6/10 Borgholms Stadsmuseum

Torsdagen den 6 oktober 2022 fick ett 25-tal seniorer en utmärkt guidning av Christina Erlandsson, som på ett inspirerande sätt berättade om ett av Borgholm stads äldsta hus.

Christina Erlandsson hälsade välkommen till Borgholms Stadsmuseum, som beskrivs som en oas mitt i staden och med en av Ölands vackraste gårdar med rötter från tidigt 1800-tal. Museet ägs och drivs sedan 1920 av Ölands Kulturminnesförening.
Huvudbyggnaden uppfördes på 1830-talet som bostad åt häradshövdingen Carl-Wilhelm Rydström och hans familj. Andra ägaren var Melander, han var bl.a. Kompanichef för Båtsmän och intresserad av Sjöfart. Den tredje och siste ägaren till gården var Häradsskrivaren, Kronofogden, Castellanen Carl Jansson. Han gifte sig med en operasångerska vid namn Cecilia, tillsammans hade de konserter och intäkterna från dessa gick till byggnation av Garderobstrappan. Under 1890-talet moderniserades byggnaden, den dubbla fritrappan mot gården togs bort och ersattes av en stor glasveranda, enligt badortens ideal.
Med stor inlevelse berättade Christina också om hur trolovning och bröllop under 1600-1700-talet gick till. Gunilla Andersson visade därefter bl.a. en bröllopsklänning från 1856, som en släkting till henne burit, och 3 generationers vackra brudfoton, sin Mor från 1930-talet då det var aktuellt med svart brudklänning, sitt eget foto från 60-talet och sin dotters brudfoto. Vi fick mycket information av de båda guiderna och Drottning Victorias Folkdräkt och Brudklänning blev mycket beundrad. Vi log igenkännande åt både Borgholms Biografens utställningshörna såväl som alla detaljer i Järnvägsrummet.
Tiden gick fort och innan vi skildes åt tackade Gun-Britt Sjöblom Christina och Gunilla för deras inlevelserika guidning och församlingen instämde med varma applåder.
Gun-Britt Sjöblom