Referat från resa Västerut 15 november

  • Foto: Bengt Kristensson

Erna och Kjell har återigen fått in en fullträff!

I höstens program ang. resor stor det "Resa västerut". Hemlighetsfullt - men rakt västerut ligger ju som bekant Göteborg, där finns ju en hel del ställen att besöka. I en fullsatt, lyxig turistbuss av den större sorten, bar det iväg. Många gissningar på vägen. Efter Tingstadstunneln och en liten bit till ser man SVT - Sveriges radios stora hus. Det var dit vi skulle!


Efter säkerhetskontroll och identifiering började en synnerligen trevlig guidad tur i hela huset. Man fick en helt annan uppfattning om en studios storlek när man såg den i verkligheten. En studio som man ser den i TV verkar vara ganska rymlig, men i verkligheten är den inte så stor. Förklaringen heter vidvinkelobjektiv på kamerorna. Vi fick en bra inblick i vilket stort arbete det ligger bakom varje produktion, och hur lång framförhållning det måste vara. Den tekniska utrustningen var av toppklass.
Efter denna gedigna information, åter till bussen.

Det blev ju lunchdags så Erna och Kjell hade sett till att vi hamnade på en trevlig restaurang på Ullevi. Mätta och belåtna tog vi oss ut till bussen igen. Där väntade nästa överraskning - en professionell guide.


En två timmar lång guidning i Göteborg hade vi framför oss. Att ta sig fram i Göteborg i dessa dagar med en stor turistbuss är inget för en nybörjare. Vår chaufför Daniel tog oss elegant förbi grävmaskiner, provisoriska vägar och lergropar.


Under rundturen fick vi veta det mesta om dom flesta gamla arkitekter som hade varit verksamma i stan. Det finns ju ett och annat hus som har en intressant historia - minst sagt, att en guide kan ha så många årtal i huvudet, är att betrakta som en bedrift. Efter en kort promenad i gamla Haga blev det en sista sväng förbi Feskekörka och Saluhallen. Där fanns det stora möjligheter att få med sig både korv och krabba hem.


På hemvägen kom som vanligt Erna runt i bussen med en låda godis.
Kan man ha det bättre?

Text och bild, Bengt Kristensson