Referat från resa till Tjolöholms julmarknad 1 december

Referat och bild av Rosey Rinde!

SPF:s julmarknadsresa till Tjolöholms slott 2018-12-01


Denna lördagsmorgon avreste 44 SPF:are från torget kl 9 med siktet inställt på Tjolöholms julmarknad. Paul från Leja Touring körde och han uppmanade alla före start: "Bälte på så kan bussen gå". Vädret var grått och lite duggigt men det gjorde ingenting för stämningen var hög i bussen. Paul körde småvägar ner till Fjärås – ena sidan av Lygnern på nervägen och andra sidan av Lygnern på hemvägen så att vi liksom åkte som i en åtta.


Ungefär halvvägs ner berättade Erna lite historik kring Tjolöholm och jag har fyllt på med lite fakta från Wikipedia. Slottet uppfördes 1898-1904 i engelsk tudorstil. Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik Dickson med hustru Blanche. Byggnaden planerades i mångt och mycket av Blanche Dickson, som även slutförde byggnadsarbetet efter att maken James avlidit kort efter byggstart. De var mycket före sin tid vid uppförandet av slottet och installerade både centralvärme och vattenklosetter.

Efter 1951 stod det obebott och ouppvärmt fram till 1964 då det köptes av Göteborgs stad för att användas som fritidsreservat. Köpeskillingen var 4,5 miljoner kronor. 1987 köptes Tjolöholm av Kungsbacka kommun (80 procent) och Västkuststiftelsen (20 procent) för 10,5 miljoner kronor. Egendomen överläts 1991 till den för ändamålet bildade Stiftelsen Tjolöholm, som har Kungsbacka kommun som huvudman. Samma år förklarades Tjolöholm som byggnadsminne av Länsstyrelsen i Halland.


Innan vi klev ur bussen serverades glögg och pepparkakor. Därefter fick vi tre timmar på oss att ströva omkring och titta på allt och där fattades ingenting. På den stora planen mellan de olika magasinsbyggnaderna fanns många stånd där det bjöds provsmakning och försäljning av allehanda läckerheter såsom älgkorv, vildsvinskorv, varmlökt lax, rökt sik och jag vet inte allt. Man kunde säkert bli mätt om man provsmakade på allt fast det serverades i pyttesmå bitar.


Även inne i magasinsbyggnaderna såldes det mycket ätbart såsom honung, oliver, ostar, glögg och en massa annat. Så fanns där förstås hantverkare med sina rika utbud. Jag hade egentligen inte tänkt köpa någonting men hade på hemvägen med mig ett par örhängen, två kökshanddukar och en halmstjärna. Så hade jag turen att vinna ett par småsaker i ett lotteri.


Uppe i själva slottet, i den stora vackra hallen, satt tomten och pratade med besökande barn som även fick lämna in önskelistor. Hallen pryddes av en jättegran som var vackert klädd och brasan sprakade i den stora öppna spisen. Där var julstämningen på topp.


Kl 13 startade vi hemfärden och medan vi åkte berättade Erna att hon och Leif hade undrat vad som dolde sig bakom en mystisk dörr de såg när de gick runt i slottet. De träffade på en man som visste att berätta vad dörren dolde. Det var ett sorts pannrum som hörde till centraluppvärmningen i slottet. De fick därefter följa med ner till kulvertarna under slottet och fick sig till livs hur det hela fungerade av den berättarglade mannen. Jag kan förstå den lyriska känsla Erna och Leif måste ha haft vid denna rundtur, särskilt Leif som har jobbat med uppvärmning i hela sitt liv.


I Sätila stannade vi för en god lunch på Båtmagasinet. Mätta och lite trötta men mycket nöjda med dagen "landade" vi på torget i Bollebygd vid 16-tiden. Jag hade turen att få åka med Paul till Kungsbackavägen eftersom han ändå skulle köra tillbaka åt det hållet och slapp gå med mina kassar. Han släppte av mig alldeles utanför dörren.
Tack Erna och Kjell med assisterande makar för en trevlig dag!


Rosey