Höstresa Västergötland

Höstens resa Västergötland 7 september.

Den 7 september 2022 åkte 48 Svalor på en Västgötaresa.

Agneta Hjelm-Strömberg berättade om platserna och dess historia som vi var på väg till.

Vårt första stopp var förmiddagskaffe på Konditori Nordpolen i Vara, där vi blev väl mottagna och serverade gott kaffe och goda frallor.

Konditoriet grundades 1903 av systrarna Alma och Alvida Jansson. Konditori Nordpolen har enligt legenden fått sitt namn från när Salomon August Andrée landade på Varaslätten med luftballong den 14 juli 1894. Grundat: 1903

Tillbaka i bussen fortsatte vi mot Kinnekulle och Husaby kyrka.

Husaby på Kinnekulle har en intressant historia som sträcker sig mer än 1000 år tillbaka i tiden. Under tidig medeltid var detta en av landets mest betydande platser med sin kyrka, biskopsborg och heliga källor.
Husaby kyrka med sitt mäktiga trippeltorn från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka och är idag en av vårt lands äldsta byggnader. Trippeltornet ger kyrkan en säregen karaktär och kyrkorummet har fortfarande en medeltida atmosfär. Mycket att se på både inne i kyrkan och på kyrkogården med dess gamla gravar

Vid Husaby kyrka finns också S:t Sigfrids källa, där Olof Skötkonungsägs ha döpts.

Vår resa gick vidare över Kinnekulle, det blommande berget. Redan när Carl von Linné besökte detta 300 meter höga platåberg på 1700-talet berömde han det rikligt och kallade det för en plats ibland de märkligaste i landet. Kinnekulle bildades för 500 miljoner år sen och är idag en intressant plats för geologer. I det stora stenbrottet kan man se 40 meter av Kinnekulles mäktiga lager av kalksten. Det rymmer fossil av bläckfisk och kräftdjur som levde i havet för 400 miljoner år sen.

Kinnekulle är ett av få ställen i Sverige där man hittar ovanligt många naturtyper samlade. Frodig lövskog, susande granskog, lundar, lövängar, hagar och alvar. Körsbär, hägg och vildapel blommar samtidigt med den ovanliga ramslöken, som på flera ställen bildar stora och starkt doftande mattor. Ängar lyser av gullvivor och den sällsynta orkidén guckusko har sina egna favoritställen.  Naturen på Kinnekulle fick vi den här gången bara se ifrån bussen på väg mot lunch i Växthuset på Hällekis säteri.

Vi blev serverade en mycket god lunch och kaffe på maten och god kaka som intogs ute i parken, i det vackra vädret.

Mätta och belåtna fortsatte vi mot Varnhem, där vi hann besöka klosterkyrkan innan vi samlades för guidning av Kata gård som är lämningar av en storgård och en kristen kyrka från 900-talet i Varnhem.  På denna plats har människor levt i flera tusen år.

Efter denna ”resa” bakåt i tiden, åkte vi till Falbygdens osteria i Falköping, där vi kunde handla goda ostar och annat ätbart. Några glada deltagare fick lite påfyllning i ostkassen genom ett litet lotteri.

Efter en innehållsrik dag var vi tillbaka i Partille, lite trötta men nöjda med dagen.  

TACK! Lars och Agneta för en fin resa.