Rapport från dag 2 hösten 2017

Ugnsstekt torsk med rostad skivad potatis och rostad blomkål utan rost

  • Förrätt
  • Huvudrätt utan rost
  • Efterrätten
  • Förrätt
  • Huvudrätt utan rost
  • Efterrätten

Minnesanteckningar från hösten 2017 från SPF:s matlagningskurs.
Mån 2/10

Åter dags för dom sju hungriga männen, en var så hungrig så han orkade inte komma dit, annars är vi ju åtta man.
Det regnade den kvällen så vi satt i våra bilar och väntade in mannen med dörrnyckeln och matkassarna.
Nu kommer han och alla lämnar sina bilar, nyckelmannen kommer gående utan matkassar och jag frågar honom om vi skall äta ute i kväll, - nä säger han, Erik kommer med maten.
Och det gjorde han, två fulla kassar.
När vi alla kommit upp med vår välbekanta hiss möter vi föreståndaren som säger att det pågår en kurs där uppe i rummet intill.
Vi strömmar mot köket för att se vad Erik har i kassarna, samtidigt som Kvarnis delar ut recepten på vad vi skall tillaga i kväll.

Förrätt: Exklusiv toast, risbröd, kryddad med paprika, chili och creme fraiche blandad renskav!
Varmrätt: Ugnsstekt torsk med rostad skivad potatis och rostad blomkål!
Efterrätt: Hallon blandade med mjukost och vispad grädde och smält vit choklad!

Dags för handling!
Jag kollade igenom vad som fanns på bänken, jag koncentrerade mig på efterrätten som jag och Göran skulle göra.
Men jag kunde ju inte missa all djupfryst fisk, "igen". Varför köper dom djupfryst fisk varje gång vi skall laga till fisk?
Ingen av oss åtta gubbs kan med mikrovågsugnen, alla är framme på en gång varje gång vi är där, vi hjälps åt, och rätt som det är piper den till och luckan öppnas och fisken är fortfarande djupfryst!
Vi kör en gång till hör jag dom säger, men jag bryr mig inte, jag kan inte med den jag heller!
Febril verksamhet i nästan två timmar, så är det dags för förrätten efter att "varmrättarna" flaggat tio min kvar.
I nästan samma ögonblick har vi våra efterrättar klara, men dom har inte stelnat som det stod i receptet att dom skulle göra. Då kom Göran med ett bra förslag, vi ställer dem i frysen medan vi äter för o varmrätten, så stannar dom nog lite.
Jag hade sneglat lite på "varmrättsgossarna" och undrade vad dom egentligen hade för recept, med en sån satans blandning på ett fat, men brydde mig inte mer.
Förrätten smakade smaskens, och det gick år två glas vatten innan jag kunde tala igen.
Mitt livs mest kryddade macka hittills, men god!

Eftersom varmrätten låg på en stor ugnsplåt blev vi tillsagda att gå till köket och hämta maten direkt vid spisen. När vi kommer ut till köket och maten står på spisen utbrister Erik, med vad är det här?
Ni har inte följt receptet säger han! Jo då säger Janne och sticker upp det i ansiktet på Erik, som utbrister- va det där ju sidan 2, vi har inga mer sidor säger Lars-Eric.- Va nu, säger Erik, och ropar på Kvarnis,- dom har bara en sida här.
Dom har två säger Kvarnis!

Vilket dom inte hade, det låg kvar i en mapp på bordet som ingen kände till.
Vi äter sa Erik, och det gjorde vi och det var gott. Ingen märkte på smaken att potatis och blomkål var försämrad av att inte vara rostade.
Dags för vår efterrätt: Göran och jag serverade, vi tog dom tomma tallrikarna till köket och tog in efterrätten , allt gick bra, Hallon med mjukost grädde och smält choklad, lite omrört och riven vit choklad ovanpå. Det såg vacker ut.
Även vi fick godkänt, men några talade om sött och dom hade rätt!
Enligt receptet skulle det ingå 4,5 dl strösocker, och det kändes!
Sen var det disken kvar som ingen gillar, men hjälpsamme Lars-Eric hade diskat allt han använt till varmrätten så det gick jättefort i kväll.

Östansjö 2017-12-08

Ove Forsberg (Jag)