12/5 Drottning Victorias vilohem

Blåeldens besök på Drottning Victorias Vilohem.

I det vackra vårvädret, onsdagen den 12 maj 2022, besökte ett 40 tal SPF Seniormedlemmar Drottning Victorias Hotell och Vilohem och fick guidning både inom- och utomhus.

Marie-Louice Hallgren, som anordnat träffen, hälsade välkommen och presenterade vår guide trädgårdsmästaren/ vaktmästaren Leif Fröling, som efter gofikat gav oss intressant information. Drottning Victorias Hotell och Vilohem, med anor från 1850-talet, drivs som en kunglig stiftelse sedan 1924. Huvudbyggnaden, som stod klar 1860, är Ölands enda byggnad i empirstil och uppfördes av dåvarande arrendatorn vid Borgholms Kungsgård, Carl Hultenberg.

År 1922, när Drottning Victoria fyllde 60 år, samlade svenska kvinnor in 60.000 riksdaler, vilket blev grundplåten till köpet av byggnaderna. Sedan 1924 har Vilohemmet varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling, men bara öppet för kvinnor under åren 1924 - 1998.

I Parkträdgården, som anlades under mitten av 1800-talet, fick vi beskrivet alla prydnader, att Lindallén tillkom under Hultenbergs tid och Björkallén under Drottning Victorias tid. De stora träden i Parken planterades under perioden 1850 - 1870. Vi fick också se olika typer av fruktträd, en del av dem unika för Öland. Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, fann vi extra intressant. Efter att vi bl.a. beundrat de vackra Lindarna, planterade av Carl Hultenbergs söner, vandrade vi Näktergalsstigen, med guiden Leif i täten.

 

Leif Fröling visar ett av Mullbärsträden.

Nu skulle Carl Hultenbergs Vita Villan besökas, i folkmun också varit nämnd som Spökhuset. Vita villan stod klar 1870, och var första sommarhus för uthyrning på Öland. Här fanns mycket att se på i de olika rummen och att härifrån se ut över Åkerhagen och Borgholm blev en ny upplevelse. 

Nöjda och tacksamma över en fin dag tackades Leif Fröling, med goda ord och applåder innan vi skildes åt för att via Näktergalsstigen vandra tillbaka till utgångspunkten, Drottning Victorias parkeringsplats.

   

Bokhyllan i Vita Villan bar på hemligheter….

Gun-Britt Sjöblom text och foto