Calvados från Château du Breuil med Nathalie Lemoine

Omröstning och priser

Glas 1 – VSOP, 361 kr                                                 3 röster

Glas 2 – 2008 Fût 17035, 693 kr                               10 röster

Glas 3 – 15 Ans d´Age, 731 kr                                  27 röster

Glas 4 – 20 Ans d´Age, 931 kr                                  27 röster

Glas 5 – 10 Ans d´Age Fûts de Whisky, 781 kr           3 röster

 

Några noteringar som jag gjorde från Nathalie Lemoines föredrag.

  • Château du Breuil är en av de största prodecenterna i Pays d´Auge. Området i Normandie med högst kvalitet på sin Calvados.
  • Årligen producerar dom 500.000 flaskor Calvados. Därutöver även produkterna cider och pommeau från äpple. Och sedan några år även whisky under den del av året då ingen Calvados destilleras.
  • 27 kg äpple ger 20 liter cider som ger 1 liter ren alkohol. 
  • För en flaska (70 cl) Calvados åtgår 7 - 8 kg äpple.
  • Man har 22.000 egna äppelträd vilket täcker drygt 30 % av behovet.
  • 48 olika äppelsorter är godkända för Calvados från Pays d´Auge och av typerna söta, bittra, syrliga och bittersöta.

Vi fick också lära oss om det ”Normandiska hålet”. En bit in i en flerrättersmiddag, så dricker man lite ung Calavados. Då kan man fortsätta att äta ytterligare några rätter.

Utdrag från inbjudan

Calvados - äppelspriten från Normandie. Calvados är ett destillat av cider på äpplen, ibland också med inslag av päron. Spriten är ursprungsskyddad och får bara tillverkas inom avgränsade områden i Normandie i nordvästra Frankrike. Äppelsprit görs över hela världen, men får bara kallas calvados om den kommer från regionen med samma namn och följer de specifika tillverkningsreglerna.

Château du Breuil är den näst största producenten av Calvados Pays d´Auge med knappt 500 000 flaskor calvados/år. Export sker till ett 60-tal länder. Den karaktäristiska och vackra slottsbyggnaden från 1600-talet och det moderna destilleriet från 1950-talet omgärdas av 22 000 äppelträd på egna ägor. 

Château du Breuils range av produkter har fått en rad utmärkelser och bjuder på en spännande smakupplevelse. Något som vi kommer att få uppleva vid dagens provning under ledning av Nathalie Lemoine direkt från slottet. Nathalie är till vardags deras Export Sales Manager. Våren 2021 var Nathalie med vid en SPF-provning på temat Franska destillat och delade provningen tillsammans med två andra provningsledare. Idag har hon dock scenen helt och hållet själv.

När:   Onsdag 13 mars kl. 18.00 på Zoom 

Pris:   200 kr/person. Drycken levereras som vanligt i miniatyrflaskor. 

Provningsledare: Nathalie Lemoine från Château du Breuil. 

Deltagarantal: Provningen är begränsad till max. 35 deltagare. Principen ”Först till kvarn” gäller. Provningen genomförs på engelska.

Det här är dom Calvados som vi provar under kvällen, 2 cl/sort.

  • Château du Breuil VSOP, 40 %
  • Château du Breuil 15 Ans d´Age, 41 %
  • Château du Breuil XO Réserve des Seigneurs 20 Ans d´Age, 41 %
  • Château du Breuil Whisky Cask Finish 10 Years, 41 %
  • Château du Breuil Fût 17035, 45,4 % (single cask)

2024-03-13

Bernt Sjödin