Referat från resa till Hällered 20 November


Ännu en gång har vi blivit utsatta för en sällsynt trevlig resa, resmålet delvis hemligt, delvis känt. Den kända delen var Volvos provbana i Hällered. Resekommittén hade arbetat i två år för att vi skulle kunna få komma in där. Det är väldigt unikt att ett gäng pensionärer släpps in där, därför extra roligt. Man behöver inte vara speciellt bilintresserade för att uppskatta detta besök. En mycket professionell presentation av företaget samt en rundtur på alla banorna, följt av en lunch. Samtliga deltagare skrev på ett tysthetslöfte. Inga "bilhemligheter" kommer att läcka. Våra läppar äro förseglade.

Omtumlade av all information förde oss den stora turistbussen rakt ut i skogen på en liten skogsväg som knappt gick att hitta. Efter några hundra meter terrängkörning var vi framme vid Sveriges minsta bageri. Vedugnsbageriet Brobacken. Det berättades för oss hur dom flyttade från storstan rakt in bland granarna. Gården vid det lilla huset var precis lagom stor för att med millimeterprecision och skohorn, samt en skicklig chaufför, gick det att vända bussen. Man måste hålla med om att bageriet var litet. Fyra hålkakor åt gången!

På vägen hem mellanlandade vi på Bollebygds emballage där vi genom VD Ove Johansson fick höra företagets resa från ett litet sågverk till dagens industri med robotar och cadverktyg. Storsäljarna är smarta emballage för stora motorer och drev för båtar. Företagets kunder är bl.a. giganter som Volvo och Scania.

Text och bild, Bengt Kristensson