30/11 Världsarv Öland

Månadsmöte med föreläsning om:
Världsarv på Öland och i världen.

Torsdagen den 30 november trotsade ett 50-tal glada seniorer det kalla vädret, med blåst och snön som yrde, för att träffas i Folkets Hus för en trevlig eftermiddag.

Inne brann ljusen och spred värme och glädje. Ordföranden Per-Einar Tuvesson hälsade välkommen och särskilt dagens föredragshållare Emma Rydnér som skulle tala om Södra Ölands världsarv. Efter att kaffe och smörgås var avnjutet intog Emma scenen och hon tog oss med på en spännande resa till många världsarv.

Det finns över 1000 världsarv i världen. De flesta har blivit utnämnda av för sina kulturvärden men vissa för sina naturvärden. Ett fåtal som svenska Laponia är utnämnda för både sitt natur- och kulturarv. I Sverige finns 15 världsarv Laponia i norr och Örlogsstaden Karlskrona det sydligaste.
Södra Ölands odlingslandskap omfattar åkerjord, betade marker, byar, fornborgar och vattenområden. Här har människan nyttjat marken under flera tusen år och skapat ett unikt kultur-och naturlandskap, som bär på många spår från olika tidsåldrar, sida vid sida med en levande jordbruksbygd.
Emma påtalade vilken viktig del korna har för Södra Ölands odlingslandskap. Det är lantbrukarna som idag odlar jorden och låter djuren beta både på Stora Alvaret och sjömarkerna, som ser till att vårt odlingslandskap kan lämnas vidare till kommande generationer.
Det finns många vandringsleder, särskilt på Alvaret, där alla är välkomna. Tänk på att vi är gäster och måste visa stor hänsyn till djuren. Om du har hund med dig måste den vara kopplad. Glöm inte att stänga grindarna! Naturligtvis lämnas inget skräp eller matrester.


Ordföranden tackade Emma för ett fint föredrag som givit oss nya kunskaper samt inspiration och nyfikenhet att lära mer. Därefter gav Per-Einar information kring föreningens arbetsområden innan han förrättade lottdragning.
Ordföranden tackade för dagen och önskade alla välkomna till Julfesten den 14 december.


Text: Birgitta Lundman
Foto: Gun-Britt Sjöblom