11/4 Jan-Henrik Fallgren

Årets Ölänning 2022, föreläste om gångna tider på Öland.

Mycket hedrande och roligt att bli utnämnd till Årets Ölänning 2022. Det säger Jan-Henrik Fallgren, som föreläste för SPF-seniorerna i föreningen Blåelden i Borgholm nyligen. Ämnet var Det öländska järnålderssamhället. Han har studerat under 40 år vid Uppsala universitet om tidsperioden 200 till 700 år efter Kristus. 
De öländska fornfynden är störst i hela Skandinavien med 1500 synliga hus och mellan 1000 och 2000 gårdar i hela 232 byar. Vid Rosendal i Böda, i Skogsby, Kalkstad och Lenstad i Torslunda finns många fynd av olika gårdar och hus. Arealerna varierar mellan 100 upptill 800 kvadratmeter. I På Gotland fanns 4000 hus på 2000 gårdar.
Mycket fynd har gjorts som vapen och rituella föremål. Guldföremål användes som betalning i krig i Europa så kallade Solidi. Totalt är det 15 fornborgar på ön. Störst är Eketorp i Gräsgårds socken och Ismanstorps borg i mittlandsskogen. Det förekommer forskningsarbeten även i Gråborg och Sandby borg på sydöstra delen av ön. Även Treby borg utforskas. Mycket intressant historia delgavs seniorerna.

   

Bildtext: Jan-Henrik Fallgren fick en blomma efter sin föreläsning av vice ordförande Birgitta Lundman. 

 
Så meddelade ordföranden Per-Einar Tuvesson om kommande aktiviteter som besök av kommunpolisen Sofia Eriksson i slutet av april och en hemlig resa i början av juni. Under maj månad blir det besök på Gärdslösa prästgård och en utflykt på Hurtigruten i ord och bild.

Text & Foto: Åke Johansson