25/4 Trygghetsfrågor

På månadsmötet fick Seniorerna god information om trygghetsfrågor av kommunpolis Magnus Kaliff.

Bildtext: Magnus Kaliff avtackas av ordföranden Per-Einar Tuvesson. 

Torsdagen 25 april hälsade Ordföranden Per-Einar Tuvesson ett 70-tal Seniorer välkomna till dagens möte i Folkets Hus. Per-Einar välkomnade också Kommunpolisen Magnus Kaliff som ersatt tidigare Kommunpolisen Sofia Eriksson, som fått förhinder att närvara. 

Efter att en måltid med Smörgåstårta, Kaffe med Kaka avnjutits presenterade sig vår nya kommunpolis, sedan några månader, Magnus Kaliff att han är 50 år och bor i Kalmar med sin familj, fru och 3 barn.

Magnus började information med att vara för de olika bedrägerier som kan ske fysiskt men också via dator och telefon. Numera även med det senaste: användningen av AI (Artificiell intelligens)!

Rådet blev: Öppna inte din dörr, Släpp inte in någon okänd person i hemmet, lägg på luren om någon ringer och utgör sig för att ringa från bank eller dylikt och göra avtal. Var oartig, avsluta samtalet med att lägga på luren, ge aldrig ut ditt Bank-ID! Magnus gav också rådet att ha personliga, muntliga koder med sina anhöriga, som då kan avslöja om de blivit uppringda av en AI. Är du bortrest, ha grannvakt, grann kan hänga sin tvätt på din klädlina, gräsklippning, tömma brevlådan eller parkera sin bil, då och då, på din garageuppfart.

Knepen för bedragarna är många, de kan kontrollera flygplatsens långtidsparkeringar, ta reda på hemadresser för att därefter begå stölder i hemmet. Bedragarna kollar också de som storhandlare t.ex. i Kalmar, skickar kompanjoner till hemadressen som då begår stölder mitt på ljusa dagen!

Härefter följde en frågestund och vi fick många goda råd: bl.a. angående cykling, vad som gäller på gågata och övergångsställen. Att Permobilen räknas som gående trafikant, max 15 km i timmen. Elsparkcyklar räknas som cykel får inte framföras på trottoar! Cykeln skall alltid vara i gott skick med lyse och reflexer. Rondellkörning diskuterades också.

När alla seniorer fått svar på sina frågor, överräckte Monica Stegermark en blomma till Magnus Kaliff och ordföranden tackade för den fina stunden och påtalade kommande aktiviteter: Folkets Hus 30 maj, Mats Ljung ger reseminnen från Hurtigruten i ord och bild, Gärdslösa Prästgård den 16 maj och den Hemliga resan den 3:e juni. Efter att Per-Einar Tuvesson förrättat dagens lotteri och många glada vinnare fått sina priser, hälsade vi varandra farväl och gick ut i det fina vårvädret.

Text och foto: Gun-Britt Sjöblom