Final på höstens matlagning

Även denna avslutning fick damerna vara med och avnjuta en vällagad finalmåltid

  • Lars-Erik förbereder gubbröran
  • Erik på gång med efterrätten
  • Tjälknölen uppskuren och Kvarnis assisterar Erik
  • Krönikör Ove dokumenterar Jannes arbete vid spisen
  • Dukningsgruppen har gjort sitt
  • Ove vaktar potatisgratängerna
  • Förrätten serverad och damerna på plats
  • Erik balanserar efterrätten
  • Så var det bara disken kvar...
  • Lars-Erik förbereder gubbröran
  • Erik på gång med efterrätten
  • Tjälknölen uppskuren och Kvarnis assisterar Erik
  • Krönikör Ove dokumenterar Jannes arbete vid spisen
  • Dukningsgruppen har gjort sitt
  • Ove vaktar potatisgratängerna
  • Förrätten serverad och damerna på plats
  • Erik balanserar efterrätten
  • Så var det bara disken kvar...

Matlagarna hösten 2017 "SLUTET!"

Vi trodde ju naturligtvis att hisshistorien hade nått sitt slut, det trodde alla, men så var det inte! Det här var sista dagen för året och då hade vi bjudit in våra fruar för att visa våra konster vid grytorna! Vi träffades på gården i vanlig ordning, våra fruar skulle anlända 30-40 minuter efter oss, så att vi skulle hinna igång lite. När alla kommit gick vi mot hissen med fyllda kassar, idag var det bråttom för att vi snabbt skulle komma igång. När vi kom fram till hissen stod det tre vagnar med varor som Bra&Begagnat skulle hissa upp till våning 2. Vi sköt undan dem så att vi skulle kunna pressa oss fram till hissdörren. Eftersom jag var först framme tryckte jag på uppknappen. Vi väntade och väntade men det kom ingen hiss. Då öppnade Erik dörren till hissmanöverrummet och då ser vi att det lyser därinne och luckan är öppen till manöverorganet för hissen. Vi tittar på varandra men ingen säger något! Vänta här så kommer jag strax tillbaka sade jag och knallade iväg till "B&B" kontoret. Där träffade jag på Herr Nyman som jag frågade om han visste vad det var med hissen och han sa att det är en hisskille där uppe som försöker få i gång den! Ni får ta brandtrappan på utsidan om ni måste upp nu! Jag gick tillbaka och berättade för de andra, brandtrappan sa jag, det är den som gäller. 4 våningar med 8 trappor, 8 gamla gubbar, 3 tunga matkassar. Jag överdriver inte men jag darrade i knävecken när jag var uppe. Själv trodde jag ju att jag hade kondis, men jag hade fel! Det var nog fler som blev överraskade!
Innan våra damer kom dit hade de fått igång hissen igen. Nu blev vi 15 min försenade men snart var det full aktivitet i det lilla köket och som vanligt 6 man i full fart vid spis och skala potatistratten och två man till dukningen. P-Å och Hans skulle duka så de hängde som ryggsäckar på potatisskalarna för att nå upp till tallrikar och glas om står i hyllorna mitt över diskhon. Denna kväll hjälptes vi åt med det mesta, ty det var bråttom och lång tillagningstid på potatisgratängerna. Lars-Erik hjälpte till i början med potatisskalning. Sida vid sida stod det 2 man och skalade samtidigt, vi skulle ha 24 st halvstora potatisar. Vi gjorde en fransk potatisgratäng, en utan och en med lök, på grund av allergier på lök. Lars-Erik kokade ägg till gubbröran på den stora plattan, de skulle koka i 12 minuter för att gulan skulle bli grön sa han, det blir då så vackert. De blev mer svarta tyckte jag, men lät det bero. Plattan på spisen såg ut som ett konstverk när han kokat färdigt med allt överkokat saltvatten! Jag blir aldrig klok på alla grytor som är i arbete när vi lagar maten och hela tiden är det någon som frågar om vi inte har fler grytor! Spisen skulle behöva ha 6 plattor och vara bredare.
Rätter och arbetsfördelning denna dag:
Dukningen utfördes av kocken Per-Åke
Förrätt: Lars-Erik o Janne, snittar med passande gubbröra!
Varmrätt : Älgjägaren Hasse, Ove och Göran, tjälknöl på älg och potatisgratäng.
Efterrätt: Erik o Kvarnis, pannacotta och kaffe med pepparkaka!
Än en gång blev vi godkända av våra leende damer. Det måste ha varit gott för det blev inga rester!
Vid pennan!
Ove Forsberg Östansjö