Rapport

Månadsmöte den 16 april i Släps församlingshem för SPF seniorerna Vallda-Släp.

Tema för dagen; Äta för livet!
Ge mig ett gott råd, men jag vet inte om jag följer det! Så kan man tänka, men efter att ha hört Charlotte Erlansson-Albertsson, numera "seniorprofessor" i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, tala om cellbiologi kontra vad vi stoppar i oss och de krockar som uppstår i vår kropp när vi äter felaktigt, så följer jag mer än gärna hennes goda råd. Hädanefter får det bli, naturligtvis med ett vackert dukat bord, färgglada saftiga frukter, gärna citrus, kokta och råa grönsaker, fet fisk, gärna tre gånger i veckan, fiberrikt bröd, mörk choklad, kaffe eller te. Jag ska helst också vara hungrig "för hungern är den bästa kryddan" och jag ska tugga maten väl och långsamt och inte dricka till utan dryck får komma efteråt som en extra bonus.
Vi har hört allt detta förut, många gånger dessutom, att socker, för mycket salt, rött kött, fett och för stora matportioner är boven i nutidsdramat. Jag vill absolut inte drabbas av Alzheimer eller demens, exempel på sjukdomar, då kroppen reagerar negativt på vad vi stressade människor slevar i oss; snabbmat, vitt bröd och söta drycker. Vår föreläsare kåserade med hjälp av bilder på skärm och "kostråden" duggade tätt och vi slukade allt med hull och hår. Tänk att en timma kan gå så fort och ändå var vi inte proppmätta! (Man ska aldrig bli proppmätt!)
PS! Några extra tips som vi fick med oss från detta månadsmöte; ha alltid citron hemma. Pressa en halv, drick och du får ökad salivproduktion och dessutom sätter denna lilla gula "dunderfrukt" igång tarmarna vid förstoppning. Riv också gärna en bit ingefära,( högst 4 gram per dag) och du undviker förkylning (alltså en bra antioxidant) och koka helst dina morötter. Vill du äta råa, så måste du äta det dubbla, för att få rätt effekt.
Tänk på tallriksmodellen!
Mona Sundborg