Månadsmöte med Polisen

November månadsmöte den 8:e gästades SPF Seniorerna Kedjan av Polisen som informerade om bedrägerier riktade mot äldre.

November månadsmöte den 8 .11 gästades SPF Seniorerna Kedjan av Polisen, i form av Nordmalingspolisen Maud Brodin Hansson, som gav en fullsatt församlingsgård viktig information kring bedrägerier riktade mot äldre. Hon förklarade att bedrägeri definieras som när någon med uppsåt vilseleder oss med syfta att tjäna pengar, och där vi som brottoffer lider ekonomisk skada. Hon gav oss information kring vem vi släpper in i lägenheten eller huset, och att vi aldrig borde släppa in någon innanför tröskel, oberoende av angiven anledning, innan vi hunnit stämma av den angivna orsaken till att man vill komma in-  Hon berättade också om Investeringsbedrägerier, där vi lovas guld och gröna skogar i utdelning, men oftast slutar i ett tomt bankkonto.  Även Romansbedrägerier berättade Maud om, där oftast en charmig person med ljuv stämma och goda kunskaper om dig, sakta skapar en relation som ska bli till kärlek, men där det ofta uppstår ett problem som bedragaren behöver få hjälp med för att kunna träffas, t.ex. Detta är också ett väldigt skämmigt bedrageri, och många väljer att svälja förlusten i tysthet, och anmäler inte, just på grund av skam.

Befogenhetsbedrägerier, d.v.s. när bedragaren uppger sig vara någon annan, oftast en  nära vän, släkting, barn/barnbarn som hamnat i akut nöd, och behöver din hjälp, oftast med snabba pengar.  Telefon- och mail/sms-bedrägerier är också vabligt förekommande, och här kan det handla om att man utger sig vara en myndighet, eller, din bank, eller polisen, och oberoedne av ärende alltid är ute efter att komma åt dina uppgifter och koder..  Slutligen varnade också Maud för bedrägerier mot ditt Bank-ID, där man ska vara noga att kontrollera att det är rätt uppgifter innan man signerar, och framför allt att ingen myndighet, bank, polis, försäkringskassa etc,  ringer för att få dina uppgifter och koder. Det är alltid bedrägerier.  Maud avslutade med en fras att lägga på minnet:  Verkar det för bra för att vara sant, är det oftast inte heller sant!

Mötet i övrigt innehöll sedvanligt go-fika, pausgympa med Doris, informationer från olika funktioner, och naturligtvis lotteridragningar