29 maj - Blåelden på hemlig resa

Måndagen den 29 maj åkte ett 50-tal glada seniorer på en resa mot ett okänt mål.
Vi lämnade Öland och styrde söderut med Sofia Sundås vid ratten med Tomas Buss. Första stoppet var rastplatsen vid Brömsebro, där vi intog morgonfika med frallor och hembakta bullar. Här anslöt vår guide Peter Althini.

Resan fortsatte vägen mot Kristianopel. Peter visade och berättade om ”Freden i Brömsebro” och dess konsekvenser. Vidare om krigen och härjningar mellan Danmark och Sverige. I Kristiansopel samlades vi runt en avbild av försvarsanläggningen, som Peter med stor kunskap berättade om.

 

Bildtext: I Kristianopel visar Peter Althini avbilden av försvarsanläggningen

Därefter fortsatte resan till Karlskrona med en guidad bussrundtur av Peter, som därefter lämnade oss.
Resan gick nu norrut och efter en-timmes tid hamnade vi i Lindås, där Åsa Hallin mötte oss. Åsa är konstnär och naturguide om sägner och skrönor, därtill är hon också guide på Xylem. Efter en god lunch som serverades på Lindås Folkets Hus, samlades vi i biografsalongen där Åsa berättade om Xylem/Flygt samt visade en film.
Xylem är världsledande på sänkbara pumpar, som tillverkas i Lindås.

 

Bildtext:. Åsa Hallin guidar i Xylem/Flygts industrimuseum som invigdes 2001, när det firades 100-årsjubileum.

Trots en stor fabrik finns ett mycket vackert område vid Lyckebyån, där vi vandrade genom på vår väg till Xylem/Flygts industrimuseum.
Där fick vi beskåda under Åsas guidning, allt från första formgjutningarna till traktens glasbruk, till nutida moderna pumpar.
Tillbaka till Folkets Hus, där vi bjöds på eftermiddagsfika.
Innan vi återvände till vår Ö samlades vi i Biografsalongen, där Åsa visade ett bildspel och berättade sägner om Jättar och Troll. Tro det den som vill!
Vi tackar Tomas Buss, med Sofia som säker förare för en mycket innehållsrik och trevlig dag.
Per-Einar

Foto av Gun- Britt Sjöblom