Rapport från dag 4

Mysteriet med den försvunna såsen

Dag 4!
2017-04-24

Dagen M är här igen!
Det är åter dags för 4 + 4 gruppen att för 4:de gången ta sig upp till våning 4 ovanpå Bra Begagnat, kursen börjar klockan 4 på eftermiddagen.
Den här dagen väntade jag ett viktigt telefonmeddelande klockan 4 så jag ville komma upp innan de skulle ringa, så jag drog försiktigt ut den 4:de mannen ur hissen, jag bad om ursäkt för mitt tilltag och hoppade själv in i stället.
Allt gick utan problem, snart var vi uppe alla, och av någon anledning var föreståndaren kvar där uppe, för vis av erfarenhet ville han försäkra sig om att hissen funkade och att vi kom upp så han kunde lämna huset i lugn och ro.
Vi gick så in till köket för att starta upp våra tilldelade arbetsmoment.
Dukning och disk: Kvarnis och Erik
Förrätt: Laxrullar med pepparrot, Per-Åke och Hasse
Varmrätt: Kycklingfilé med rostade rötter Jag/Ove och Göran
Efterrätt: Fläderpannacotta med färska bär, Janne och Lars-Erik, Göran och jag skulle göra huvudrätten Kycklingfilé med rostade rötter!
När vi packade upp Kvarnis matkassar kom första chocken! Djupfryst kyckling??
Det är ju totalt omöjligt att tillaga djupfryst kyckling på 1 - 1,5 timmar.
Nu var det ju så att vi var ett välutbildat gäng på allt utom matlagning, men med den gemensamma kunskapen om det mesta kom vi fram till att vi skulle tina filéerna i mikron, men varken jag eller Hasse var särskilt kunniga på mikron, bevisligen från dag 3.
Men vi fick hjälp, det var många som intresserade sig för att hjälpa till. De såg ut som en stor vindruvsklase när 4-5 personer stack fram sina händer samtidigt för att trycka på knapparna.
Rätt som det var brummade mikron i gång, jag avvaktade på avstånd.
Efter ett klingande öppnade Kvarnis luckan och plockade ur en filé och räckte den mot mig och sa att nu går dom att skära med en vass kniv!
Vi tog fram en ugnsplåt med höga kanter, sen skar vi alla 8 filéerna i centimeterbreda skivor och placerade dem sida vid sida på ugnsplåten. Det var en massa små hål i kanten på ugnsformen, det hade jag aldrig sett tidigare men tolkade detta som att det kanske var för att cirkulationen av luften skulle nå ned i formen.
Filéerna var ju inte helt upptinade så dom innehöll lite mera vätska än man förväntar sig av upptinat kött. Vi kryddade med salt, vitpeppar, curry och flytande smör. Sedan satte vi in formen i ugnen på 200° och fläkt.
Vi satte klockan på 1 timme och 15 minuter. Efter 45 min hade all vätska trängt ur köttet och blandat sig med smöret och kryddorna och det kokade som bara den och det såg verkligen bra ut.
Nu satt vi tillbehören på kokning, potatis och rotfrukterna och beräknade att de skulle bli färdiga samtidigt som kycklingen.
Jag böjde mig ner och kollade in i ugnen och ser till min fasa att all vätska kokat bort och vi fattade inte vart den tagit vägen.
Jag ropade på Göran och vi hjälptes åt att fixa detta snabbt, jag öppnade luckan och lyfte ut formen och Göran sprutade på flytande smör och 2 dl vispgrädde och så satte vi in den igen, nu kokade det strax fint.
När klockan ringde och vi tog ut ugnsplåten var all sås borta igen, och vi fattade ingen ting, helt borta!
Vi fick snabbt koka en vanlig brunsås för att inte bli utan sås. Vi hade nästan slut på mjölk och grädde så det blev snålt med sås men vi delade som bröder och det räckte.
Det doftade gott, flera av grabbarna kom in i köket och ropade, "vad det luktar gott här!".
Vi lade upp filéerna och rotfrukterna på två likadana fat, vi ställde dem på spisen för att hålla dem varma medan vi skulle äta förrätten.
Förrätten smakade smaskens, vi fick 4-5 skurna bitar var och dom försvann snabbt.
Dags för varmrätten, den kom på bordet och trots att den beräknade smakrika köttsåsen försvunnit i intet så fick även varmrätten godkänt.
För att inte tala om efterrätten den smakade mer, men man får behärska sig.
Vi satt runt bordet i cirka 30 minuter och diskuterade Hallsbergs roll i världen och snart var det dags för diskgänget att ta köket och disken i sina händer.
Erik var en av diskarna och han var verkligen en smart kille, han höll till i köket hela tiden medan vi lagade mat och diskade det han kunde fastställa att vi inte behövde mer. På så vis gick ju slutdisken mycket snabbare än annars.
Medan Erik och Hasse diskade satt vi några stycken ute i hallen och småpratade, och då kommer Erik ut till oss och han vänder sig mot mig och börjar säga något och jag ser på honom att han ser nöjd ut.
Hörru du, du, nu har jag hittat din sås! Va? säger jag! Ja den ligger på ugnsbotten, det är cirka 10 mm över hela botten!
Vad säger man! Lätt chockad frågar jag hur det gick till. Ja det vete fåglarna säger han, men nu slänger jag den om du inte vill ha med den hem!
Nej släng den säger jag!
Alla närvarande njöt av fulla segel, något hade gått fel, men vad?
Än en gång har det visat sig att vi alla verkligen behöver den här kursen, stackars läraren, vem det nu är!

Östansjö
2017-04-25 Kl. 23.13
Ove Forsberg