12/10 Borgholms Kungsgård

Christina Erlandsson gav en målande beskrivning av Borgholms Kungsgård.
Ett 70-tal Seniorer mötte upp i Folkets Hus, torsdagen 12 oktober, för att ta del av Christina Erlandssons bilder och intressanta berättelse. Christina är född, och bor på ett torp som tidigare var Kungsgårdens Rättarbostad. Hon är också skogsvaktare i tredje generation, ett yrke som gått i arv.

Ordföranden Per-Einar Tuvesson hälsade välkommen och ett speciellt välkomnande fick dagens föredragshållare Christina. Därefter gav ordföranden SPF-information och inbjöd sedan till dagens måltid, en landgång och kaffe med kaka.
Christina startade sin föreläsning och berättade att Gustav Vasa anlade Borgholms kungsgård, som en av fem kungsgårdar på Öland år 1530. Dessa skulle vara mönstergårdar och avelsgårdar. Gustav Vasa besökte kungsgården flera gånger och var väl insatt i dess drift. Kungsgården var då helt inriktad på djurhållning.
Christina Erlandsson berättade om Kungsträdgården då och nu. Silverviol växer i norden och enbart i och ikring Borgholm, dessa blommor är fredade och ett vackert minne som kan ses tidigt på våren. Det tros vara Kung Johan III:s hustru Drottning Katarina Jagellonica som fört med sig Silverviolen från Polen.
Den äldsta byggnaden Vasahuset var ca 7x7 meter, byggd i en våning med källare, som senare byggdes om till ett stort stenhus med två bostadsvåningar, källare och vind. På 1600-talet förvarades spannmål här, idag är Vasahuset Ölands äldsta profana byggnad.
Från början drevs kungsgården av fogdar som lydde direkt under kungen, men senare via arrendatorer. Kavalleriofficer Axel Adelsparre arrenderade därefter Borgholms Kungsgård och Ottenby Kungsgård i början på 1800talet. Han blev senare vice landshövding över Ölands län. En man som också kom att betyda mycket för Kungsgården var Carl Hultenberg, som tog över arrendet 1840. Tidigare var han handelsbiträde innan han gifte sig (rikt) med Joanna Råberg. På Hultenbergs tid anlades 27 dagsverkstorp, och vi fick också se bilder på Anders Petters Torp, Gröna dal. Lugnet, Bergdala/Rättarbostället (Rättare = arbetsledare) där Christinas farfar köpte torpstugan. Till torpet ingick 9 tunnland, för varje tunnland var 52 dagsverken en skyldighet.

Ja, mycket fick vi veta: att Kaffetorpet med anor från1890 förr hette Olaus Pers Slöjdartorp, här har det nu serverats kaffe i över 100 år. Ägs numera av Kung Carl XVI Gustaf. Carl Hultenberg uppförde Hvita villan, som det första Fritidshuset på Öland, huset är sedan 2015 uthyrd till Svenska Akademien. Intill Vita villan ligger Kungsdal, uppförd som bostad åt kastellanen. Christina och Jim Rudolfsson har gjort Kungsgårdsvandringar i 20 år, guidade turer för Ölands kulturminnessförening och STF:s Ölandskrets.Christina visade på en karta Kungsgårdens stora markområden, som sedan har minskat och har fått ge vika för bebyggelse bland annat tre fristående små gårdar enlig Egna Hem-rörelsen, Landstinget Lasarett, Solliden och Naturreservatet.
1934 köptes Kungsgården av Borgholm stad, som uppförde en stor ladugårdsbyggnad, ritad av arkitekt Gramén. Tredje generationen Hultenberg hade efter 1a världskriget av flera anledningar svårt att få lönsamhet i verksamheten och drevs slutligen till konkurs.1922 köptes mangårdsbyggnaden, uppförd av Carl Hultenberg 1847, som en nationalgåva från svenska kvinnor till Drottning Victoria i samband med hennes sextionde födelsedag.
Drottning Victorias Vilohem inrättades: ”Drottning Victorias Hotell och Vilohem”, en kunglig stiftelse med Drottning Silvia som högsta beskyddare.
!923 sökte Kronan-Staten via aktion en ny arrendator. Carl Andersson från Hossmo ville att hans son Erik Andersson skulle bli den nya arrendatorn, kostnad 8000 kr per år. Säkerhet begärdes, då lade Carl upp beloppet i kontanter på bordet, dessa hade han burit i sin väl tilltagna väst.

Driften på kungsgården utgörs idag av köttproduktion och växtodling, men tidigare fanns det en stor mjölkdjursbesättning och på Eriks tid, uppfödning av ardennerhästar.
Vi fick se bilder av dagens moderna jordbruk också. Nu kan familjen Andersson fira 100 år som arrendatorer på Borgholms Kungsgård, med fem generationer Erik, Allan, Håkan, Mattias och lille Herman.

   

Efter avslutat föredrag tackade ordförande Per-Einar Tuvesson Christina, som fick välförtjänta applåder och blommor utdelade av Birgitta Lundman. Efter att lotteridragningen ägt rum hälsade vi varandra farväl, och jag gick hem för att söka efter det brev som Erik Andersson utfärdat, och som innehöll de fina vitsorden min pappa erhållit för sitt goda arbete under 40-50-talet.

 

Text och foto Gun-Britt Sjöblom