28/9 Svalbard

Bilder och reseminnen från SVALBARD- Landet med de kalde kuster.

  • Föreläsarna Gun-Britt Sjöblom och Rudolf Overå blomsterhyllades av SPF:s vice ordförande  Birgitta Lundman.

En resa med isbjörnar och bilder från fjäll och sjöar beledsagad med information av Gun-Britt Sjöblom och Rudolf Overå, konstnären och norrmannen som också hade gjort illustration från de besökta platserna. "Landet med de kalde kyster," var ämnet. På Svalbard finns det närmare 3000 åretrunt-boenden, forskningsstation, universitet och kyrka.
Det gjordes expeditioner, och då var geväret alltid självklart att ha med. Man vet inte när en isbjörn kan anfalla. Isbjörnen är fredad sedan 1973, det finns 3000 på ön, den kallas ofta Kungen av Arktis. En hane kan väga mellan 300 till 800 kg och en hona väger runt 300 kg. Livslängden är mellan 15 till 30 år. 
Temperaturen är en vinterdag i mars minus 8 till minus 14 på natten. På sommaren 9 plusgrader på dagen och på natten 6 grader. 
Det har varit gruvdrift, där gruvarbetarna kallades Busen, som också Rudolfs atelje i Borgholm har fått sitt namn. Det finns 3 miljoner olika fåglar på Svalbard och 164 olika växtarter. 
Där finns Sysselmannen, som är som en president över öarna. Svalbard har norsk suveränitet och ligger på mellan 75-81 nordlig bredd. Rudolf har besökt öarna 15 gånger och Gun-Britt ett tiotal gånger.

Foto: Åke Johansson