8/9 Ateljé Busen

Torsdagen den 8 september besökte ett 40-tal SPFare
Rudolf Overå och Gun-Britt Sjöblom på Ateljé Busen.

Någon Buse hittade vi inte. Utan en mycket välregisserad utställning, både ute och inne.
Ateljé Busen är döpt efter den norska kolgruvarbetaren, som i dagligt tal kallas för BUS. De ansågs som skickliga och beundransvärda män, därför tyckte sambon Gun-Britt att detta var ett lämpligt namn för Ateljén. Rudolf har besökt alla kolgruvorna på Svalbard och en av hans sju separat-utställningar på Galleri Svalbard i Longyearbyen, hade också temat Gruvarbetaren. Sveagruvan, en gång svenskägd, var den sista som Rudolf dokumenterade i bilder.

 

Rudolfs konst som visades i trädgården var fasta installationer i blästrat glas, plåt och sten, värd att nämnas var den ca 4,5 meter höga ”Bifrost: Vägen till himlen”.
Samt tillfälliga installationer såsom parafras på Picassos. ”Frukost i det gröna” och Stickerskan, dam i naturlig storlek.

 
Inomhus visades många bilder i olika tekniker; Akvarell, oljemålning, tusch, grafik i träsnitt, torrnål och etsade bilder i kopparplåt. Konsten visades också i form av brickor, varav en av de större brickorna, norrskensbilden Anden, originalbilden till den kan beskådas i Borgholms Kyrkas Församlingshem.

Efter en god-fika och ett tack från ordförande Per-Einar Tuvesson skildes vi åt efter en trevlig eftermiddag.

 

 

 

 

 

 

 Text: Per-Einar Tuvesson
 Foto: Monica Rosell Larsson