Övriga aktiviteter

Här kan du läsa om de aktiviteter vi haft mellan månadsmötena.
De senaste aktiviteterna ligger först och i slutet finns de äldsta från 2015.

2022

Transafari

Torsdagen 22 september företogs en kvällstur till Kvismaren för att se alla tranor som kommer hem för att vila i våtmarkerna.
Sju förväntansfulla seniorer samåkte från Coop kl 17:15 till Kvismaren. Första anhalten blev utsiktsplatsen Hammarkullen där vi såg grå och sädgäss i stora mängder. Sture Hermansson berättade om skillnaden mellan de två arterna, grågåsen har en vit framkant på vingarna som sädgåsen saknar.

Därefter fortsatte vi till Öby Kulle där Lars "Pippi" Johansson från Närkes ornitologiska förening väntade med en anslutande grupp och vår Christer Einarsson som arrangerat utflykten.
Pippi höll en kort information om vad tranorna håller på med. De flyger ut på de omgivande fälten för att äta av böndernas grödor, speciellt potatis, under dagen. I skymningen flyger de tillbaka för att söka skydd i de grunda vattnen och för att vila. Tranornas värsta fiende är räven som har bra nattsyn och kan smyga sig på dem i mörkret. I vattnet hörs räven om han skulle försöka smyga sig på.
Efter informationen blev det en kort promenad till Lötenplattformen via bron över Kvismare kanal där det tidigare låg en järnvägsstation.
I väntan på tranorna skådades havsörn genom Pippis kraftiga kikare och ett antal ägretthägrar. Efter en stunds väntan så började stora flockar med tranor flyga in till sina viloplatser.


I vattnen en bra bit utanför plattformen samlades de i tusental och förde ett rejält oväsen.
När mörkret började falla på var det dags för återtåg över Kvismare kanal och återfärd till Coop i Hallsberg. På andra sidan kanalen skymtar några av alla ungtjurar som betar i området.

Valdebatt

Tisdagen 30 augusti ställde politiker för våra 8 stora partier upp till en paneldebatt.
Från vänster syns Viktoria Svanberg SD, Anders Lycketeg C, Lars O Molin KD, Mats Gunnarsson MP, Willhelm Sundman L, Ulrika Björklund M, Göril Thyresson V, Magnus Andersson S.
Noteras kan att representanterna från KD, MP och L inte är lokala politiker i Hallsberg.
Ca 25 åhörare var på plats för att ta del av politikernas åsikter.

Deltagare och åhörare hälsades välkomna och därefter redogjorde Christer Einarsson för debattreglerna och skötte lottning av talarordning.
Margareta Strömberg ställde frågor och Christer Einarsson höll ordning på talarordning och tider för svar och repliker.

Debatten inleddes med att alla fick svara på frågan: Vilka frågor anser du och
ditt parti är de viktigaste i vår kommun, när det gäller de äldres situation?
Därefter fick alla besvara frågor under tre områden.
Fråga 1: Trygghet
- Hur vill du och ditt parti utveckla äldreomsorgen?
- Hur vill du och ditt parti utveckla hemtjänsten?
- Hur vill du och ditt parti utveckla senioboende/trygghetsboende?
Fråga 2: Konsekvenser av digitaliseringen.
- Hur vill du och ditt parti motverka utanförskap i vården på grund av digitaliseringen?
- Hur vill du och ditt parti motverka utanförskap på grund av digitaliseringen vad avser annan service? / Ev ett gemensamt servicecenter modell Örebro.
Fråga 3: Fysisk tillgänglighet.
- Hur vill du och ditt parti utveckla träffpunkter/samlingslokaler för äldre?
- Hur vill du och ditt parti genomföra åtgärder för att underlätta för äldre/funktionsnedsatta?
- Hur vill du och ditt parti utveckla kommunikationerna i kommunen?

Det framgick av alla debattinläggen att deltagarna vill göra mycket och är positivt inställda till oss äldre. Men sedan är det fråga om hur mycket som kommer att hända. I bästa fall gav debatten deltagarna en tankeställare.

Besök hos Svenska skogsplantor i Vibytorp

Onsdagen den 17 augusti tog sig 26 glada seniorer på egen hand eller med samåkning från Coop till Vibytorp för ett studiebesök.
Vi fick en kort genomgång av Örjan från plantskolan innan vi gick in på området.

Inne i en av de stora växthusen såg vi ca 6 miljoner nyplanterade granplantor.


Örjan visar ett tråg med 800 plantor och berättar hur man värmer och vattnar trågen med frön så att plantorna tar sig på rätt sätt. Frön från skogsplantager med utvalda träd i bland annat Mosås har placerats i trågens torv med hjälp av robotar.

När plantorna växt till sig planteras de om och får komma ut i solen och växa till sig innan de frysförvaras i -3 grader. Till våren packas de och skickas till lagret i Kumla. Ca 25 000 000 plantor levereras varje år till små och stora kunder i mellersta Sverige, Norge och Finland.

Ett nytt besök på plantskolan planeras i höst eller till våren så att vi får se planteringsrobotarna och packningsmaskinerna igång.

Årets sillfest i Nedre Knalla

Onsdagen den 8 juni var det dags för årets Sillfest i Nedre Knalla. Efter lite sightseeing kom vi till slut rätt och välkomnades av Roland Frimodig och hans två systrar.
Bussen var praktiskt taget full så vi var drygt 50 personer, som roade oss i Rolands loge.
Vi åt med stor och god aptit både sill, potatis, ägghalvor, krämig sås med gräslök, knäckebröd, ost och till detta fanns det dricka att få vad än vi önskade!

Stämningen steg i lokalen denna lite kyliga dag och Roland drog en och annan vits för oss också.
Det var en trevlig och lättsam fest med högt i taket, så nu vill vi Tacka Roland, Marianne och Anita för allt gott och trevligt, som vi fick vara med om!
Önskar er så alla en riktigt Skön Sommar!
Ingela Wallin.

Dagsutflykt till Trystorps Ekäng

Onsdag den 11 maj 2022 var det dags för vårutflykt till Trystorps ekäng. Vi var 18 personer och en hund, som under Sture Hermanssons ledning vandrade runt och insöp reservatets själ.

Naturreservatet bildades 1967 och utvidgades 1998 till drygt 39 hektar.
Reservatet är mest känt för sina stora ekar och nu i vårens tid breder stora mattor av vitsippor ut sig.

Lungörten blommar också nu med sina blå och rosa blommor liksom den rosa vätterosen, som lever på hasselns rötter.
På sommaren blommar solstjärnan eller som den också kallas strålöga. Den kan nästan bli upp till två meter hög och är en parkrymling från Trystorps gård. Blommorna är solrosliknande och idag står fröställningarna kvar efter vintern och vajar i vinden. och snart är det dags för liljekonvaljerna att blomma, så då passar det helt klart med en ny utflykt dit.
Sture guidade oss runt på sitt gemytliga sätt och med sin enorma kunskapsrikedom om allt vad naturen har och ger.

Efter promenaden fikade vi tillsammans vid de långa borden strax intill parkeringsplatsen. Regnet hängde i luften, men vi hade tur under själva utflykten. Men när vi fikat klart började regnet och på hemvägen hördes även åskan och en blixt klöv himmelen!
Tack Sture för en mycket trevlig och omtyckt exkursion av oss alla!
Ingela Wallin.

Resa till Tåkern.

Fredagen 23 april klev 45 förväntansfulla medlemmar på bussen i Hallsberg. C-G Lundström förrättade upprop och alla var på plats.
Vårt första stopp var Medevi, där vi intog förmiddagsfika, som vår skicklige chaufför Tomas serverade. Då vi just lämnat Medevi, fick bussen stanna för ett tranpar som sakta och majestätiskt skred över vägen. Vi tog oss via Motala och Skänninge på småvägar till Tåkern och dess Naturum och fågeltorn. En guide tog sig an oss och berättade att knölsvanen var Tåkerns signum. Bland fåglarna nämnde guiden rördrom, som är nästan omöjlig att få syn på. Den håller sig dold i vassbeståndet.
Vid Tåkern finns också skäggmesen, som är en sentida nykomling i den svenska fågelfaunan. Den övervintrar och häckar i bladvass. Boet byggs i fjolårsvass strax ovanför vattenytan. Den äter insekter på sommaren och vassfrö på vintern.
I Tåkerns vatten finns också vattengråsuggor som är stapelföda för fågellivet. Naturum firar 10 år i år. Guiden rekommenderade ett återbesök till hösten, när skäggmesarna är som talrikast. Det fanns en mängd souvenirer och ett filmrum, där man kunde se gamla naturfilmer.

Entrén till Naturum

Guiden ovan och publiken nedan.

Därefter fortsatte vi till Brunneby Musteri och Gårdsbutik, där vi shoppade loss. Det disciplinerade ressällskapet satt åter i bussen efter 30 minuter.
Vila i solen vid Brunneby.


En god lunch intogs i Vadstena på Starby Hotell. Därefter for vi på småvägar till Cloetta i Ljungsbro. Det var vårt sista stopp och vi hann njuta en stund i solen, innan det bar av hemåt via Tjällmo. Britt Åhsling, som planerat resan, samt vår guide C-G Lundström avtackades.
Margareta Strömberg.

Besök i Bergööhuset
Torsdagen den 17 mars samlades en skara SPF:are nedanför Bergöövåningen vid Magasinet för visning av modelljärnvägen. Anders Nilsson berättade mycket medryckande om hur anläggningen kommit till. Medlemmarna Lilian och Göran Jonsson guidade oss sedan Göran startat tågen.
Hallsbergs modelljärnvägsförening bildades 2011. Ett tjugotal medlemmar bygger en modell av Hallsbergs stationsområde och rangerbangård på uppdrag av Hallsbergs kommun. Anläggningen byggs i en 300 kvadratmeter stor lokal. Uppdraget startade som ett Leader-projekt, dvs med eu-pengar. Företaget Train Alliance har också sponsrat projektet. Allt arbete med byggandet av modellen har skett helt ideellt av föreningens medlemmar, som har lagt ner otroligt många timmar på projektet. Spårlängden är över 1200 meter.

Det var fascinerande att se alla byggnader längs spåret och alla detaljer, som fanns med, till exempel rallaren och statyn utanför stationsbyggnaden. Vi kan säkert besöka utställningen många gånger och upptäcka nya detaljer. Besöket varade dryga timmen och alla verkade nöjda med besöket.

Därefter gick vi upp till Bergööhusets andra våning. Där berättade ordföranden i Karinföreningen Inger Hellqvist om familjen Carl och Karin Larsson på ett mycket inspirerande sätt med tonvikt på Karin. Det fanns en liten broschyr om Karin Larssons konstnärskap, där det stod: ”Med man och åtta barn hade Karin säkert fullt upp med att sköta hemmet. Ändå lyckas hon ta sig tid att sy, väva och brodera.” Vilken kvinna!
Vi fick en innehållsrik eftermiddag.

2021

Årets julbord.
Torsdagen 2 december avåts årets julbord på Alléskolans restaurang ovanför ICA Allé. Cirka 80 medlemmar deltog och åt av den fina och vällagade maten mellan kl 11 och 13.

Modevisning i orienteringsklubbens stuga.
Höstens aktiviteter fortsatte måndagen 25 oktober då 41 förväntansfulla gäster slog sig ner för att få se vad Kävestaboden i Sköllersta med Ulla-Britt Magnusson och UR-Design med Ulla Rehnberg skulle visa för plagg. Även denna gång ställde Ingela
Wallin, Monica Ringenberg, Kerstin Jansson, och Irene Eriksson från vår förening upp som mannekänger tillsammans med Ulla Rehnberg och Ingrid Evertsson.
Britt Åhsling, en sprallig och pratglad konferencier förgyllde tillställningen och herrarna i matlaget bjöd på tomatsoppa med bagetter samt en superb sockerkaksskiva till kaffet. Lotteriet såldes slut och många fantastiska vinster kunde delas ut.
Se bilder här.

Oktoberfest på Asia Palace.
Onsdag 13 oktober kunde äntligen en oktoberfest hållas.
Det blev en fest utan underhållning då det viktigaste var att kunna träffas igen. Ca 50 glada seniorer åt buffé med öl eller vin alternativt alkoholfri dryck.

Året inleddes med fortsatt Coronapandemi och ökade restriktioner så verksamheten ligger fortfarande nere.

2020

Året har varit speciellt då alla månadsmöten och andra aktiviteter varit inställda hela våren och sommaren på grund av den rådande Coronapandemin.
Några studiecirklar har hållits utomhus under sommaren liksom Boulespel och stavgång. Under hösten startades dock verksamheten om igen med ett månadsmöte i oktober och modevisning på Stinsen. Tyvärr återkom pandemin med full kraft i november så all verksamhet fick ställas in igen.

Modevisning på Stinsen

Onsdagen den 14 oktober kl 19 hade SPF Seniorerna en lyckad modevisning på hotell Stinsens Top Floor.
Ca 40 damer från föreningen och de två deltagande företagen, Kävestaboden i Sköllersta med Ulla-Britt Magnusson och UR-Design med Ulla Rehnberg, träffades med distans enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Mannekängerna var Ingela Wallin, Monica Ringenberg, Kerstin Jansson, och Irene Eriksson, alla från vår förening och med en personlig stil som var mycket uppskattad. Även Ulla Rehnberg och Ulla-Britt Magnusson deltog som mannekänger med sina produkter.

Mannekängerna Monica Ringenberg, Irene Eriksson, Ulla-Britt Magnusson, Ulla Rehnberg, Ingela Wallin och Kerstin Jansson samlade.


Ulla Rehnberg på cat-walken.


Ingela med den glest placerade publiken i bakgrunden, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Irene med tigerränder.


Monica med ännu mer gult.

Kerstin Jansson med flott hatt.

Efter förfriskningar och kaffe kunde konferencieren Britt Åhsling tacka alla medverkande och besökare för en stimulerande och lyckad afton.

2019

Förutom nedan nämnda aktiviteter har vi varje månad under vår och höst haft månadsmöten, Mat på Byn samt pubaftnar.

Årets julbord

Onsdagen den 4 december inmundigades årets julbord i Esslatorp. 66 hungriga seniorer tog för sig och fick avnjuta kören Liv och Lusts underhållning.

Gubbröra i OK Tisarens stuga

Måndagen den 2 december bjöd matlagarna damerna på avslutnings middag.
Gubbröra är en bastant maträtt som serveras inför förväntade kraftansträngningar, men när SPF-gubbarna bjuder till bords är det något mera kulinariskt som serveras. Vid den avslutande höstmiddagen hade även gubbarnas damer inviterats, visserligen var tre gubbar singlar men med lockelsen av att bli bjuden på en trerättersmiddag var singelproblemet löst. Janne hade ju sin Glanshammarstant och Leif lyckades värva en gammal arbetskamrat och Hasse en styrelsemedlem så nu var det fulltaligt. Det blev 16 tills bords, men hur skulle man duka, långborden rymde bara 6 platser per bord och de runda 4. Man valde att ställa de runda borden i rad och när sedan Göran och Leif fått på blå duk på borden och dekorerat glasen med röda servetter var det klart för servering.

Tillagningen av dagens meny gick som vanligt utan problem, Erik rörde med van hand och med hjälp av stavmixern fram en härlig välkryddad blomkålssoppa med persiljedekoration. Varmrätten fixade Per-Åke, fläskfilegryta med purjulök, enbär, vinbärsgele, grädde och lite annat och till det skulle det serveras kokt potatis. När Hasse skalat 16 potatisar var det bara en kvar, Kvarnis som ofta brukar ta till i överkant vid inköpen hade köpt en färdigpackad påse och i godan tro tyckt att det måste räcka. Den skall också kokas och här görs misstaget att koka den för länge och det blir mos men istället blir det lättare att dosera ut i lämpliga kvantiteter. Som dessert hade Janne och Lars-Erik gjort en blandning av rivet apelsinskal och flytande honung med toppning av vispgrädde och yoghurt samt riven vit choklad.
När damerna anländer välkomnas de med en kopp varm glögg och pepparkaka. Då alla intagit sina platser var det dags att smaka på gubbarnas anrättningar och för enkelhetens skull tillämpades buffémetoden. Grytorna är tunga och otympliga att hantera vid bordet. Att aptiten och smaken var bra bevisas av att grytorna länsades och därmed har gubbarna bevisat sin kokkonst. När sedan Janne och Lars-Erik serverade den läckra desserten till en kopp kaffe var alla mätta och belåtna. Kvarnis förklarade att höstens matlagningsövningar var avslutade och önskade alla en God Jul och Ett Gott Nytt År samt meddelade att fortsättning följer nästa år med dammiddag den 18 maj.

Novemberfest på Asia Palace

Onsdagkvällen 20 november samlades ett 40-tal SPFare för att lyssna på tonerna från Peter Karlssons trumpet och klaviatur under det vi åt restaurangens utsökta asiatiska buffe.  

Höstinspiration

Måndagen den 7 oktober fylldes OK Tisarens klubbstuga ännu en gång för en Inspirationskväll för damer. Kävestaboden och UR-design visade upp höstkollektionen. Att kvällen sedan avslutades med att SPFgubbarna bjöd på en i allas tycke förträfflig skärgårdssoppa gjorde att damerna fick en i allt lyckad kväll.
Se bilder här.

Hallsbergsmarken

Fredagen den 4 oktober ställde SPF Seniorerna Hallsberg ut sitt stånd i sedvanlig ordning. Information, glögg och pepparkakor erbjöds hugna besökare. Se bild här.

Oktoberfest i Valvet

Torsdagen den 3 oktober firades årets oktoberfest i ett välfyllt Bergöövalv. Den delikata ärtsoppan producerades och serverades av Jan Adamsson och avnjöts till tonerna av Nayana Gulstads och Claes Mårds stämningsfulla musik. Tillhörande punch fick inhandlas till självkostnadspris för de som så önskade.
Tack vare en väl draperad väggbeklädnad med ljudabsorberande väv kunde vi få en god ljudacceptans där det i vanliga fall så störande ekot mildrades och bidrog till den goda stämningen. Se bilder här.

Utflykt till Hällabrottet

Onsdagen den 18 september gjordes en solig eftermiddagsutflykt till Hällabrottet. Vi fick en mycket bra guidning av Monika Ström på museet och fick lära oss att många fasader i Stockholm och på andra platser pryds av verk från Hällabrottet. En del gamla maskiner finns också bevarade liksom gjutformar och verktyg.
Efter guidningen i museet gick turen vidare till Kontoret och det fina marmorgolvet med inläggningar som illustrerar hur marmor blivit till av de varelser som levde i de gamla haven från dinosauriernas tid och framåt.
Utflykten avslutades med fika som serverades i hembygdsgården samt ett besök i den gamla Gjutstugan.
Se bilder här.

Årets sillfest i Nedre Knalla

Måndagen den 10 juni var det dags för en tur till Nedre Knalla och Roland Frimodigs fina lada. Arrangemanget blev snabbt fulltecknat varför några medlemmar tyvärr inte fick möjlighet att deltaga. När det sedan var dags för avfärd hade bussbolaget missuppfattat såväl avångstid som busstorlek och därmed ytterligare desimering av
deltagare. Väl framme i Nedre Knalla och i strålande solsken hälsade Roland Frimodig med systrar oss välkomna till detta paradis och ett sill och potatisbord. Under inmundigandet av sill och potatis med tillbehör underhöll Roland oss med sång, musik och historieberättande.
Efter maten lockades vi sedan ut på en tipspromenad i det fina vädret med som vanligt frågor som var aningen svåra för vårt kunnande.
Lotteriansvariga hade också ordnat med lotteri med handarbetsalster av bästa kvalitet. Så var det dags att tacka för en trevlig utflykt till de djupa Zinkgruveskogarna och förhoppningsfullt se fram emot nästa års utflykt men då gäller det att vara ute i god tid och att allt skall klaffa.
Se bilder här.

Dagsutflykt till Hornborgasjön

Fredagen den 12 april kl 8:30 bar det iväg med Hallsbergsbuss till Hornborgasjön. Lagom till fika var vi framme vid sjön och blev serverade kaffe med ostmacka. Luften var sval men solen värmde snabbt från en klarblå himmel och det var nästan helt vindstilla. Efter fika med tranornas "prat" som bakgrundsljud gick vi upp till utsiktsplatsen där 20400 tranor kunde ses från några meter framför oss och så långt ögat kunde nå. Även svanar, änder, gäss och många småfåglar var på plats. Tranorna utfordras med korn och det lockar även andra fåglar.
Vår guide Carl-Gustaf Lundström berättade om både tranor och bygden runt omkring samt dess historia. Lokala guider fanns också på plats för att besvara frågor om tranorna.
När det började bli dags för lunch gick färden vidare till Falköping där vi fick en stor buffé på Falbygdens Ost. Här finns ett ostbord som heter duga och en stor del av alla ostar från Falbygden kunde provsmakas tillsammans med sallad, bröd, skinka, salami och ölkorv. Intill serveringen finns butiken där många ostar och annat inhandlades.
Då alla var mätta och belåtna gick turen vidare runt Hornborgasjön med många fina utsikter över nejden. Vid Varnhems klosterkyrka väntade eftermiddagskaffe med kaka i solen och möjlighet att besöka kyrkan med den närbelägna Katas grav.
Därefter var det bara hemresan kvar. Ett litet busslotteri avslutade dagens aktiviteter.
Ett stort tack till programgruppen och vår guide för en mycket trevlig resa!
Se bilder här.

Inspirationskväll i OK Tisarens klubbstuga

Det var åter dags att bli inspirerade när den andra mannekänguppvisningen ägde rum.
Denna gång var det samling i OK Tisarens stuga. Ett 50-tal klädtörstande SPF-damer hade mött upp. Dels för att titta på de vackra modellerna, som visade de fina kläderna från Kävestaboden, och dels äta de fina smörgåssnittarna som SPF Kockers serverade.
Sex modeller visade upp mycket vackra och färggranna kläder. Allt ledda av den alltid glada Britt Åhsling som på ett fint sätt berättade om de olika kreationerna. Det är klart att man blir inspirerad att byta ut sina kläder som hänger hemma i garderoberna.
Efter dessa fantastiska kläder så var det dags för kockarna att visa sig på styva linan. Det vankades snittar när SPF Kockers satte igång. Det som senare serverades var
1. Ansjovis, färskost, kalixrom på vitt bröd
2. Rökt lax, färskost, citron, dill, körsbärstomater på polarbröd
3. Räkor med äpple på tunnbröd
Till detta serverades flädersaft och vitt vin. Det avslutades med kaffe och kaka.
Till sist var det några som gick hem med vinster från lotteriet som avslutade det hela. En jättetrevlig kväll med många glada skratt och suckar efter fina kläder och gott tilltugg.
Se bilder från kvällen här.

2018

Julbord i Esslatorp

Onsdagen den 5 december intogs årets julbord i Esslatorp tillsammans med SPF Seniorerna i Viby. Buss avgick från Coop och tog även upp påstigande i Östansjö.
Drygt 70 SPF Seniorer från Hallsberg och Viby hade hörsammat inbjudan. Vår kör Liv och Lust inledde med några uppskattade julsånger innan det var dags att ta sig an den aptitliga jul-buffén. Här blev det många omtagningar men så småningom var alla mätta och belåtna.
Efter maten lotteri med utlottning av fina priser.
Vi hade också dragning på stora höstlotteriet och de lyckliga vinnarna som alla var på plats och fick sina vinster är:
Monika Lundqvist
Lars Kvarnström
IngaLisa Skirling
Anita Carlsson
Marianne Tiderman
Ett stort tack till alla som skänker vinster och också till alla er som köper lotter.
Det blir ett bra tillskott som används till underhållning och resor.
Se bilder här.

Oktoberfest

Onsdag den 17 oktober firades årets oktoberfest på restaurang Acia Palace.
Ett 50-tal SPF-seniorer festade till tonerna av Jan-Åkes duo. Menyn var den alltid så förträffliga asiatiska buffén. Jan-Åkes spelade och underhöll gästerna hela kvällen med en repertoar väl anpassad till senior smak med lite +-ålder. Låtarna var välbekanta och uppskattade.
Se bilder här.

Inspirationskväll för damer

Måndag 8 oktober ordnades en mycket uppskattad modevisning på Bra Begagnats 4-e våning för 60-talet entusiastiska medlemsdamer. Kävestaboden och Ulla Rehnberg svarade för ett stort utbud av diverse kläder för både inne- och utebruk där mannekängerna på ett proffsigt sätt förevisade sina kollektioner. Blomsterboden och stilisterna Helena och Emma såg också till att inramning och frisyrer var på topp. Britt Åhsling var konferencier på ett informativt och medryckande sätt. Efter modevisningen serverade SPF´s matgubbar delikata smörgåssnittar till pärlande cider och kaffe. Kvällen avslutades som vanligt med ett lotteri av div handarbetsalster och därmed var en allt igenom lyckad kväll till ända där deltagarna hoppades på en fortsättning till kommande år.
Se bilder här.

Dagsutflykt till Falu koppargruva

27 förväntansfulla SPF-seniorer från Hallsberg äntrade tidigt på torsdagsmorgonen den 5 juli charterbussen för färd till Falun och den gamla gruvan. Väl framme och inbokning för besök i gruvan serverades en angenäm lunchbuffe i gruvområdets restaurang.
Kl 12.15 var det dags att stiga ned de 400 trappstegen till gruvorterna, men först försågs man med hjälmar och caper, det droppar ständigt vatten från taket och takhöjden är på många ställen så låg att utrustningen är väl motiverad. När så guiden Amanda hälsade välkommen in i gruvan är hon noga med att knacka på porten så gruvfrun inte miss-tycker och uppmanade oss att följa hennes regler att inte svära, spotta eller bråka så skulle allt gå bra.
Det är ett unikum att människor har kunnat arbeta och utföra detta gruvarbete utan maskiner och mekaniska hjälpmedel. När man tittar ned i det 263 meter djupa schaktet och vet att gruvarbetarna många gånger tog sig ned i gruvan i de malmkorgar som tog upp malmen förstår man att det ofta var med livet som insats de utförde sitt arbete. Att gruvan är ett populärt besöksmål finns det belägg för, de flesta kungligheterna i norden har lämnat sina namnteckningar på en ortvägg så vi är i fint sällskap. När man efter en timslång vandring genom de trånga orterna kom fram till den befriande hissen som förde oss upp till strålande sol och 27°C från orternas 5-6°C var alla en upplevelse rikare. Nu återstod en timmas vandring och besök på gruvområdets andra attraktioner bl a museet innan det blev dags för hemfärd och med paus någonstans i dalaskogarna för den från förmiddagen uppskjutna frukostrasten. Se bilder här.

Sillfest i Nedre Knalla

Årets sillfest hölls i den fina inredda ladan i Nedre Knalla. Vi åkte med en full buss från Coop via Askersund till Nedre Knalla.
Ca 60 personer deltog och njöt av den goda matjesillen och färsk potatis med tillbehör, allt iordningställt av Marianne, Anita och Kvarnis. Efter sillen blev det en rolig tipspromenad inomhus eftersom regn utlovats. Regnet uteblev dock och solen sken från en blå himmel. Efter tipspromenaden serverades kaffe med sockerkaka och Roland Frimodig underhöll med sång och roliga historier.
Mätta och belåtna äntrade vi bussen för hemfärd ca 17:30.
Se bilder här.

Äggfest blev Pajfest

Onsdagen den 16 maj träffades ca 60 seniorer vid Sockenstugan för att imundiga goda pajer och umgås i det fina vädret.
På grund av årets sillfest i närtid konstaterade programgruppen att det blir mycket ägg och ändrade därför äggfesten till en pajfest.
Vår kör "Liv o lust" inledde eftermiddagen med trevliga vårsånger innan pajerna intogs. Som vanligt vid denna vårfest hade vi också en kortare tipsprommenad med kluriga frågor. Här lyckades en gammal stockholmare bäst, Lars Kvarnström, tack vare vetskap om Kaknästornets höjd som skiljefråga. Ett antal fina handarbeten lottades ut för att förbättra föreningskassan.

Musikafton på Asia Palace

Onsdagen den 11 april gick ett lämmeltåg av seniorer till restaurang Asia Palace. Vårens musikafton hade denna gång förlagts till Asia Palace i stället för som tidigare, Valvet under Bergöös. Helena Salo med duo underhöll och restaurangens flitiga och duktiga personal hann med att servera goda vårrullar med valfri dryck till alla. Lokalen som rymmer 60 personer blev fullsatt och stämningen var hög. Många kända och okända låtar framfördes av Helena och Gary D. Pearson. Plats för dans fanns också och vår dansante Sten Bolling, 104 år, försatt inte chansen.
Se bilder här.

Semmelfest

Onsdagen den 14 februari samlades ca 60 SPF Seniorer i Equmeniakyrkan för att inmundiga vårens läckerhet. Innan serveringen visades ett bildspel från föregående års verksamheter och utflykter. Som vanligt fanns också ett lotteri med fina priser. Ordförande Hans Nilsson informerade om kommande aktiviteter på såväl distrikts - som föreningsnivå.

Alla Hjärtans Dag

Onsdagen den 14 februari bjöd föreningen på kaffe och tårta. Vår Eminenta kör Liv och Lust började med en halvtimmes bejublad underhållning. Många kända sånger sjöngs och den drygt 60-hövdade publiken deltog i refrängerna.
Borden var dukade så det var bara att slå sig ner och hugga in på de fina tårtorna. Innan lotteridragning tog kör och publik ny ton under ledning av Göran Eklöf.
Se bilder från dagen här.

Ministerbesök

Torsdagen den 18 januari fick vi besök av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) samt kommunalråden Magnus Andersson och Veronica Wallgren. Från Örebrodistriktet deltog distriktsordföranden Gunilla Werneström och Ulf Grell som nu sitter med i förbundstyrelsen. Besöket arrangerades av Örebrodistriktet men tog plats på dagcentralen Åsen i Hallsberg.
Med mycket kort varsel sammankallades styrelsen och handarbetsgruppen för att visa lite av våra aktiviteter. Ett bildspel med bilder från våra aktiviteter under fjolåret visades och handarbetsgruppen handarbetade.
Mikael berättade om den nya, lägre skatten på våra pensioner och lite om sitt arbete med att träffa glada och optimistiska entreprenörer från näringslivet. Mikael svarade också på några frågor från Gunilla Werneström och satte sig sedan vid bordet där huvuddelen av styrelsen satt för att svara på enskilda frågor.
Se bilder från träffen här.

2017

Julbord i Esslatorp

Onsdagen den 6 december avverkades årets julbord i Esslatorp tillsammans med SPF Seniorerna i Viby. Buss gick från Coop och tog även upp påstigande i Östansjö.
Ca 70 SPF Seniorer från Hallsberg och Viby hade hörsammat inbjudan. Vår kör Liv och Lust inledde med ett flertal uppskattade julsånger innan det var dags att ta sig an den aptitliga jul-buffén. Här blev det många omtagningar, synd att magen har sina begränsningar, bättre julmat får man leta efter. När magarna var fyllda och kaffet serverat läste Göran Ekelöf den tragiska dikten om tio små tomtenissar.
Som vanligt hade lotteriflickorna ordnat med ett digert prisbord som gav oss en förstärkt kassa. Middagen avslutades med att vi sjöng "Hej tomtegubbar slå i glasen".
Efter ett lyckat gott julbord kunde vi önska varandra GOD JUL och GOTT NYTT ÅR, för att sedan anträda bussen för resa hem till Hallsberg.  Se bilder här.

Filmvisning i Equmeniakyrkan

Onsdagen den 15 november visades två fina naturfilmer av Ingemar Lind. Ingemar var med och skapade filmer  för bland annat TV-programmen Mitt i naturen.
35 glada seniorer fick se en mycket fin och intressant film om myskoxarna som tyvärr för en tynande tillvaro i Sverige. Ingemar berättade kritiskt om hur människan motar undan och stör dem i sin naturliga tillvaro i Härjedalen. Därefter följde en lika fin film om fjällrävar och andra djur i fjällvärlden.
Kaffe med bulle och pepparkaka avslutade dagen. 

Oktoberfest i Valvet

Torsdagen den 12 oktober firades årets Oktoberfest i Valvet under Bergöös. Ca 40 glada seniorer åt en god skink och ostsallad med öl, vin eller alkoholfri dryck. Kvarnis tog betalt och Jan Adamsson skötte vinbaren. Inga Alexandersson, Britt Åhsling och Hans Tellgren med flera hade skött dukningen.
För kvällens underhållning svarade Joakim Norsten som spelade och sjöng många kända låtar av Bellman, Taube, Cornelis med flera. Joakim berättade också om sitt samarbete med Tobias Karlsson och Dansikalen. Underhållningen var mycket bra och uppskattad av alla.
Du hittar bilder från festen här.

Hallsbergs Höstmarknad

SPF Seniorerna Hallsberg hade sitt stånd vid ICA Allé där det annars var glest mellan knallarna. Enligt Lions som organiserar marknaden var antalet utställare det lägsta på många år. 
I vårt stånd, som ställts upp och inretts av Hans Nilsson, Göran Persson och Jan Adamsson, visades bilder från aktiviteterna hos Studieförbundet Vuxenskolan, på gymmet och i bowlinghallen. Information om SPF Seniorernas förmåner i form av olika rabatter mm visades också. Som vanligt serverades varm glögg och pepparkakor.
En jämn ström av pensionärer, både medlemmar och eventuellt blivande, stannade till och pratade med oss i ståndet. 
På plats var Inga-Lisa Skirling, Christer Olsson, Britt Åhsling, Hans Tellgren, Jan Adamsson, Göran Persson och Hans Nilsson.
Se bilder här.

Fia med knuff

Till årets klubbmästerskap i Fia med knuff kom det 16  spelsugna
medlemmar. Det var de som ville förgylla vardagen med lite spel och lek
Man spelade fyra stycken vid varje spel och det blev Britta Hammarbacken som blev klubbmästare. B-finalen vanns av Ulla-Britt Lang. Vi spelade i samarbete med Vuxenskolan.
Dagen avslutades med kaffe och en smörgås.
Det blev en lyckad eftermiddag där spelledaren gärna ser att det till nästa år
blir några fler, som ställer upp, för kul hade vi. Man behöver faktiskt leka lite ibland, livet blir lite roligare då. Se bilder här.

SPF Hallsbergs hemliga resa gick till Nedre Knalla utanför Zinkgruvan.

Där samlades vi i en trevligt inredd lada.
Vi hade planerat lite utomhusaktiviteter men tyvärr så regnade det hela tiden. Vi åt en härlig lunch och alla verkade trivas. En tipsfrågetävling företogs mellan borden med intressanta och kluriga frågor om choklad. Det blev till slut en bra upplösning på dagen då systrarna Anita och Marianne bjöd på tårtor. Systrarnas bror Roland stod för sång och trevliga historier. Synd på regnet annars en mycket uppskattad hemlig resa. Vi var 45 stycken glada pensionärer som trivdes.

Dagsutflykt till Karlsborg onsdagen den 5 juli

En lite gråmulen, tidig morgon i början av juli äntrade 46 glada seniorer bussen vid Coop för en utflykt till Karlsborg. Efter en dryg timme var vi framme där kaffe med kanelbulle väntade på Nymans Café vid Strandvägen. Lokalerna är fyllda med verk av konstnären Mats Nyman och bakom cafét ligger hans verkstad och en liten butik med många ovanliga konstverk. Den lilla trädgården mellan Café och verkstad var också en prydnad för ögat.
När kaffet var urdrucket och konstverken beskådade fortsatte turen till fästningsområdet. Karlsborgs fästning byggdes som en reservhuvudstad då man efter att ryssen intagit Finland befarade att även Stockholm skulle kunna intas. Bygget startade 1819 och beräknades ta 10 år att slutföra men var inte klart förrän 1909.
Besöket på fästningen inleddes med en filmvisning med många kända skådespelare. Filmen skildrade ett tänkt anfall mot fästningen med många ljud, ljus och rökeffekter. Efter filmvisningen blev det en kort promenad genom det Götiska valvet och in på fästningsområdet där vår buss väntade. Efter en kort information från våra egna guider Jan Adamsson och Christer Einarsson äntrades bussen igen. En guidad tur genom det stora området, som nu är helt öppet för allmänheten, vidtogs med utförlig information av Jan och Christer om varje byggnad varav många nu är vanliga bostäder. Många minnen från deras tid som anställda på garnisonen fick vi också höra.
Efter avslutad bussguidning stannade vi på Fästningstorget framför Vanäs mäss för lite information och intagande av dagens lunch på restaurang Kastanjen på andra sidan torget. Efter lunch fick vi en stunds egen tid som kunde utnyttjas till besök i de butiker som ligger runt torget eller till glass hos  Bulta-Maja.
Därefter väntade en promenad några hundra meter till Garnisonskyrkan som är inbyggd i Slutvärnet, den drygt 500 m långa byggnad som sträcker sig rakt över hela Vanäs udde. Slutvärnet är den försvarslinje där kanoner och gevärsskyttar skulle försvara området innanför fästningen.
I kyrkan som ligger på andra våningen informerade två lokala guider. Efter indelning i två grupper med varsin guide blev det rundvandring med information i det stora fästningsmuséet i bottenvåningen.
Efter ytterligare en promenad kom vi till Vanäs mäss där Jan bla serverat en stor mängd officerare och andra prominenta personer.
Besöket i fästningen avslutades med en kort bussfärd till Garnisonssjukhuset där de som så ville kunde kliva av och ta en fin promenad genom skogen ner till stranden och Vanäs fyr. Vidare längs en fin promenadväg via Kungsvillan, som nu är privatägd, tillbaka till bussen som väntade vid fallskärmsjägarskolans övningsplats och den gamla DC3-an vars motsvarighet använts för fallskärmshopp.
På hemresan gjordes en avstickare till Klangahamns fiskeläge där många inhandlade rökt röding. Se bilder från utflykten här.

Sillfest i Närkesberg onsdagen den 14 juni

Ca 70 glada seniorer deltog i årets sillunch som denna gång intogs i Bergsgården i Närkesberg. Merparten tog sig till Närkesberg med den inhyrda bussen från Hallsbergsbuss medan de som förberedde festen fick utnyttja egna bilar. När bussen kom fram till Bergsgården var borden dukade och matjessill, färskpotatis, gräddfil och övriga tillbehör blev snabbt framställda av dagens flitiga matlagargäng. Under tiden passade övriga på att handla lotter och hoppas på de fina vinsterna från handarbetsgrupp och diverse enskilda gåvor.
Efter intagen måltid underhöll vår kör Liv och Lust med allsång innan träffen avslutades med kaffe och sockerkaka samt utlottning av vinsterna.
Bilder hittar du här.

Vårutflykt till Hästhagsudden vid Vibysjön

Onsdagen den 17 maj ledde Sture Hermansson en vårutflykt till Vibys egen regnskog. Sture, som förutom SPF Seniorerna i Hallsberg är aktiv i Naturskyddsföreningen, Hallsbergs hembygdsförening och flera andra föreningar med natur och hembygdsinriktning, guidade ett 30-tal seniorer bland lavar, mossor, svampar och andra växter. Han berättade inlevelsefullt och roligt om allt som växer och lever längs den fina stigen vid Vibysjön. Inte bara levande utan även döda , levande miljöer i form av fallna, halvt förmultnade träd förevisades. I de döda träden myllrar det av liv i form av svampar, lavar, mossor och diverse insekter. Framme vid Lundby prästgård(ar) berättade Sture om det fina renoveringsarbete som utförts av den gamla prästgården som ligger intill den nya. Sommartid används den numera som kaffeservering.
Vid återkomsten till bryggan vid sjön intogs medhavt kaffe medan svanar simmade över sjön och fiskgjusen gled förbi. Sture passade också på att berätta om maskrosen som egentligen består av flera blommor. Varje blomma bildar ett frö som tillsammans utgör den välkända vita bollen.
Se bilder från utflykten här.

Ärtor med punch i Valvet

Drygt 40 personer samlades i Valvet torsdagen 16 mars för att inmundiga ärtsoppa med tillbehör i form av bröd och smör samt förnämlig Facile punch.
Efter ärtorna visades ett bildspel med bilder från fjolårets alla aktiviteter i form av månadsmöten och mellanliggande aktiviteter, studiecirklar, gym, bowling, biljard och Boule. Dessutom bilder från resorna till Åland och Bohuslän samt Nobelmuseet i Karlskoga och Lars Lerins konsthall i Karlstad.
Fina vårbilder från utflykten till Herrfallsäng visades också.
Se även bildspel från Vårfesten här.

Filmen om Sten Bolling i Equmeniakyrkan 15 februari

Ca 75 personer besökte Equmeniakyrkan för att se Linus Larssons film om Sten Bollings liv.Innan föreställningen började serverades kaffe med bullar och kakor.
Sten var själv med och inledde visningen med att dansa med en av våra medlemmar. De dansade till Bostonvalsen som introducerats i Sverige av Stens morbror Theodor Pinet, även kallad Bostonkungen. Den ca en timme långa filmen visade intervjuer med Sten där han berättade minnen från sin barndom och uppväxt i sydnärke och hans arbete på bland annat Aga i Stockholm. Sekvenser från Brunnsparken visade Sten som pigg och duktig dansör. Många gamla bilder från uppväxttiden visades också. Efter filmvisningen intervjuades Sten av Hans Nilsson och fick bla frågan om hur han hållit sig så frisk och kry. Bra mat, dans och motion samt att vara i farten och inte ha tråkigt blev svaret från Sten som nu är inne på sitt 104e levnadsår.
Bilder från träffen kan du se här.

2016

Julbord i Egumeniakyrkan 7 december

Vår kör Liv och Lust underhöll med omväxlande trevliga nyarrangerade julsånger. Nytt för i år var att körens eminente bas Göran Eklöv läste en dikt, "Tio små tomtenissar", med tragiskt innehåll och baserad på "Tio små negerpojkar".
Julbordet var gott och rikligt tilltaget, alla blev mätta och belåtna.
Ett rikt lotteribord lockade med diverse fint julpynt från handarbetsgruppen.
Efter avtackning av alla medhjälpare som svarat för beställning och inhandling av den goda maten, dukning, avdukning och allt annat som krävs för ett lyckat arrangemang avslutades eftermiddagen med "Nu tändas tusen juleljus" som allsång.

Oktoberfest i Valvet med Ungersk Afton 19 oktober

Strax före kl 18:00 ringlade kön lång när drygt 50 seniorer skulle in till Valvet under Bergööska huset. Redan vid Lars Kvarnströms kassa serverades en aperitif i form av Palinka, Ungerskt plommonbrännvin.
Därefter väntade färdigdukade bord med soppskålar, glas och övriga tillbehör till den Gulaschsoppa som skulle serveras senare. Gabor inledde med att servera vitt ungerskt vin ur en speciell glasflaska med lång pip medan Lazlo Maroti underhöll på piano.
Under tiden som man smuttade på vinet berättade Gabor inlevelserikt och tydligt om Ungerns historia från ca år 1000 fram till våra dagar. Ungerns befolkning har tydligen sitt ursprung ur Attilas Hunner och språket som påminner om finska men inte har några gemensamma ord tillhör den finsk-ugriska språkgruppen. Ungern har under långa tider varit ockuperat av det Ottomanska riket (Turkiet), Habsburgarna (Österrike-Tyskland) och Sovjetunionen. Han berättade också om det Ungerska upproret 1956 och om hur det brutalt slogs ner av sovjetiska trupper. Först efter att östblocket upplösts hösten 1989 blev Ungern ett fritt land.
Efter denna timme med Ungersk historia serverades Gulaschsoppa i stora hinkar på varje bord och glasen fylldes med rödvin. Lazlo fortsatte att underhålla vid pianot.
Kaffe serverades och under tiden drog sig Gabor och Lazlo tillbaka för återfärd till Göteborg.
En mycket intressant och trevlig kväll avslutades med ytterligare några glas vin eller öl från föreningens lilla bar.

SPF Seniorerna Hallsbergs 40-års jubileum lördagen 20 Augusti

Strax före kl 16 ringlade kön lång till Stinsen när 90 glada seniorer skulle upp till inledande mingel på 5e våningen. Många tog vägen via puben för att inhandla rabatterade dryckeskuponger. När alla anlänt och fått ett glas välkomst-cider blev det en halvtimmes underhållning av vår förnämliga kör Liv och lust. Kören har förstärkts med två mäktiga herrbasar och låter riktigt proffsigt. Efter underhållningen var det dags att leta upp sitt bord enligt tydlig bordsplaceringslista på väggen utanför matsalen.
Ordförande Hans Nilsson hälsade välkommen med en kort information om de 40 år som passerat sedan föreningens tillkomst. Under tiden påbörjades servering av vin och snaps till de som så önskade. Som förrätt serverades en fin laxmousse på kavring och som huvudrätt fläskfilé med kantarellsås och rostade rotfrukter. Chokladkaka med färsk frukt och vispad grädde serverades till efterrätt följt av kaffe med chokladbit. En liten skrift med en sammanställning av större händelser i föreningens 40-åriga liv fanns vid varje kuvert.
Mellan rätterna underhöll gladjazzbandet Dixie Talks från Lekeberg med glad och lättlyssnad musik.
Efter middagen gratulerades föreningen till sina 40 år av distriktsordföranden Gunilla Werneström och SPF Seniorerna Vibys ordförande Bengt Bye. Båda skänkte en gåva till Nyckelfonden som finansierar forskning på USÖ om olika sjukdomar. Gunilla påtalade Hallsbergsföreningens framgångsrika program och en medlemstillväxt som överträffar de flesta föreningarna i länet. Därefter höll Rolf Hedén en liten historisk genomgång av de gångna 40 åren.
Efter avslutad middag och underhållning fortsatte ett glatt gäng till puben och dess uteservering i den milda sommarkvällen. Tyvärr dröjde det inte länge förrän regndroppar jagade in oss där den glada stämningen fortsatte och avslutade en mycked trevlig och lyckad tillställning. Se bilder här.

Dagsutflykt till Karlskoga och Karlstad

En fin sommardag i början av juli gjorde 53 glada SPF-seniorer en fin och intressant resa till Nobelmuséet i Karlskoga och Lars Lerins museum i Karlstad.
Efter samling vid Coop avreste vi direkt till Björkborns Herrgård i Karlskoga. Vid framkomsten serverades förbeställt kaffe med en fin tekaka belagd med ost och grönsaker. En kort rundvandring i Bofors utställningar och intilliggande hantverksbod hanns med innan det var dags för en guidad tur i Alfred Nobels bostad i Björkborns Herrgård.
Guidningen inleddes på övervåningen där en guide började berättad om Alfred Nobels liv. Efter en kort stund avbröts han dock av Alfred själv som stigit ner från sin himmel. Han fortsatte sedan guidningen och berättade om sitt fantastiska liv som han främst ägnat åt att konstruera ett säkert sprängämne (dynamit) som kunde ersätta det livsfarliga nitroglycerinet. Historien om hur hans arv i form av Nobelprisen, trots dåliga odds, kom att hamna i Sverige berättades också livfullt.
Efter guidningen gavs möjlighet att besöka en kopia av Nobels laboratorium med vidhängande utställningar.
En snabb och god lunch avslutade Karlskogabesöket och färden gick vidare till Sandgrund i Karlstad. Det välbekanta dansstället har nu fått ge plats åt Lars Lerins museum. Förutom Lars Lerins många akvareller fanns också en utställning av Mikael Persbrandts tavlor. Ca en och en halv timme stod till förfogande för fri vandring bland alla tavlor och några hann med en fika innan den lokala serveringen stängde. De som stannade kvar in i det sista hann också få se Lars med make och son i verkligheten då han tittade in en kort stund.
Hemresan med Hallsbergsbuss anträddes strax efter 16:30 och på hemvägen passade Inga och Margareta på att lotta ut priser på de lotter som sålts på resan mellan Karlskoga och Karlstad. Hemkomst till Hallsberg kl 18:30 lagom efter att en rejäl åskskur passerat. Se bilder här.

Årets sillfest

En lite gråmulen men varm sommardag i mitten av juni samlades 65 SPF Seniorer i Sockenstugan intill Hallsbergs sockenkyrka för att avnjuta sill och potatis. Innan kaffe och hembakade kakor blev det motion i form av en tipspromenad i den närmaste omgivningen. Därefter kaffe och prisutdelning samt utlottning av dagens fina vinster från handarbetsgruppen.
Ett stort tack till alla deltagare och speciellt till de som jobbat med förberedelser och avslutande disk. Se bilder här.

Gökotta vid Herrfallsäng

En härlig vårmorgon med klar himmel och lagom varmt for ca 35 SPF Seniorer med buss från Coop i Hallsberg till Herrfallsäng. Brita Hammarbacken var uppskattad guide och berättade om byar och gårdar som passerades på vägen. Framme vid Herrfallsängs naturreservat väntade mängder av gullvivor, Kungsängsliljor, Daldockor och många andra växter. Göken hördes inte till men koltrast och andra fåglar underhöll.
Efter enskild vandring i reservatet inmundigades medhavd fika vid de många borden med bänkar som är uppställda i närheten av parkeringen.
Hemresan vidtogs på småvägar genom Hallsbergs socken och vi passerade Ålsta by, Hjälmsätter, Översta, Ekeberga, Samsala med flera byar och gårdar. Brita Berättade ingående om alla platser vi passerade och många bidrog med mer information om bekanta platser. Efter en mycket uppskattad utflykt landade vi vid Coop i god tid för efterföljande gemensam lunch på restaurang Nytorget. Se bilder här.

Hallsbergsmässan

SPF Seniorerna deltog även detta år med en monter i Sydnärkehallen. Många visade intresse och anmälningssedlar gick åt. Förhoppningsvis leder det också till ett antal nya medlemmar. Montern bemannades i 2-timmars pass av medlemmar både från styrelsen och från ordinarie medlemmar.
I montern fanns också information från SPF Seniorerna i Viby. Se bilder här.

Pubafton med Jazzkersounds jazzband

En fin vårkväll i mitten av april samlades ca 40 SPF Seniorer i Valvet under Bergöös för att avnjuta gladjazz och dricka öl och vin med tilltugg i form av chips, ost, salta pinnar, nötter mm.
Många kända låtar som Crazy, Oh, lady be good, Fly me to the moon med flera spelades.
Man ville inte låta bandet sluta utan extranummer och stämningen var hög till uppbrottet ca 21:30.
Jazzkersounds består av Torsten Birath - sax/trumpet/klarinett, Gunnar Breving - piano, Sam Pettersson - kontrabas, Stig Kempemo - trummor och denna gång med Åsa Pitkänen som sångerska. Se bilder här.

Politikerutfrågning om äldreomsorg

Trots ett rejält vårregn var det många som kom till Equmeniakyrkan för att ställa Hallsbergs politiker till svars om kommunens planering för äldreomsorgen. Ulf Grell från Örebrodistriktet har under flera år drivit ett projekt för att få länets kommuner att inse behovet av en bra äldreomsorgsplanering.
Onsdagen den 6 april var turen kommen till Hallsberg och ansvariga politiker från kommunen (förutom Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som hade laga förfall) ställde upp för att svara på våra frågor om framtidens planer. Mötet inleddes med en presentation av Ulf med många bilder som visade läget i länets kommuner. Hallsbergs äldre har inte varit så positiva tidigare men enligt förra årets uppföljning ska läget vara riktigt bra enligt kommunledningen.
Vi fick också veta att kommunen startat planering av framtida äldreomsorg och också haft ett antal möten där man som enskild eller förening kunnat ge förslag och få information.
En av Ulfs käpphästar är också att försöka få bort den dåliga benämningen Brukare och ersätta det med ordet Kund. En kund är en person som betalar för en vara eller en tjänst och förväntar sig att erhålla det han/hon betalat för och det borde gälla även när vi nyttjar kommunens tjänster. Kommunledningen var tveksam och vill att man ska välja benämning på central nivå... Kan det möjligen bero på att man som kund alltid har rätt?
Innan mötet inleddes serverade vår förträffliga kökspersonal kaffe och fina smörgåsar från Åsen. Se bilder här.

Våfflor o bilder

En fin kväll i mitten av mars samlades 54 våffelsugna SPF Seniorer i Equmeniakyrkan för att avnjuta våfflor och titta på Gunnar Lundqvists fina bildspel om det gamla Hallsberg. En bildlig promenad från Sockenkyrkan via Storgatan och Allégatan bort till Ellens Backe i väster visade hur det såg ut förr med inklipp av dagens nya byggnader på motsvarande platser. Efter bildspelet var det dags att avnjuta kökets goda våfflor med sylt och grädde samt kaffe därtill. Se bilder här.

Besök på postterminalen

En regnig kväll i slutet av februari besökte ca 25 SPF-are Postterminalen i västra Hallsberg. För att undvika trängsel och köbildning delades man upp i två grupper som under sakkunnig ledning guidades runt i terminalen under en dryg timmes tid.
I den nya terminalen sorteras brev och mindre paket i form av varubrev. Det mesta sker i automatiska sorteringsmaskiner som i flygande fart läser av adressen och spottar ut breven i rätt fack. En del försändelser måste dock fortfarande sorteras för hand på grund av oläslig adress eller att otympliga försändelser riskerar att fastna i maskinerna.


2015

Våfflor

Den 11 mars serverades det våfflor i Missionskyrkan. Därefter blev det tipspormenad och SPF kören underhöll med vårsånger.

Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar

Föreningen har haft utflykt till lantbruksmuseet i Ljusfallshammar den 13 maj. Resan företogs med buss, 33 medlemmar följde med. Vid framkomsten till Ljusfallshammar serverades kaffe och smörgås och av ordföranden i museiföreningen hälsad välkommen. Han berättade om museets tillkomst och hur det drivs idag. Även SPF Ljusfallshammars ordförande hälsade oss välkomna och berättade om deras verksamhet. På museet fanns en mycket intressant samling gamla bruksföremål och maskiner, över 2000 föremål. Speciellt intressant att se var alla gamla traktorer och träredskap. En god lunch intogs på det gamla vackra värdshuset i Tjällmo. Dagen avslutades med besök på en gårdsauktion innan färden gick hemåt i det vackra vårvädret.
Se bilder här.

Sill

Den 10 juni samlades 65 medlemmar och njöt av sill och färsk potatis i sockenstugan. Vädret var vackert så det gick bra att gå runt på tipspromenaden som arrangerats. Stort tack till de som var speciellt aktiva i köket. Se bilder här.

Vadstenaresa

Den 1 juli deltog 29 personer på en trevlig resa till Vadstena. Man inledde med en guidad tur i Klosterkyrkan därefter intogs en god lunch i Slottets tronsal. Vädret var utmärkt så det var angenämt att utforska Vadstena. Se bilder här.

Hemlig resa

Den 12 augusti företog 35 personer från föreningen en resa mot okänt mål och till slut hamnade man i Zinkgruvan hos Roland Frimodig. Där bjöds på kräftor och surströmming med tillbehör. Roland Frimodig underhöll med sång, musik och berättande. Vädret var strålande och utflykten mycket lyckad. Se bilder här.

Kören leder allsång 16 september.

Oktoberfest i Valvet 14 oktober.

I mitten av oktober deltog 60 medlemmar vid en Oktoberfest med god mat och dryck i Valvet i Bergööska huset. SPF-kören underhöll.

Julbord

Den 9 december åt ett stort antal SPF:are julbord tillsammans i Equmeniakyrkan. Maten kom från en välrenomerad catheringfirma och det fanns flera sorters sill, Janssonsfrestelse, lax, kallskuret med skinkan som höjdpunkt, omeletter, revbensspjäll, korvar och köttbullar. Festen avslutades med kaffe och kaka. SPF:kören sjöng julsånger under ledning av Kristina Algotsson och uppförde ett Luciatåg.