Rapport

Farfarshistorier från Ösö

Januarisolen lyste, om än svagt, måndagen den 13/1, när SPF Vallda-Släp hade årets första månadsmöte. Många hade mött upp och Vallda församlingshem surrade av glada pensionärer.


Efter välkomstord av ordf. Lars Smedberg presenterades våra gäster, som denna gång var från Bohusläns öar: Janne Magnarsson och Carita Jonsson.


Deras program gick i nostalgins tecken. Janne berättade om sin uppväxt vid havet, om vardagshändelser bland öbarnen på 50-talet och nya företeelser då. Tänk, t.ex när grannen hade köpt en grammofon och traktens barn fick komma dit och höra de nya skivorna. Det var stort, berättade Janne.


Under 60-talet träffades ungdomarna i Ellös Folkets park och spisade Elvis och andra moderna låtar. Om ett sådant besök hade Janne skrivit en visa som fick ett fint framförande. Flera egna låtar och tidens örhängen gav för övrigt färg åt Jannes berättelser. Livet vid havet var naturligtvis präglat av båtar och fiske. Höjdpunkten var makrillsäsongen som var efterlängtad av alla. För Jannes del blev det inspiration till en mycket målande och fin visa.


Janne Magnarsson framförde låtarna till eget gitarrackompanjemang. Det var bra, och med Carita Jonssons skickliga pianospel (till vissa låtar dragspel), lyftes verkligen musiken till högre höjder.


Efter applåder och blommor till Janne och Carita fick vi också ett extranummer. En mycket trevlig början på vårterminen i SPF.


Kaffe och goda smörgåsar serverades som vanligt, och lotterivinsterna blev uppskattade av vinnarna (som vanligt).

Gunilla Sandell
Foto: Tommy Sandell