Referat från Norgeresan 10 augusti

Norgeresa med SPF Seniorerna i Bollebygd 10-14 augusti 2018

10 augusti var det dags för SPF:s rundresa nummer 2 i Norge. 46 pigga pensionärer samlades tidigt på morgonen vid torget i Bollebygd för avresa. På Sandgrund i Karlstad beundrade vi Lars Lerins stora konstskatt och fortsatte därefter vår resa in i Norge.

Nästa morgon åkte vi upp till toppen av hoppbackarna i Lillehammer där många av oss gick de över 1000 trappstegen ner, medan andra tog linbanan. Gissa om vi hade träningsvärk i vaderna i flera dagar! Några höll på att missa kaffet för att få se ett sommarhopp.

Vägen västerut var en magisk upplevelse med branta bergväggar och fotostopp vid Trollväggen och ännu mer spännande blev det när vi tog oss upp för Trollstigen till utkiksplatsen. Vår skickliga chaufför tog oss säkert ner igen och vidare mot Molde, där vi checkade in ett på spektakulärt glashotell alldeles vid fjorden.

Nästa dag åkte vi på den vackra Atlanterhavsveien och vidare till Ålesund. Först beundrade vi staden från en utsiktsplats. Därefter fick vi en gedigen guidning om jugendstilen, som staden byggdes upp i, efter den stora branden 1904. Många foton togs på de vackra byggnaderna.

Nästa morgon steg vi ombord på Hurtigruten för båtresa in i Geirangerfjorden. I Geiranger låg flera stora kryssningsfartyg. En mindre båt tog oss iland, där Peter väntade med bussen. Färden fortsatte brant uppför med vidunderlig utsikt och snö på topparna.

Efter en sista övernattning i Fagernes gick färden söderut till Oslo, där vi möttes av en lokalguide som visade oss runt. Särskilt minnesvärt var besöket i Holmenkollen och Vigelandparken. Efter en god avslutningsmiddag på Hensbacka Herrgård var vi hemma igen efter mycket minnesvärda dagar.

Ett stort tack till Erna, Carina och Peter för en väl planerad och genomförd resa. Särskilt tack till Erna för alla luncher och hembakta kakor till kaffet.

Per-Olof och Inga-Lill Jakobsson