8/6 Hemlig resa

Blåeldens hemliga resa, 8 maj 2022

Ett 35-tal reslystna Seniorer hade anmält sig till SPF Seniorerna Blåeldens hemliga resa, som för de flesta startade vid parkeringen bakom Borgholms kyrka där Tomasbuss stod redo. Elisabeth Angelin hälsade välkommen och presenterade dagens chaufför Torbjörn Sandås och att vi skulle hämta upp resenärer längs vägen, den sista passageraren, en dam, på andra sidan bron. Med detta sagt, avslöjades det att vi inte skulle vara kvar på Öland.

När alla seniorer var ombord gav Elisabeth oss 4 ledord: Backe, Fläsk, lysande, alternativ värmekälla och Tuppen, för att vi skulle klura ut resmålen: Vart är vi på väg? 

Ingen lyckades gissa rätt, men vid första stoppet med fika, Kaffe och Fralla i Förlösa, avslöjade första ledordet: Ängsbackens Handelsträdgård. Här fick vi njuta av den rika växtligheten av vackra blomster, buskar träd och trädgårdsprydnader.

Nu gick färden vidare och det började det gå upp ett ljus för oss när vi närmade oss Oskarshamn, här fick vi besöka Liljeholmens fabriksbutik som ligger i anslutning till Liljeholmens stearinfabrik. Nu gjordes en del inköp av kvalitetsljus i många valbara färger och former. Efter denna ”upplysande” stund ställdes kosan till Oskarshamns Folkhögskolas matsal Tuppen, där den goda buffén och kaffe väntade. Under den korta bussturen gjorde chauffören oss uppmärksamma på Världens äldsta, längsta soffa, som är 72 meter lång som uppfördes vid Skeppsbron 1867. Den byggdes för att kvinnorna i byn skulle ha en samlingsplats där de kunde invänta sina män när de återkom från sina resor på havet. Vi såg också Prosten och brudparet, i rondellen vid Folkets Park, en magnifik träskulptur av Döderhultaren.

Ledtråden fläsk var fortfarande en gåta, men i Hultsfred fanns svaret! Här mötte oss guiden Thorbjörn Svahn och delade med sig av sin stora kunskap.
Hultfreds slätt, landets mest kända övningsplats. Här exercerade Mobergs Rasken och här levde Emil i Lönneberga loppan.

Gustav IV Adolfs beslut 1796 att förlägga Kongl. Calmare Regementes övningsplats till Hulingsryd (Hultsfred) var förutsättningen för Hultsfreds framväxt. Utan regementet är det knappast troligt att järnvägarna dragits just här. Utan järnväg hade inte Hultsfred blivit en expanderande industriort.

Rätt och Slätt: I det gamla proviantförrådet, i knektmun kallad fläskförrådet fick vi beskåda utställningen Rätt och Slätt som belyste livet på slätten. Utställningen var skapad av scenografen Peter Hingström i samarbete med Virserums konsthall. Fläskförrådet, som hade haft kapacitet att föda 2000 soldater. Utanför förrådet står den magnifika åtta ton tunga minnesstenen, rest 1927. Här fanns mycket mer att se, bland annat en 2 km lång kulturstig med 23 informativa skyltar. Idag tyade vi inte att gå den stigen, eftersom vi också skulle besöka Hulfreds Hembygdsförening. Här fanns mycket att se med stor igenkänningsfaktor för oss seniorer.

Efter guidningen smakade fikat extra gott och innan fotografering och avfärden mot Öland passade ordföranden Per-Einar Tuvesson på att tacka Elisabeth Angelin. Under färden hem fick vi lite hjärngymnastik och svarade på frågor med varierat utbud, några lyckades så bra att priser utdelades. Innan vi skildes åt tackades Elisabeth med rikliga applåder för den helt igenom lyckade resan.

 

Det första som mötte oss i Fläskaförrådet, Soldat-kängor!

 

Kalmar regemente

Gun-Britt Sjöblom, text och bild