21/3 Bland blommor och bin

Trädgårdsmästare gästade möte med SPF-seniorerna Blåelden i Borgholm
Vad gör en trädgårdsmästare på vintern?
– Vi köper in nya växter och planerar för vårens arbete. Det sade Lotta Magnusson, trädgårdsmästare i Borgholm, när SPF-seniorerna Blåelden hade sitt månadsmöte nyligen.

Men allra först informerade ordförande Per-Einar Tuvesson om kommande aktiviteter. Då kommer Årets Ölänning 2022 Jan-Henrik Fallgren och berättar om Det öländska järnålderssamhället. Kommunpolis Sofia Eriksson, informerar om trygghetsfrågor och hur vi ska skydda oss mot bedrägerier vid månadsmötet i april. Inbjudan har kommit från Borgholms Bowls för att som en prova på-aktivitet. En hemlig resa ordnas under försommaren.

Allra först fick Helena Foleby, ta emot en blomma, för sitt arbete med tidningsurklipp under många års tid. Sekreteraren Gun-Britt Sjöblom överlämnade en blomma och läste en hyllningsdikt på rim.

       

Så fick trädgårdsmästaren Lotta Magnusson ordet och hon berättade om sitt arbete inom stadens olika parker. Lotta är utbildad vid SLU och har arbetat både vid Solliden och vid Drottning Victorias vilohem.
Målet är en grön stad där invånare ska ha tillgång för vila och rekreation. Det ska vara en biologisk mångfald i de olika parkerna.
Bäckmanska parken det s.k Tvättfatet är en naturpark med lekskeppet för barnfamiljer med gräsänder och andra fåglar alldeles intill. Societetsparken ska vara en fin park som renoveras med återvunna växter. Vid Södra och norra Parken, som består av äldre träd, förnyas och där återplanteras nya träd. Vid Amerikaparken, framför kyrkan planteras rosor genom donation.
Ett varierat jobb för Lotta och övriga in gata-park-förvaltningen. På våren ska blomkrukor ut på stan och de ska vattnas och rosbuskar ska beskäras.
Vad gör då trädgårdsmästaren på vintern? Då ska juldekorationer ut och renovering av parkbänkar sker och det blir snö- och halkbekämpning.

Avslutningsvis berättade Jim Andersson, från Småländska Hem och Jonas Uhlbäck från West Estate, om byggandet av seniorboende på Ekerum. Det blir olika former av ägande. Gemensam skötsel kan ske och samlingsplats ska finnas för olika möten. Två- och trerumslägenheter erbjuds för ungefär 2 miljoner kronor och uppåt.
  
Text och foto: Åke Johansson

Bildtext 1: Ordföranden Per-Einar Tuvesson i SPF-seniorerna Borgholm lämnade över en blomma till trädgårdsmästaren Lotta Magnusson.
Bildtext 2: Helena Foleby blomsterhyllades, för många års arbete med pressklipp, av Gun-Britt Sjöblom.