Reportage möte 240408

SPF Seniorerna Boren Borensberg har haft månadsmöte för april.

Ca 65 personer samlades i "Intresseföreningen Svanens” stora sal för att lyssna på en reseskildring från Georgien. Ordföranden hälsade alla välkomna och då särskilt till dagens föreläsare Ann-Marie och Bengt Gustavsson.

Efter information från KPR och om alla resor inom Boren, så var det Ann-Marie och Bengt Gustavsson som tog över med sin reseskildring från Georgien.

Temat var Georgien "Vinets vagga".
Ann-Marie och Bengt inledde med att visa landet, med dess säregna landskap med höga berg i Kaukasus och Svarta havet, Ryssland och Turkiet som grannar. Detta land, med historia sedan långt före vår tideräkning, är en blandning av gammalt och modernt, som till exempel den s.k." Freds och vänskapsbron" i folkmun benämnd som "dambindan", deras uråldriga sätt att göra vin, samt den otroliga" Diamantbron" helt byggd i glas 100-tals meter över en floddal. Mer utmärkande för Georgíen är att allt är deras egna, som kultur, språk, alfabet med enbart småbokstäver, flagga för staten och en annan för kyrkan, valutan och tom musikinstrumenten är deras egna. Vintillverkning har funnits långt för vår tideräkning, man har med kol14-metoden funnit druvkärnor sedan ca 1000 år f.Kr. Druvorna trampades för "fot" och saften rann sedan ned i stora krukor under mark, för att få bra temperatur för jäsning. Detta vin anses mycket fint.

En synnerligen intressant föreläsning med många bilder (finns på hemsidan). Efter kaffe, macka och kaka avslutades mötet på sedvanligt sätt med lottdragning.

Text: Göran Svensson
Foto: Ann-Marie &Bengt Gustavsson(resan) Göran Svensson (mötet)

bilder här