15/2 Månadsmöte

På Blåeldens månadsmöte i Folkets Hus gav Roland Andersson en intressant föreläsning om sin sjöresa: Från Greby till Brisbane.

Torsdagen den 15:e februari samlades ett 75-tal förväntansfulla Seniorer i Folkets Hus, för att äta en måltid men främst för att lyssna på Roland Anderssons intressanta upplevelser till sjöss. Roland har tidigare berättat för oss Seniorer, om sin resa med HMS Älvsnabben.

Ordföranden Per-Einar Tuvesson hälsade välkommen och en särskilt välkomnande riktad till Roland Andersson som också hade lovat att dela med sig av några från resan. Efter det inbjöds till bords och under munter stämning avnjöt vi den goda landgången från Nya Conditoriet.
 

   

Under applåder intog Roland scenen och han började med att berätta hur hans intresse för äventyr och sjöresor hade startat. Redan när Roland gick i andra klass så tyckte han särskilt om ämnet geografi och Roland säger till sin lärare att jag ska bli sjöman och resa jorden runt! Detta mottogs väl inte helt på allvar, men Rolands intresse ökade när han fick läsa Dag Hammarskjölds Dagbok och såg TV-serien Villevalle i Söderhavet 1963. Rolands studier fortsatte med den 3 åriga skolutbildningen i Mörbylånga och med Göran OT Dahlberg som lärare i geografi, gav ytterligare bränsle på Rolands passion för att resa och se världen, många goda möten beskrevs också med den vänliga bussföraren Elof Nyström.

På Sjömansskolan i Kalmar avverkades 1 termin. Information om Arbetsförmedlingen i Borgholm gjorde att Roland tog sin moped och åkte och träffade Karl-Erik Håkansson och omtalade sitt intresse och att han var arbetssökande. Efter 3-4 dagar fick Roland erbjudandet att inom 2 dagar svara ja till ett jobberbjudande.

Roland Andersson svarade ja till erbjudandet som blev: Från Greby till Brisbane.

16 år gammal den 18 april 1970 påbörjade Roland sin 8 månader långa transport och sjöresa med båten M/S Cayman.

Som maskinelev fick Roland fullt upp, det fanns 34 man i besättningen: Elektriker från Finland, kock från Danmark, steward från Tyskland, mässuppassare från Italien o Spanien, och sjömän från olika delar av världen såsom Nya Zeeland, Filipinerna, England.

Det rådde ett gott kamratskap bland besättningen och de fick dela många oförglömliga minnen. Roland visade av M/S Cayman, resrutten, signerat vykort av Jack Demsey, New York med Hudson River, Frihetsgudinnan, Havssköldpaddor i Galapagos, en Albatross, Haj i Panama bl.a.

I Rotterdam mönstrade Roland på fartyget M/S Cayman och på resan till Panama var båten utan last, vilket gjorde att den krängde rejält och det blev 2 dagar med magsjuka, därefter klarade Roland resten av resan utan denna åkomma. I New York, där de tillbringade 14 dagar, såg Roland båten M/S Gripsholm från Kalmar. Rockefeller Center besöktes och därmed en träff med berömda boxaren Jack Demsey på hans egna restaurang. (År 1919 Världsmästare, 1990 vid avslutad karriär, invaldes Jack Demsey i den internationella Boxing Hall of Fame).

Roland berättade om Broadway och sitt besök på Metropolitan, arbetet med last och lossning av fartyget. Bananer lastades från Ecuador-till Japan, 6 tusen ton styckat kött från Australien till USA och Kanada. Roland berättade att han upplevde att Honduras hade den fattigaste befolkningen och att Australien hade den absolut bästa miljön att vistas i.

 

Ordföranden Per-Einar Tuvesson tackade Roland Andersson för det intressanta föredraget och Birgitta Lundman överräckte blomster under församlingens kraftiga applåder.

Månadsmötet avslutades med den obligatoriska lottdragningen och med många glada vinnare, därefter skildes vi åt, glada och berikade över denna dag.

Text och Foto: Gun-Britt Sjöblom

Bilder:
Bild 1: Roland Andersson med Ölands första Hawaiiskjorta, köpt i Borgholm
Bild 2. Roland Andersson
Bild 3. Roland Andersson o Per-Einar Tuvesson