27/4 RIA och Trygghetsboende

Paul Gren om Hela Människan: ”Vi vill vara ett vardagsrum”

Han hade 95 mil till skolan och kan prata Swahili. Han är son till missionärsparet Inga-Lill och Birger Gren, som verkade i Tanzania i Afrika under många år.

Fototext: Vice ordförande Birgitta Lundman i SPF Borgholm lämnar över en blomma som tack till Hela Människans Paul Gren.

SPF-Seniorerna Blåelden i Borgholm har träffat Paul Gren, sedan tre år tillbaka föreståndare för Hela Människan, även kallat RIA, ett namn som nu fasas ut.
Han basar över ett antal volontärer vid secondhandbutiken vid torget och sonen Simon har hand om Grindstugan på Tullgatan. Där serveras 2.500 frukostar per år. Stugan är öppen måndag-fredag förmiddag för besökare.

Hela Människan förmedlar, Tro på framtiden, Hopp i nuet och Kärlek och värme.
Det sker i samarbete med Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och pingstkyrkorna i Borgholms kommun.
Individstöd, Arbetsträning och att minska det digitala utanförskapet är andra ämnen för Hela Människan.
– Det är lättare att hjälpa ett barn än att laga en vuxen, säger Paul Gren. Den värsta dagen är den första dagen i skolan efter sommarlovet, att berätta vad man gjorde på sommarlovet. Barn inom familjer med dålig ekonomi har inget att berätta då, säger Paul.
Det finns 500.000 barn i den situationen. Det kan handla om ett syskon eller en förälder som mår dåligt efter en skilsmässa att det förekommer bråk, hot eller våld, en närstående som dricker för mycket alkohol. Hela Människan har två stödgrupper för barn mellan 10-12 år och en för ungdomar i åldern 13-16 år.
– Vi vill vara ett vardagsrum där människor får plats och roll, säger man i sin informationsbroschyr.
Genom secondhandbutiken gör gåvorna skillnad i ett kretslopp som är bra både för pJim Andersson från Småländska Hem.lånboken, naturen och de som är i behov av Hela Människans verksamhet och projekt som finansieras av försäljningen i butiken vid torget.

 

Vid SPF-mötet presenterades också Trygghetsboende.

   

Fototext: Jim Andersson från Småländska Hem.

Ett trygghetsboende för seniorer 65+ som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad dom kan få i sitt nuvarande hem.

Till skillnad från äldreboende ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård.
Ett krav är att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation.
Flera trygghetsboenden har personal eller en bovärd på plats.
Vid SPF-seniorerna Blåeldens månadsmöte i Borgholm var Jim Andersson från Småländska Hem på plats för att informera om trygghetsboenden. Det planeras på Solkattentomten och vid Folkets Hus. Seniorerna fick fylla i en enkät. Han är bosatt i Mörbylånga och för diskussioner med Borgholms kommun.

Text och Foto: Åke Johansson