Referat från Tysklandsresan 5-7 December

SPF Seniorernas Julmarknadsresa blev två resor, en till Bremen och en till Lübeck, på grund av den stora anslutningen. Båda resorna arrangerades av BTR Resor, ett för oss nytt bolag med Lena och Sture som primus motor i bolaget, tillika musikant och en god historieberättare, med historier från det "sanna livet".
Resan till Lübeck startade i mörker men solen visade sig i Halland. Kjell fixade fika på vägen och även andra önskemål kunde uppfyllas. Väl framme i Tyskland bodde vi på Gast Hof Meetz på Fehmarn. Första kvällen blev det Quizizz och musik av Sture och han kompis Henrik med tillhörande dans! Vi lärde oss att färjetrafiken Rödbo Puttgarden startade 1963, många av oss trodde det var tidigare. Frågorna var svåra och vinnande lag hade 9 av 12 rätt. Inget Googlande upptäcktes!

Dag två inleddes med regn på vägen till Lübeck men det slutade när vi väl var framme. På vägen fick vi en ingående historielektion om Lübeck som Hansans huvudstad, dess uppgång och reträtt av Mats. Någon hade tipsat om vår ankomst – det kryllade av poliser utan för kongresshuset där bussen skulle parkera.
Under rundvandringen i gamla stan var vi tvungna att prova Stures rekommendation "Heisse Maronen", det blev några över, skulle man skala dom? De överblivna ville Sture inte ha. Vad några av oss inte tänkte på, när vi besökte Marienkriche, är den 6 december är Nikolausdagen, som firas i Tyskland. Ett luciatåg gjorde entré och sjön så vackert så, på svenska, det är tydligen en 30 årig tradition med ett skånskt luciatåg. Denna gång kom det från en annan gammal Hansa stad – Visby. En verklig överraskning.
Inköp av marsipan, förtäring av Glühwien och bratwurst stod på mångas program under eftermiddagen.
Aftonen avslutade med traditionell ankmiddag och dans, dock ej i nivå med Nobelfesten, men alla var nöjda ända. Hemfärden, påföljande dag bjöd på sol och vackert väder, Kjells fika och stjärnlotteri! Det var någon som glömde en skopåse utanför bussen hemma i Bollebygd, men den kom till rätta fötter!

Med på resan Reidar