Månadsmötet oktober 21

Gösta Bucht föreläste om äldres hälsa

Vid oktober månads möte gästades SPF Seniorerna Kedjan av ingen mindre än Gösta Bucht, sakkunnig om äldrevård om omsorg inom förbundet.  Han gav en spännande föreläsning om både myter och sanningar kring våra åldrar, och berörde också den ålderism som finns hos både myndigheter, offentlig förvaltning och inte minst hos allmänheten.  Den ges uttryck i både lagstiftning och i samhällets attityder mot oss äldre, och är enligt Gösta inte värdigt ett land som stoltserar med demokrati, och "världens bästa äldreomsorg".

Huvudspårets i Göstas föreläsning handlade om just äldres hälsa, både den fysiska såväl som den psykiska, och hur vi själva kan påverka skeenden i livet berör vårt åldrande och vår hälsa.  Han pratade om den fysiska påverkan av åldrande, vad som händer i våra kroppar och varför. Och likaså hur vi åldras psykiskt, med efterföljande sjukdomstillstånd, som t.ex. demens eller depressioner. Gösta fick också ett antal frågor från publiken, som han besvarade pedagogiskt och sakligt.   Gösta avtackades med ett flertal applåder.

Efter sedvanligt fika med goda smörgåsar och kaffe/the med kakor, lät Doris de närvarande pröva på lite balansövningar och påminde om behovet av reflexer nu när mörkret kommer allt tidigare.   Ingemar fortsatte med att informera aktuellt från förbund och distrikt, för att sedan berätta om vad som är aktuellt inom Kedjan.  Han berättade om nästa månadsmöte med storfavoriterna Sten-Åkes Trio, om planerad mysafton på lokalen den 12 november, och om planerad resa med Julbordskryssning med Cinderella från Stockholm den 9 december.   Mötet avslutades med sedvanlig utdelning av trisslotter till de flitigaste motionärerna, och med lottdragning på köpta lotter.