Studiebesök på VAFAB den 18 oktober 2023

 

20231018_151550[1].jpg

Vi gjorde den 18 oktober ett studiebesök på ”soptippen”, det som numera heter återbruket. Det låter inte så glamouröst men är nog så viktigt idag.

Vi möttes av två guider, Emilia och Kim, som bjöd in oss i det stora återbrukshuset som ritats av en arkitekt och sedan byggts upp av återvunnet material från platsen. Här fanns en stor samlingssal med högt i tak och till och med en kakelugn, och inne i den ombonade miljön fick vi höra guiderna berätta om dåtidens hantering av våra sopor från tippen på Lugna Gatan till alla de återbruk som idag finns på flera platser. Det var intressant att höra om hur de sopor som inte går till återvinning kapslas in i flera lager med markduk, sten, sand o jord. Slutligen sår man gräs i det översta jordlagret. Allt detta förhindrar att lakvatten förstör vår natur och våra vattendrag.

Efter informationen inomhus gick hela gänget ut på området där vi fick se biobränsleanläggningen från utsidan. Vi fick mer information om biogastillverkningen och om hur den distribueras från
anläggningen till användarna. Det finns dessutom en rötslamsanläggning på området som används av våra jordbrukare, både med leverans dit och tillbaka för att bli gödsel till deras marker.

En fin rundvandring avslutades med att få veta att vi blivit duktigare på att ta till vara våra saker och vår mat – sopor och matsvinn minskar om än i liten mängd men det går åt rätt håll.

Stort tack till guiderna som gav oss ett fint studiebesök med mycket information samt mycket skratt och humor trots att vi håller på att drunkna i våra sopor.

Text:  Monica Johansson
Foto: Björn Ulvemark