Månadsmöte på Murboanna

Månadsmötet flyttades från stan ut till Murbo när SPF Borlänge avslutade vårsäsongen. Lagom till femårsjubileet bänkade sig ett stort antal runt lunchborden för att på plats få uppleva historien om Murboannas.

I år firar vi 25 år, berättade Mats Reyier, som tillsammans med Anna startade verksamheten i Murbo. I dag en tillflyktsort för ostälskare, för ost är vad Murboannas är känt för, långt utanför Dalarna.

Det var Annas vurm för osttillverknng som lagt grunden för Murboannas. Mats och Anna bodde i Koppslahyttan med sina kor, men Anna beslöt att lära sig ysta, att tillverka ost på det rätta sättet. Efter år av studier ledde det till djupa kunskaper. Och tankarna på att starta eget fanns kvar. Kossorna i Koppslahyttan i all ära, men där fanns inte plats för några ostar.

Således föll blickarna på Annas Murbo där ett stort ostmejeri byggdes, idag med osttillverkning, shop och restaurang. 

Att tillverka ost kräver mängder av mjölk och behovet tillgodoses av grannskapets bönder. 

Vår placering är idealisk, menar Mats. Mitt bland mjölkproducenterna. 

Idag arbetar flera mejerister i Murbo, ett arbete som resulterat i flera prisbelönta ostar. 

Efter de två pandeminåren har besöksfrekvensen ökat och Mats Reyier ser fram emot en sommar, fylld av ostsugna och hungriga gäster.

                                                                            JAN TANNEFORS