Rapport från dag 3

Äventyret fortsätter med brand i efterrätten

Dag 3
2017-04-10

Lagom till klockan 16.00 ökar hastigt antalet bilar på parkeringen invid varuintaget till Bra Begagnat.
Tre vänner som jag lätt känner igen lämnar parkeringen och går mot ingången, själv avvaktar jag lite i bilen, jag vill inte stå ute i blåsten ty jag har tyvärr åkt på en bihåleinflammation som förhoppningsvis nu är på återgång och jag vill inte kyla av mig.
Nu ser jag i ögonvrån att Kvarnis kommer släpande på stora ICA-kassar, och bakom mig kommer vår egen Per-Åke, så nu studsar jag ur bilen och möter upp dom andra, dock så felar två kursdeltagare.
Vi går in säger Kvarnis, vi blir inte fler idag, två är sjuka!
Vi går mot hissarna, nu är vi så få så nu kan vi åka alla på en gång säger någon! Nej ta mig tusan säger jag, jag väntar här, då åker jag själv. Men då säger kamratlige Göran," jag åker med dig", och så blev det, allt gick bra.
När vi kom ut ur hissen så stod föreståndaren där, han log fortfarande som han gjorde förra gången, alltså gången efter gången.
Jag tänkte så här efter det att vi skilts åt, han kanske ser ut så där jämt, med ett vänligt leende?
Hur som helst så informerade han oss om att ett gäng fågelskådare skulle ha ett informationsmöte samtidigt som oss i kväll, så vi var inte ensamma.
Vi varnade dem för hissen!
Väl framme i köket blev det genast full fart, det värsta var att det saknades två personer av vilken den ena var läraren!
Kvarnis och Per-Åke skulle duka, jag och Göran skulle göra förrätten, Lars-Erik och Janne skulle göra varmrätten och Hasse och Erik skulle göra efterrätten. Nu saknades det en i varmrätten och en i efterrätten!
Hur blev det då, jo Göran och jag gjorde förrätten, samt hjälpte till med varmrätten och efterrätten.
Förrätten: Melon och Italiensk torkad skinka och en grön salladssort.
Varmrätten: Ugnsbakad rödspättafilé med dill grädde, räkor, pressad potatis och ärtor.
Efterrätten: Blåbär, hallon, banan och jordgubbar med smält vit choklad.
När Göran och jag gjort förrätten klar så började vi hjälpa Janne med varmrätten, det var meningen att vi skulle göra en rätt med rullade rödspättafiléer men efter ett missförstånd hade vi bara frysta filéer och dom gick ju inte att rulla.
Då gjorde vi på annat vis med liggande filéer varvade med dill ock salt och vispgrädde över.
Jag lovar det var för minst åtta personer, men det gick åt till sex.
Janne hade skalat en stor 4 liters gryta med potatis, och fisken skulle vara i ugnen i 30 minuter, så det var tänkt att det skulle bli klart samtidigt.
När vi hade satt in fisken i ugnen, tittade jag på Hasse, där han stod och portionerade ut bären i sex glasskålar, det såg gott ut och vackert också.
Plötsligt känner jag lukten av brandrök, jag skyndar mig och öppnar ugnsluckan men där inne är all ok.
Då ropar jag på Hasse och frågar vad han har i mikron!
Dj..... skriker han och kommer flygande, han öppnar luckan på mikron och en kritvit stickande rök sprider sig i köket.
Jag kastar mig fram och startar spisfläkten så att inte brandlarmet skall gå i gång!
Vad har du där utbrister jag, tar på mig en skyddshandske och lyfter ut glasskålen på disbänken.
Det är ju chokladen säger han.
Men du skulle ju koka vattenbad sa jag, då säger han, nej det behövs inte, det här skall gå!
Jag tittar på skålen och ser en orange färg i mitten, jag tar en kniv och petar lite och ser då att det är glöd, den brinner inuti.
Det är en svart platta med glöder inuti, jag tar ett decilitermått med vatten och droppar lite vatten på glöden, det fräser till... pittjee, jag fortsätter försiktigt för att glasskålen inte skall explodera. För varje droppe ett nytt pittjee. Nu börjar det ryka mycket mera, jag har aldrig i hela mitt 70 åriga liv sett en sån fin vit rök, ja det såg rent utav vackert ut.
Jag ångrar så, att jag inte filmade med telefonen.
Vet tja hur många det är som har släckt en chokladbrand?
Jaha sa jag till Hasse, det var det, det!
Då sätter han på sig jackan och säger: "jag åker till ICA och köper nytt"! Och så drog han.
Efter 20 minuter var han tillbaka, den här gången provade han receptets förslag om smältning och vilken tur... det funkade!
Förmodligen så blev det något fel vid inställning av mikron och som orsakade chokladbranden!
Nu fick vita chokladen stå på spisen på låg ström medan vi åt rätterna två.
Det blev helt tomt på alla fat och det var gott!
När vi dukat av efter varmrätten så hjälptes några av oss vi åt i köket.
Vi tog ut fruktskålarna ur kylen medan Hasse höjde temperaturen på kokvattnet och snart var chokladen rinnande, då tog han med grytan till bänken och hällde den flytande chokladen runt över bären Därefter bar vi ut skålarna till matsalen och lät oss njuta!
Efter att vi ätit färdigt så satt vi kvar en stund och diskuterade lite, vi pratade om vad som skulle tillagas nästa gång.
Vi njöt även av lokalen med den fantastiska utsikten mot alla vädersträck.
Sen var det dags för Per-Åke att diska och han gjorde det med bravur!

Vi tog hissen ner tre o tre!
Forts. dag 4.

Östansjö
2017-04-10
Ove Forsberg