Rapport

Månadsmöte Seniorerna Vallda-Släp  14 mars

 ” Jag längtar till Italien, Italiens sköna land, där små citroner gula,de växa uppå strand.”

Dikt och musik av Birger Sjöberg

Denna måndag med strålande vårväder får vi cirka 80 förväntansfulla och reslystna  pensionärer lyssna på läkare Anders Källgård, som berättar om sitt specialintresse, öar, och just idag är temat italienska öar.  Vi får en rejäl dos geografi och inte visste undertecknad att det finns så många öar, inte bara i Medelhavet utan även i norra Italien.Vi fick ta del av 20 st!

Vi börjar med ordet ö. Vad är en ö? En viktig aspekt; får inte finnas landförbindelse. ( England är enligt föreläsaren alltså ingen ö för det går tunnel till ”öriket”!)

Här kommer några axplock!

I norra Italien.ligger den vackra sjön Lago Maggiore med en oerhört välbesökt liten miniö som uppfyller alla krav; en verklig turistö, sagolikt omgiven av vågskvalp.

Likaså finner vi här ön Morano, kallad Glasön.. Blev på grund av giftiga gaser glasblåsarnas egen ö. Nästa ö är San Michele som varit kyrkogårdsö för de förnämsta i Italien. Lido är en badö och det finns skräckö och psykö; namnen talar för sig själva.

På Västkusten har vi Elba, Napoleons ö, stor som Fårö. Här fick vi en intressant bild av Napoleon som egentligen inte var en krigare utan en humanist; för honom gällde likhet inför lagen, religionsfrihet och utbildning.

Monte Christo är naturligtvis grevens ö och Giglio, nu senast båtkatastrofens ö.

I södra Italien har vi Capri, förr  kurort för kejsare, numera mest känt för San Michele och doktor Munthe som ”kurerade” rikt folk för en ansenlig summa men också hjälpte fattigt folk helt gratis. ( från Capri kan man se Ischia och denna lilla pytteö ska jag och maken besöka i september.) MEN! Dit går en strandremsa,;  alltå är det ingen ö! Men vi chansar!

Sardinien är fiskarnas ö, benämnd 100-åringarnas ö . Så har vi Stromboli med utbrott var 20:e minut ( Ingrid Bergmans ö )och Sicilien som är den största ön och slutligen Lampedusa med tyvärr hemska båtflyktingsöden.

Ja nog kan man längta till Italien med citroner gula! Få se vad som händer uti världen. Kanske får man bara längta och som Anders Källgård sade; man kommer kanske inte alltid till längtans mål men det räcker gott att fantisera.

PS! Mötet öppnades med en kort redogörelse för Vallda kyrkpark, som snart ska invigas och kommer man inte till Italien, så kan kanske denna fina park bli en deletapp på en önskeresa.

Mona Sundborg