Övriga aktiviteter 2023

2023

Julmarknadsresa till Nora.
Lördag 9 december kl 9 åkte 30 seniorer från Hallsberg med ett  stopp i Örebro för påstigning av ytterligare 8 st .
Vi började med att besöka den mysiga julmarknaden i kvarteret Bryggeriet med dess genuina hantverksmiljö.
Därefter intogs lunchen i Bryggerihusets trevliga restaurang, som bestod av gudomlig gulaschgryta m tillbehör.

När alla var mätta och belåtna var dagen fri att strosa runt.
En del tog sig fram gående mot centrum, trots halka och ymnigt snöfall. Andra tog en så kallad hästtaxi, häst och vagn som var riktigt mysigt och en rolig upplevelse när hästen ”spurtade” på upploppet!!


Staden var fylld av marknadsstånd, dekorationer, tomtar, mysiga caféer och kung Vinter, som jag råkade träffa på!


Även kyrkan var populär med sin julkonsert.
När vi lämnade den vackra juliga  staden ca 16:30, var alla glada och nöjda.
Vi tackar Lasses Resor för den trygga färden.
Text o bilder Britt Nyblom.
Se fler bilder här fotade av Hans Nilsson.

Årets julbord.
Tisdagen 5 december var det åter dags för julbord på Alléskolans restaurang.
Ca 75 glada seniorer deltog och maten var som vanligt riklig och perfekt.


Träff med nya medlemmar i Saronkyrkan.
2023 har varit ett mycket bra år för SPF Seniorerna Hallsberg. Vi har haft många uppskattade gäster vid våra månadsmöten, haft fullbokade resor, fått stora bidrag från såväl kommunen som socialstyrelsen men roligast av allt är att vi fått många nya medlemmar.
Under året har 44 seniorer valt att ansluta sig till oss och den 4 december hade vi i Saronkyrkan en särskild träff för våra nya medlemmar. Totalt var vi ett trettiotal som samlades under 2 timmar trots full vinter och bitande kyla utomhus.
Vår ordförande Tomas inledde samlingen med att berätta lite om vad SPF Seniorerna står för och lite kort om dess historia. Alla närvarande fick också tillfälle att att kort presentera sig.
Ansvariga för alla våra 22 veckoaktiviteter fick sen möjlighet att presentera "sin" verksamhet. Programkommittén gavs också tillfälle att presentera lite av vad som varit under året när det gäller program och resor, men även att berätta om vad som är på gång inför 2024.

Christer Olsson gjorde sen en genomgång av vad man kan hitta på vår hemsida både via dator och telefon. Vi bjöd också på en enklare fika som Laisa och Britt ansvarade för. Tomas frågade till slut publiken om det varit en givande och lärorik stund och svaret blev ett enhälligt ja. Han betonade återigen hur glada vi är att få hälsa så många nya medlemmar välkomna, och han uppmanade oss alla att fortsätta bjuda in vänner och bekanta.

Modevisning i HOK-stugan.
Måndagen 30 oktober samlades ett 40-tal seniorer för att vara med om modevisning, denna gång för både damer och herrar. Vårt matlagningsgäng stod som vanligt för tilltugg och dryck.

Lars Kvarnis Kvarnström lagar en god tomatsoppa som serverades med tunnbrödssnittar och valfri dryck.

Dagens kläder och skor kom från Boutique Britta i Askersund och Askersunds Skoshop samt från Rödakorsets second hand i Fjugesta. 

Drygt 40 damer slöt upp för att njuta av modevisning och matlagarnas förtäring.

Konferencier var vår egen Britt Åhsling.

Carl Gustaf Lundström och Inger Lekman visar varma morgonrockar och tillbehör för kalla mornar från Kupan i Fjugesta
.

Kläder från Brittas Boutique i Askersund och skor från Askersunds Skoshop.


Lotteri med fina vinster från handarbetsgruppen hanns också med.

Fler bilder finns i bildgalleriet här.

Årets Matresa.
Höstens Matresa i Sydnärke gick av stapeln tisdag 12 september.
Kl 08.30 steg vi på bussen med Lasses Resor, med färd mot första stopp i Åsbro hos Solveig Wallin och Tommy Wievegs trevliga nostalgiska café och bilmuseum.



Mäkta imponerade över så mycket roligt samlande av allsköns gamla ting, intog vi så morgonkaffe och macka. smakade alldeles utmärkt i tidig morgonstund.

Nästa stopp blev Källsprångs gård i Hult. Ett ekologiskt familjejordbruk som drivs av Andrea och Arvid som säljer potatis och grönsaker i sin gårdsbutik. Kassarna fylldes snabbt med allsköns godsaker i alla tänkbara färger.

Ute på åkern fick vi veta hur det är att odla morötter i stor skala.
Man kan söka jobb hos dem som morotsrensare hörde jag, men nog inget för mig …

Gigantiska växthus och tunnlar med vaxbönor. Så vackert.
Vi drar vidare söderut mot Askersund och Sänna söder om Harge. Där har Kalles Trädgård sitt musteri sedan 2018. Man lämnar sina äpplen/päron, får dem mustade på flaska eller i en bag in box. Vi hade med oss några kassar äpplen som han mustade ihop till oss. Vi stod utanför och tittade på. Det var ett gediget hantverk och roligt att få se på. 15 liter blev det med lite hjälp från hans egna som vi smakade av och fick med oss. Den var sannerligen ”mustig” tyckte vi…
Kalles ”tjejer” sålde äpplen och päron i olika sorter och så deras egen must såklart. Välfyllda kassar packades in i bussen.


Resan går vidare till Olshammarsgården, Verner von Heidenstams födelsehem. Innan vår lunch kunde vi njuta av vår must som en aperitif utanför den vackra gården.
Matsalen var tjusig och vackert dukad. En riklig lunchbuffé serverades, och allt smakade himmelskt.
Värdinnan Britt-Louise Otter berättade om skalden Heidenstam 1859 - 1940, och vi fick besöka hans födelserum som finns bevarat näst intill intakt. Birgittakyrkan intill uppfördes år 1620.


Sista stopp för resan var Karintorps tomatodling i Åsbro. Ägarna är Cees och Nynke Graenwegen från Holland. Vi fick guidning i ett gigantiskt växthus där långa långa rader av tomatplantor sträcker ut sig både på längden och bredden!! 40 m breda rader av tomatplantor som kan bli upp till 12 m långa!! Vi shoppade loss bland många olika sorter, så fler kassar blev det.


Glada, nöjda och en aning trötta var vi åter i Hallsberg ca 17.30. Vi tackade Lasse föratt han kört oss lugnt och tryggt hela resan.

Text och bilder Britt Nyblom

Distriktsfinal i Hjärnkoll torsdag 24 augusti.
13 lag från Örebro län kom till Equmeniakyrkan i Hallsberg för att göra upp om en plats i SPF Seniorernas riksfinal i Stockholm 12 oktober. Alla lag bestod av 3 personer som tillsammans svettades över olika ämnen av allmänbildning. Vid entrén fanns en skylt med texten ” Kör sakta – lekande pensionärer” och det kunde vara en bra sammanfattning. Alla deltagare var givetvis pensionärer och den äldsta över 90 år.

Föreningens ordförande Tomas Hagenfors hälsade välkommen och påminde om hur viktigt det är att hålla hjärnan igång även på äldre dar. Han berättade också om Jonas von Essen som vunnit det mesta som kan vinnas i olika minnestävlingar. Som domare och frågeställare hade Nils Dåverhög från Kristinehamn anlitats. Syftet med importen från vårt grannlän var givetvis att ge lika förutsättningar för alla tävlande. Nils har själv redan kvalificerat sig tillsammans med sitt lag till riksfinalen i oktober.

Förutom domaren deltog också många medlemmarr från Hallsberg som funktionärer och kökspersonal
Tävlingen bestod av 3 avdelningar med 15 frågor och 15 minuters betänketid. Efter varje delomgång rättades de inlämnade svaren och även publiken fick då ta del av frågorna och svaren.

Många tyckte frågorna var svåra, men efter de tre omgångarna stod ändå Hallsbergs lag 1 som klara segrare. Laget bestod av Christer Einarsson, Torbjörn Härlin och Tomas Hagenfors.

På andra plats kom Kamraterna från Örebro lag 1 med Lars-Åke Karlsson, Christina Hjorth-Aronsson och Sören Arevång Karlsson.
Tredjeplatsen togs av Karlskogas lag 1 med Inger Selander, Lisbet Hall-Karlsson och Kristina Lundahl.
Distriktsstyrelsens ordförande, Siv Kanon från Karlskoga, som själv var en av deltagarna i tävlingen fick dela ut diplom till de tre lag som placerat sig bäst.
Tävlingen avslutades med gemensamt fika som serverades av SPF Seniorerna Hallsbergs serveringsvärdinnor.
Du hittar frågor, facit och resultatlista nedan.
Fråga 1-15 här.
Fråga 16-30 här.
Fråga 31-45 här.
Facit här.
Resultatlista här.

Dagskryssning på Göta kanal.
Onsdagen den 19 juli samlades 43 personer, huvudsakligen medlemmar, vid Coop för att resa med buss till Borensberg och Göta kanal. Reseledare och chaufför var vår medlem Lars Håkansson (Lasses resor) med biträde av Kalle från Hallsbergsbuss.

Efter ca en timmes resa var vi framme i Borensberg, där vi intog busskaffe vid en rastplats.

Nästa anhalt, efter bara ett par minuters resa, var Brunneby musteri, där vi möttes av ett ”välkomstsmakprov”.

Som vanligt var hyllorna välfyllda med allehanda drycker, sylter, konfekt och i stort sett allt annat i matväg man kan tänka sig, och nästan alla våra resenärer kom ut med kassar i handen.

Efter Brunneby återvände vi till Borensberg, där många i väntan på båten passade på att smaka den lokala glassen, titta på båttrafiken på kanalen och studera informationstavlan om Göta kanal.


Så kom vår båt, Wasa Lejon, och efter att ett sällskap enbart bestående av tyskar gått av, kunde vi gå ombord. Båten kunde inte vända i kanalen, utan först fick vi en liten tur västerut in i sjön Boren där vi vände och anträdde vår resa mot Bergs slussar.

Så fortsatte en avkopplande kanalresa med vackra omgivningar, betande boskap, information om lokala sevärdheter.

Under resan fick vi en måltid bestånde av fläskfilé med grönsaker, sås, och potatis, måltidsdryck samt kaffe. Maten var god, men köttet krävde en del arbete med kniven.

Avslutningen på kanalresan bjöd på fyra dubbelslussar innan vi var framme vid hamnbassängen i Berg.

Där återvände vi till vår buss och for genom Tylöskog tillbaka till Hallsberg.

Sammantaget en fin och avkopplande dag för våra resenärer. Ett stort tack till Lasse och Kalle för en bra resa!
Text Christer Einarsson, bilder Hans Nilsson och Britt Nyblom.

Avtackning av Ibrahim Altamimi på Studieförbundet Vuxenskolan

Måndag 12 juni avtackades Ibbe som arbetat som verksamhetsutvecklare på SV och hjälpt oss med studiecirklar och möten sedan 2019. Deltagare från de flesta av våra studiecirklar deltog när Ibbe avtackades med kaffe och tårta samt en honungsburk.

Ibbe verkade nöjd och lite rörd av alla vänliga ord.


Efter kaffet hölls ett möte med vår ordförande Tomas Hagenfors, studieansvarig Christer Olsson och Fredrik Wallin som jobbade på Vuxenskolan i Hallsberg innan Ibbe tog vid.

Fredrik som numera är avdelningschef på SV i Örebro kommer att tills vidare överta Ibbes arbetsuppgifter.

Årets sillfest i Nedre Knalla

Onsdag 7 juni samlades 45 glada seniorer vid Coop för att fylla bussen till Nedre Knalla. Denna gång kom bussen på utsatt tid och chauffören hittade vägen

Laddat för släckning av både brand och törst.
Systrarna Marianne Tiderman och Anita Ljung stod som vanligt för mat och servering och deras bror Roland stod för underhållningen.

Roland i berättartagen i den fina lokalen.

Alla var nöjda och tacksamma för det trevliga och goda arrangemanget och det blev inte sämre av att solen sken på utsidan.
Bilder Eva Forsberg.

Utflykt till Rönne trädgård

Tisdag 16 maj hade vi en utflykt till Rönne Trädgård i Rönneshytta där vi samlades 16.30.
Vi var inbjudna av ägarna Jonas och Ethel Samuelsson.

De tog emot ett glatt och entusiastiskt gäng på 22 personer, som samlades i den lilla röda stugan där allt började en gång.

Det var trångt och mysigt och vi blev bjudna på gott fika.
Jonas berättade att hans farfar köpt handelsträdgården 1944 och sen följde en intressant berättelse fram till nu.
Många bra tips om odling, jord och om att sköta om sina växter.
Därefter var det fritt fram att botanisera bland alla fantastiska växter i butik, växthus och utomhus där Jonas lyckats få till en intressant växtmiljö i olika höjdnivåer.

Det var en mycket trevlig eftermiddag som avslutades vid 18-tiden, då säkert många hade fått med sig nåt i kassar och påsar, utav plantskolans fantastiska växter

Text och bilder Britt Nyblom

Naturpromenad i Snavlunda äng

Onsdagen den 10 maj 2023, mitt i Folkhälsoveckan, anordnade SPF Seniorerna i Hallsberg en naturvandring i Snavlunda äng.

Snavlunda-Tjälvesta är två naturreservat, som ligger sida vid sida mellan Vretstorp och Askersund. Böljande ängar och grönskande lövlundar kännetecknar landskapet. Solen sken och vädret var fantastiskt för att göra en vandring i ängen.
19 naturintresserade entusiaster följde Sture Hermansson som var vår guide och magister.

Man behöver inte kunna gå fort, för många stopp blir det. Sture stannar och berättar om allt. Vi började med svalörten och sedan blev det lungört, vitsippa, vårärt, gullviva, backsippa, vätteros, kabbeleka och knippfryle som täckte vissa ängar i mängd.

Sedan blir det fjärilar, lavar och träd. Därefter får vi en lektion i hur landskapet har bildats under istiden. Sture förklarar om isälvar, rullstensåsar och dödisgropar där en del idag är sjöar i landskapet. Vi träffade även på en skock kor med kalvar, som betar för att hålla landskapet öppet. Oj så nyfikna de är!

Efter vandringen var vi bra kaffesugna och åkte bort till hembygdsgården vid kyrkan. Där fanns det gott om bord att sitta ner och vila våra trötta ben och njuta av matsäcken.


Och så till sist, Tack Sture för en givande eftermiddag, från oss alla som var med!
Text o bilder Ingela Wallin.

Lyckad vårmarknad

Fredag 5 maj blev en väldigt fin dag rent vädermässigt, där solen sken och våren äntligen hade hittat tillbaka. Vårmarknaden i Hallsberg hölls även i år endast nere vid Puttlabäcken utanför ICA. För oss i SPF-seniorerna Hallsberg var det första gången vi deltog på vårmarknaden, och det blev ett deltagande med mersmak.

Vi kunde i år erbjuda mycket nytt material från riks och även visa vårt eget programutbud och alla våra veckoaktiviteter.

Vi lyckades också värva fler nya medlemmar, och det var givetvis syftet från vår sida. Tack till alla som hjälpte till att bemanna vår monter under fredagen!
Text o bilder Tomas Hagenfors

Uppvaktning av Hans Lindqwist 100 år 17 april.

Jag har just kommit hem från Hans Lindqwist och uppvaktningen på hans 100-årsdag. Både Laisa och jag uppskattade mötet väldigt mycket, och vi förstod att Hans satte värde på vårt besök.

Jubilaren var pigg och på gott humör och kunde trots sina 100 år underhålla oss med både sång och historier från ett rikt liv. Vi fann också många gemensamma ämnen att
prata om, och vi fascinerades av att Hans fortfarande kan vara så vital trots sin höga ålder. Han kunde också stolt visa upp ett brev undertecknat av kungen.

På bilden syns också boken Hallsberg nästa av Hans Lindqwist.

Laisa och jag framförde våra hjärtligaste gratulationer från SPF-seniorerna, och jag gick därifrån med en förhoppning om att en gång i framtiden kunna vara lika full av liv som Hans Lindqwist.

Text och bilder Tomas Hagenfors

Promenad runt Hallsbergs Kulturslinga 12 april.

En regnig onsdag blev det endast tre deltagare i vandringen runt Kulturslingan.

Christer Einarsson och Inga-Lisa Skirling väntar på fler deltagare vid stationen.

Bild Ingela Wallin