6-13 September Berlin-Prag

6-13 September Berlin-Prag

  • Alla på plats utom fotografen K-A Lundell
  • Alla på plats utom fotografen K-A Lundell

Med SPF AROS till Berlin/Prag 6-13 september 2017.
Det tog nästan två dagar att ta oss från Västerås till Berlin. Första natten tillbringade vi ombord på färjan från Karlskrona till Gdynia. Resan kändes inte så lång då vi hade avbrott för mat, kaffe och bensträckare och en del aktiviteter i bussen.
Efter hotellfrukost på Hotell Park Inn Radisson den 8 september gav vår lokalguide Lena oss en bra bild av sitt Berlin. Vi såg många kända platser, bl.a. Branderburger Tor, den drygt 1000 m långa Berlinmuren som bevarats till eftervärden och Check Point Charlie. En obehaglig del var den bevarade delen av muren där vi såg hur muren var uppbyggd med murar, ingen mans land och vakttorn. Den nya järnvägsstationen är på gång, men enligt Lena är det lite av en tummetott, då infartens inbyggda del hela tiden förkortats på grund av kostnaderna för bygget. På kvällen åt vi Sehweinshaxe (grillad fläsklägg) på en mindre krog. Vi bodde när teletornet där svenska byggare var med och hjälpte till att bygga den vridbara restauranten.
Lördagen den 9 september for vi vidare mot Prag. Lunch åt vi på hotell Vladimir. Hotellet International i Prag var ett äldre pampigt hotell från Öststatstiden. På kvällen var vi på tjeckisk afton med mycket danser och underhållning. En man gick runt och fyllde vinglasen. Han hade två stora glasbehållare med långa pipar, en med rött och en med vitt vin. Han släppte på vin genom röret direkt ner i glaset utan att spilla. På söndagen besökte vi många sevärdheter i Prag tillsammans med svensktalande guide Marcel.. De gamla kyrkbyggnaderna, de gamla borgarna och de gamla delarna av Prag var vackra att se. Vi såg även klockspelet i gamla staden kl. 13.00. Vi besökte även ett gammalt ölbryggeri, som tillverkat mörkt öl sedan 1499. Kerstin åkte med spårvagnen som var gratis för alla över 70 år till hotellet. På måndag åkte vi vidare mot Lods Där bodde vi på Qubus hotell med fint rum. Tisdagen för flyttade vi oss till Gdansk, där vi åt lunch på en mindre restaurant. Vi besåg centrum och tog en gruppbild sedan besökte vi ett köpcentrum för bunkring. Återfärden gick sedan med färja till Sverige och Västerås. Vi anlände till Västerås vid 16.30.
Resan blev inte bara en resa för sevärdheter utan även en matresa
Vid tangentbordet
K-A Lundell