SPF-are i Borlänge njöt av ädla drycker

Efter pandemin var det nu äntligen dags att återigen träffas för att gemensamt avnjuta några ädla drycker. Mörk rom var kvällens tema. Som provningsledare hade två av Sveriges mest framstående romkännare engagerats, Robert ”Romrobban” Sandkvist och Leif ”Mr Plantation” Löfstedt. En kväll där fick vi fick lära oss det mesta om drycken mörk rom samtidigt som vi njöt av några smakprov.

Bilden ovan: Robert "Romrobban" Sandqvist och Leif "Mr Plantation" Löfstedt.

Rom måste vara tillverkat av sockerrör. Antingen från sockerrörsjuice eller restprodukten melass. Sockerbetor duger inte. För att erhålla sprit måste destillering ske. För rom används antingen kolonnpannor för kontinuerlig destillering eller pot stills för satsvis destillering. Vid destillering i pot still blir alkoholhalten lägre och därigenom erhålls en mer smakrik rom. Slutligen lagras destillatet i ekfat som tidigare innehållit amerikansk bourbonwhiskey. Den färg som rom får kommer från ekfaten.

En provning som blev mycket uppskattat och det efterfrågades fler tillfällen där vi kan träffas och umgås och njuta av goda ädla drycker.

Det här är de romsorter som provades under kvällen.

Rond 1

  • The Real McCoy 12 Year Bourbon Barrel Aged, 40 %
  • Plantation 20th Anniversary XO Barbados, 40 %

Rond 2

  • Origenes Reserva Especial 18 Years, 40 %
  • Plantation Isle of Fiji, 40 %

Rond 3

  • Plantation Rum Vintage Clarendon MSP 2007 Jamaica, 48,4 %
  • Smith & Cross Traditional Jamaica Rum, 57 %

Normalt sker en omröstning om kvällens bästa dryck, men eftersom det här var en kväll med en utmaning i tre ronder, så röstade vi om vilken rom som vann respektive rond. Segrare med två ronder mot en blev Mr Plantation - Leif Löfstedt. En prestation att besegra The Champion - Romrobban.

Nedan finns fler bilder från arrangemanget.

2023-09- 15

Bernt Sjödin

Romrobban

Mr. Plantation

Kvällens rom

Lokalen dukad och klar och väntar på gästerna

Fokuserade och lyssnande deltagare

Fokuserade och lyssnande gäster