Rapport

Månadsmötet 3 december

Måndagsmöte för SPF Seniorerna Vallda- Släp den 3 dec i Släps församlingshem.
Dagens ämne var Gunnebo, en märklig historia. Kultur-och fritidschef i Mölndal Karl-Gunnar Nordanstad friskade upp vårt minne om hur en faders rikedom kan av okunskap och naivitet förslösas av en son som inte fått lära sig pengars värde. John Halls son, John Hall dy slutade sina dagar, som historien förtäljer, helt utfattig i Stockholm fattigkvarter.
Gunnebo hade byggts under 1700-talets mitt som sommarresidens åt en av de rikaste i Göteborg, ritat av Carl Wilhelm Carlberg och köptes upp av Mölndals stad under 1800-talet. Mölndal var då en tämligen fattig kommun men gjorde ett "kap" och insåg att Gunnebo, nu nerslitet och eftersatt kunde bli en bra investering. På 1990-talet fick kommunen eu-pengar, 50 mijoner kronor och med funna kartor och skisser på Gunnebos vind kunde man nu återskapa allt som arkitekten Carlberg en gång i tiden hade ritat. (Och med allt menades byggnader, trädgård, möbler osv.) Återuppbyggnaden skulle ske á la 1700-tal. Mästare och gesäller anställdes och inget fusk fick förekomma. Det blev även ett sysselsättningsprojekt för arbetslösa.
Gunnebo har visat sig bli en toppeninvestering och flera viktiga möten har ägt rum här som tex europeiska finasmötet 2001 (men som tyvärr kom något i skymundan på grund av kravallerna i Göteborg).
Gunnebo satsar nu på utökad verksamhet, främst med kammarmusik med kända artister, sommarkonserter och guidningar. Inte minst är Gunnebos restaurang med egen ekologisk odling vida känd.
En liten rolig episod (förutom andra små inpass) fick vi veta att det ordnades en specialtoalett för vår kung och drottning vid det högtidliga öppnandet, som faktiskt också fick fejkas på grund av tidsbrist. Men man fick inte kalla det toalett utan "plats för skobyte".
Ja Gunnebo är verkligen en märklig historia; ett landeri med stora ägor, överdådigt inrett, som bara på en mansålder försvann ur släkten och sedan changerade till nästan oigenkännlighet, men som nu vaknat ur sin törnrosasömn.
För att hålla måttet skrevs detta med gåspenna.

Mona Sundborg