Utflykt till Ängelsberg

Vi hade bokat ett besök på Oljeön, så när alla väl var framme i Ängelsberg möttes vi av guide och färjekapten. Lugnt och fint färjades vi över till ön där oljeraffinaderiet är beläget. Vi fick veta att detta är världens äldsta bevarade raffinaderi och det byggdes 1875.

Råoljan importerades från Pennsylvania, USA, fraktades i fat via båt till Sverige och omlastades i Nacka för att fortsätta färden via Mälaren och Strömsholms kanal till Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde 1902, då den beställda leveransen för det kommande året inte kom fram då båten havererade, oljan brann upp och allt gick till botten utanför Nacka.

Dock fortsatte arbetet på ön med resterna av det som fanns kvar och blev till andra produkter såsom smörjolja och fotogen fram till år 1927. Många av dem som arbetade med detta var fastboende på ön och hade även ett litet jordbruk och trädgårdsodling som bidrag till sin försörjning. Barnen gick i skola på fastlandet, vilket var riskfyllt när isen inte var tillräckligt fast vintertid.

Vi vände härefter åter till Ängelsberg, där lunchen väntade och sedan ett besök i skulpturparken, som skulle ha öppnats i maj, med blivit försenad. En fin promenad utmed vattnet blev det ändå innan det blev dags för hemfärd.

Angelsbarg.JPG

Monica Johansson