7/5 Vida Museum

Lördagen den 7 maj 2022 besökte ett 16-tal SPF-Senior-medlemmar Vida Museum o konsthall.

Monica Stegermark, som anordnat dagen, mötte upp i entrén. När alla var samlade hälsade guiden Karolina Stjärne oss välkomna och visade oss in i Maria Fribergs rum och berättade om hennes vackra fotokonst. Karolina visade först den nya fotoserien ”Handed”, en till första anblick romantisk och drömsk värld där Fribergs ursprung i måleritraditionen gör sig påmind. Seriens titel åberopar överlämnandet, att släppa taget och gå vidare från en process till en annan, från en plats till en ny, att ge sig av men även att blicka bakåt.
I serien ”Night Vision” utforskas hoppet i det passiva motståndet som Greta Thunberg och den yngre generation representerar. Serien ”Mirroring Nature” tar sin utgångspunkt i skogsbranden 2014 i Hälleskogbrännan i Västmanland. Formerna av antika speglar refererade till att begrunda sig själv i ytan.

Dagen blev lyckosam, vi hade tur att ”självaste” Bertil Vallien tittade in och hälsade på oss. Gun-Britt Sjöblom, som hade broschyren Borgholms Kyrka med sig, som han själv medverkar i, fick glädjen att överlämna den personligen till honom.
Därefter fick vi beskåda Ann Bonander Loofts häftiga kreationer. Det konstaterades att de var vackra men svårburna, då de ofta väger mer än 10 kg. Det fanns vackert hantverk att köpa av Ann Bonander, som hade en mera normal vikt.
Efter att vi beundrat Capella elevernas fina utställning åtnjöt vi kaffe med Sandwish och havrekaka. Innan gruppen skingrades för att se Bertil Valliens och Ulrica Hydman Valliens olika rum, tackade ordföranden Per-Einar Tuvesson Monica Stegermark för dagen hon ordnat så bra och för den hembakade extrakakan vi fick. Under rungande applåder skildes gruppen åt.

Gun-Britt Sjöblom