Göteborgsoperan

Studiebesök med lunch på Göteborgsoperan

Onsdagen den 13 mars klockan 11.45 samlades 23 Svalor i operans foajé, där vi möttes av vår guide, Susanne Albertus. Susanne har tillhört operakören i över 30 år. Som körmedlem är det inte bara sång som gäller utan det är mycket agerande som sjungande "statister", t ex blomsterflickor, kammarjungfrur men även pöbel. Hon berättade att hon i vissa uppsättningar bara hade en minut på sig att förvandla sig till en helt annan karaktär. Ibland var hon också ersättare för någon av huvudpersonerna, så det gällde att plugga in den rollen om hon var tvungen att hoppa in vid sjukdom.


Vi fick tillfälle att smyga oss upp på högsta balkong, varifrån vi en stund fick höra och se på repetitionen av dansföreställningen "Life´s a show".

Därefter vandrade vi förbi perukverkstaden och sminklogerna. Kikade in i kostymverkstaden. I peruk och smink arbetar 12 personer, kostymverkstaden 37 personer. Alla peruker är gjorda av riktigt hår, låt vara att det ibland är buffelhår, men ändå.

Ett annat intressant ställe var verkstaden, där det var oerhört högt i tak för att man skulle få plats med t ex kuliss väggar. Vi fick också se hur det ser ut vid sidan av stora scenen, dvs i kulissen. All rekvisita var märkt och på vagnar låg aktörernas tillbehör i noggrann ordning. Ingenting fick rubbas. Besöket på operan var mycket intressant och Susanne berättade livfullt om vad som kunde hända bakom scenen under en föreställning.

Studiebesöket avslutades med en god lunch i Operans restaurang. Där serverades bl.a. stekt spättafilé med Tartarsås, rostad potatis samt ärtor med mynta.