lotterier med fina vinster såldes och när eftermiddagen började lida mot sitt slut blev det dragning. Kommittén som ordnat en så trevlig påskfest och de duktiga musikerna avtackades och innan vi skiljdes åt sjöng vi tillsammans Gotlandssången.

/Ingrid Levander

Årsmöte 2014

Lördagen den 25 januari träffades ett fyrtiotal medlemmar till årsmöte i Klinte Församlingshem. Ordföranden, Nils-Erik Jacobsson, hälsade alla välkomna och inledde mötet med en parentation över två avlidna medlemmar. Därefter åt vi lunch och risgrynsgröt med smörgås stod på menyn. När alla var mätta och belåtna vidtog årsmötesförhandlingarna.

Till ordförande för mötet valdes Nils-Erik Jacobsson och till sekreterare Rut Björkqvist.

Verksamhetsberättelsen visar att föreningen varit mycket aktiv under året som gått. Vi har haft regelbundna månadsmöten och vi har gjort flera intressanta studiebesök runt om på ön, vi har haft en bussutflykt, påskfest, gåsmiddag och Luciakaffe. Kortspel, kubb, boule och bowling har lockat många och föreningen har också varit med i Veteranmästerskapet i kubb.

Kassören, Nellie Jemt, meddelade att ekonomin är god och att medlemsantalet idag är 105 stycken.

Styrelsen beviljades därmed ansvarsfrihet för det gångna året.

Sedan vidtog val av styrelse och funktionärer för år 2014. Ordföranden Nils-Erik Jacobsson omvaldes och kvarstående medlemmar i styrelsen är Rut Björkqvist, Nellie Jemt, Irma Larsson, Ingrid Levander, Arne Hultman, Britta Ljungberg och Bertil Skörnemo. Konstituerande sammanträde hålls hos Nils-Erik Jacobsson den 5 februari.

Inga skrivelser eller motioner hade inkommit, men Harriet Bergstrand informerade om en kurs som hon anmält sig till. Den heter Tryggare ekonomi och det är SPF som anordnar den. Harriet ska efter kursen kunna arbeta som informatörer i ekonomiska frågor och hjälpa och stödja övriga medlemmar.

Årmötet avslutades och därefter fick vi röra på oss ett tag med Ingrid Sandsjö som ledare och till Erling Lindvalls musik. Vi drack kaffe och det såldes lotter. Efter lottdragningen och en stunds allsång skiljdes vi åt.

Programmet för 2014 års aktiviteter finns på föreningens hemsida och nästa möte blir i Hejde bygdegård den 22 februari kl 13.00 där det blir en Minnenas eftermiddag med Kalle Brobäck

Bilder från eftermiddagen finns i galleriet!

/Ingrid Levander