Referat från Strövtåg i hembygden 6 februari

  • Bild från Hammars Maskin AB

SPF Seniorerna Bollebygd har återigen gjort en utflykt, denna gång med rubriken "Strövtåg i hembygden". Drygt 30 medlemmar deltog i resan som först tog oss till Gesebol och till dess bygdegård. Ortsnamnet nämndes så tidigt som i slutet av 1500-talet. Samhället är beläget i ett mycket naturskönt område.

Under färden berättade Kjell Eriksson om trakten och om profiler och händelser i ortens historia. Väl framme i bygdegården visade Kjell alster från några av ortens duktiga hantverkare och berättade om gårdens om- och tillbyggnad för drygt 25 år sedan. Många frivilliga krafter hjälpte till och gården används flitigt och bidrar mycket till en god sammanhållning bland de boende.

Efter att ha avnjutit reseledare Ernas goda, välkomponerade lunch med influenser från vårt östra grannland Finland fortsatte vi till Olsfors där vi besökte Hammar Maskin AB och fick en trevlig och mycket intressant guidning av ägaren Bengt-Olof Hammar.

Man blir mäkta imponerad av vad han har byggt upp sedan starten 1974. Med i dag drygt 100 anställda i vår kommun och c:a 50 medarbetare i andra länder bygger man sidlastare som har sålts till kunder i mer än 111 länder över hela världen. Företaget är världsledande leverantör av sidlastare och all tillverkning och utveckling sker i Sverige. Flera moment i tillverkningen sker med hjälp av robotar och fler tillkommer efter hand. Vi fick också tillfälle att studera hustrun Berits vävverksamhet med många vackra arbeten.

Vi avslutade med eftermiddagskaffe innan "strövtåget" fortsatte hemåt. En trevlig dag med vackra vyer, intressant historia och ett imponerande, givande och i högsta grad positivt företagsbesök.


Insänt av: Åke Brask