Referat från Månadsträff 1 April

Bild av Rosey Rinde

  • Jan Stenberg

Månadsträff 2019-04-01 med Jan Stenberg

144 personer bänkade sig i skolans matsal för att bl a lyssna på fågelexperten Jan Stenberg från Göteborg. Han har varit hos förut men det är lika roligt varje gång att lyssna på denne urgöteborgare som kan så mycket om fåglar. Första bilden han visade var på ett par skator, så det tycks fortfarande vara hans favoritfågel. Apropå tjuvaktiga skator, så berättade han en historia om en man som inte kunde hitta sin mobiltelefon. Han bad då sonen att ringa hans telefonnummer och efter några signaler kunde han till sin stora förvåning, genom det öppna fönstret, höra telefonsignaler från trädet utanför där det fanns ett stort skatbo. Stege hämtades och uppe i skatboet låg hans telefon. Nu var det naturligtvis så att det var sonen som hade varit framme och placerat den i skatboet.


Han berättade om satellitsändare som placeras på fåglar så att man kan spåra dem var i världen de än befinner sig med en missvisning på max 15 meter. Sändaren är gjord av ett material som ruttnar bort efter cirka ett år. 
Många fågelarter minskar katastrofalt p g a gifter som sprids i naturen. En art som minskat kraftigt är pilgrimsfalken. Jan berättade hur man hade ett projekt som gick ut på att bygga burar, eller voljärer med ett finare ord, där man samlade in 35 pilgrimsfalkar och försökte få dem att häcka. Det tog två år att bygga burarna och samla in fåglarna. Man matade och skötte om fåglarna på bästa sätt men ingen häckning kom till stånd och man förstod inte varför. Tills någon klok person kom på att alla fåglar har bytesöverlämning, d v s hannen skall uppvakta honan genom att erbjuda henne mat. Om detta inte sker så vägrar honorna att låta sig uppvaktas och så blir det inga ungar. När man kom på det och ändrade matrutinerna hände det saker. Denna åtgärd kallas "restaurangtricket". 100-120 par häckade förra året.


Jan drog också några korthistorier om fåglar, av vilka jag bara kommer ihåg en: Vilken fågel är aldrig hemma? Svar: Ejder (= ej där).
Fågelcentralen som han arbetar på tar årligen emot ca 1000 fåglar, de flesta är oljeskadade.
Rödhaken var för 5-6 år sedan en flyttande fågel men nu stannar de kvar i Sverige, antagligen p g a klimatförändringarna. Vi fick lära oss att lövsångaren är den vanligaste fågeln i Sverige. Man har räknat till 40-50 miljoner/år. Nästan alla flyttfåglar flyger på natten, detta för att inte rovdjuren skall ta dem. Han tog upp silvertärnan som exempel på hur fantastiskt det är med hur fåglar kan flytta så långt varje år. Silvertärnan häckar i Nordpolen och flyttar till Sydpolen varje år och flyttar alltså ca 4000 mil runt jorden. Den kan bli så gammal som 24-25 år.


Jan pratade i ungefär en halvtimma, sedan fick vi passande nog grillade kycklingklubbor och potatissallad i stället för den obligatoriska smörgåsen, det var en trevlig överraskning från mötesvärdarna. Tack så mycket för det! Efter maten körde han ett halvtimmespass till.


Håkan tog ånyo upp att distriktet efterlyser ledamöter till sin valberedning. Hör gärna av er till honom eller till Conny Brådalen om intresse finns att delta i detta viktiga arbete.


Så avslutades en trevlig kväll med det vanliga lotteriet. Nästa månadsträff hälsar vi David Carbe välkommen till oss igen.
Rosey